registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Kou in Maart. Gaan we dat compenseren?

/~gerrit16/images/logo.jpg

Het is half maart en het is nog behoorlijk koud. De winter weet van geen wijken en we breken bijna dagelijks kouderecords. Wordt dit nu dadelijk goedgemaakt met een mooie lente en/of zomer?
Ik weet dat niet maar ik ben eens gaan kijken naar een vergelijkbare maart-maand en heb vervolgens gekeken naar de maanden die er op volgden. Waren die maanden goed of bleef het weer slecht.
Ik heb daarvoor mijn eigen database geraadpleegd en ook het boek “Weer een Eeuw” van Harry Otten.

Maart 1971 was ook een zeer koude maand. Ook toen wilde het maar geen voorjaar worden.
De gemiddelde maandtemperatuur was zeer laag en De Bilt noteerde een echte koudegolf. In Wageningen werd op de 7e van die maand een minimum gehaald van maar liefst
– 18,7 graden. Eindhoven had op die datum een minimum van -12,6. Ook behoorlijk koud dus.
Hoe ging het verder dat jaar. Werd het beter of bleef het slecht?

April 1971. Ook deze maand was wat de temperatuur betreft onder normaal. Wel was er weinig neerslag maar echt lekker voorjaarsweer was het toch niet. De hoogste apriltemperatuur in Eindhoven was 23,5 graden maar dat was bij lange na niet genoeg om het maandgemiddelde een beetje op te krikken.
Aan het einde van deze aprilmaand beleefden we nog een koud weekje. In Eindhoven vroor het op 25 april en 26 april nog behoorlijk. Op 26 april zakte de temperatuur tot -3,4 en dat is toch behoorlijk laag.
Koninginnen dag, 30 april, was ook zeer koud. In de nacht vroor het bv. in Wageningen 5,5 graden. In Eindhoven was het iets milder maar toch kwam het nachtminimum niet boven de 0,8 graden uit.

Mei 1971. Deze maand was dan eindelijk wat warmer. We kwamen iets boven normaal uit en hadden 17 warme dagen. Het was behoorlijk zonnig maar ook was er veel onweer, wat vaak weer voor veel nattigheid zorgde.

Juni 1971. De junimaand begon nog vrij redelijk maar daarna werd het somber koud en nat. Op maar liefst 19 dagen regende het en dat is niet fijn in de eerste zomermaand.

Juli 1971. Deze maand was erg droog. We hadden behoorlijk wat zomerse dagen. Het maandgemiddelde voor Eindhoven kwam iets onder normaal uit, dus heel goed was deze maand ook weer niet.

Augustus 1971 Was een redelijke maand. Ongeveer een normaal maandgemiddelde en wel aan de droge kant. Er waren wel veel warme dagen maar echt zomers met temperaturen boven de 25 graden waren er niet zoveel.

Samengevat kunnen we zeggen dat een koude maand maart echt geen garantie is voor een mooie zomer .De natuur geeft dus geen compensatie.

gerrit

Compensatie

Het antwoord op de vraag in de aanhef van dit artikel is JA.
We hebben een flinke compensatie gekregen en het is nog niet over.

gerrit