registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: De Eindhovense winter 2012 / 2013

/~gerrit16/images/logo.jpg

Het is maart 2013, de zon schijnt en de winter is duidelijk achter de rug.
De afgelopen winter was koud. Ik moet eigenlijk zeggen opnieuw koud want dit is de vijfde winter op een rij die echt iets voorstelt. Eind jaren negentig en ook de beginjaren van deze eeuw hadden winters die niet veel voorstelden. Sinds 2008/ 2009 echter zijn de winters weer zo als ze moeten zijn met kou sneeuw en ijs. Ook deze winter past in dat rijtje. Het was af en toe behoorlijk koud en ook ijs en sneeuw vielen ons weer ten deel.

De feiten:
De gemiddelde wintertemperatuur voor de regio Eindhoven is uitgekomen op 2,8 graden. Dat is een halve graad onder normaal . Uiteindelijk viel het met de vorst wel mee. De laagste temperatuur in Eindhoven was minus 14,3 graad. Dat is laag maar in voorgaande winters kwamen we soms veel lager uit. De hoogste temperatuur in de afgelopen winter was de 13,9 graden van 30 januari. Dit is tevens de hoogste wintertemperatuur voor heel Nederland. Nergens was het dit jaar warmer.
We hadden deze winter 43 vorstdagen in onze regio. Dat is iets meer dan normaal. Ter vergelijk: de winter van 2011/2012 telde slechts 28 vorstdagen .
We hadden wel veel vorst, maar meestal was dat slechts lichte vorst. Strenge vorst kwam deze winter nauwelijks voor. Alleen op 16 en 25 januari hadden we te maken met strenge vorst.
Het Hellmann koudegetal voor de winter is uitgekomen op bijna 61 punten. Dat is meer dan normaal maar minder dan de voorgaande 4 winters.

Neerslag.
We hadden deze winter totaal 225 mm neerslag. Dat is maar heel weinig hoger dan normaal en ongeveer gelijk aan het landelijk gemiddelde. We hadden wel veel last van sneeuwbuien die soms het verkeer last bezorgden.

Zon:
We hadden deze winter 46 “zondagen” Op zo’n dag moet de zon wel minstens 1 uur te zien zijn want anders tel ik hem niet bij de zondagen. Deze 46 zondagen leverde in totaal 161 zonuren op. Dat is wat minder dan het landelijk gemiddelde en dus heeft onze regio nog wat zon tegoed. Hopelijk wordt dat in de lente goedgemaakt.
Sinds een aantal jaren tel ik ook de dagen waarop de zon helemaal niet schijnt. Van deze volkomen zonloze dagen telde ik er deze winter 27. De winter hiervoor had er 26 dus dat maakt niet veel verschil.

In mijn vorige overzichtje (februari 2013) heb ik laten zien dat de februarimaanden steeds warmer worden. Geldt dat nu ook voor de winters? Het antwoord is ja.
Bekijk maar eens de wintertabel op http://www.ganymedes.com/Winter.htm In de bovenste regels van de tabel is duidelijk te zien hoe het wintergemiddelde ook in onze regio toeneemt. Vanuit de tabel is door te klikken naar enkele grafiekjes. Aan deze grafiekjes is duidelijk de opgaande trend te zien.

Gerrit

koude winters

Mijn indruk wordt door je cijfers bevestigd, minder koude winters, wel meer winterse omstandigheden in de laatste jaren.
Toch heb ik gelezen dat de activiteit van de zon de komende periode omlaag gaat en dat dat invloed gaat hebben op de temperatuur. Een koude periode met minder zonne-activiteit heeft zich in de late middeleeuwen ook al eens voorgedaan.
Wat is jouw indruk, gaan we inderdaad uiteindelijk een koudere periode tegemoet?

Kouder?

Of we echt een koudere periode tegemoet gaan weet ik niet. Zeer lange termijn voorspellingen m.b.t. het klimaat zijn zeer moeilijk te maken. Ook is het een probleem dat we nog maar zo kort meten en dus terug kunnen kijken. Voor Eindhoven wordt er nog maar een goede 60 jaar gemeten. Voor enkele andere weerstations is dat 100 jaar maar om goede vergelijken met het verleden te maken is dat veel te kort.
Het dagelijkse weer wordt niet alleen bepaald door de zonne-activiteit. Veel meer van invloed is de bewolking en dus de wind. De luchtdruk verdeling bepaalt weer de wind.
De laatste jaren zien we dat de overwegende windrichting in Nederland aan het wijzigen is. Dat is waarschijnlijk een hoofdreden voor de veranderingen in de laatste 20 jaar. (Hogere temp. meer zon etc.)