registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: Februari 2013 in Eindhoven e.o.

/~gerrit16/images/logo.jpg

We hebben februari alweer achter ons gelaten en zijn begonnen aan de eerste lentemaand.
Februari 2013 gaat de boeken in als een behoorlijk koude maand.
De gemiddelde maandtemperatuur voor Eindhoven is uitgekomen op 1,4 graad en dat is zeer frisjes. Dit lage gemiddelde is niet uitzonderlijk. Vorig jaar kwam februari in Eindhoven uit op een gemiddelde van 0,3 graad en dat was dus meer dan een graad kouder. De koudste februarimaand beleefden we in 1956 toen in Eindhoven het maandgemiddelde uitkwam op minus 7,2 graden.
De warmste dag van februari 2013 in Eindhoven was 4 februari. Die dag steeg de temperatuur tot 10,4 graden. Niet slecht voor een vroege februaridag.
De laagste temperatuur bereikten we op 9 februari toen de temperatuur in de vroege ochtend zakte tot minus 5,7 graad. Erg koud is dat niet voor februari. Vorig jaar was de laagste februari temperatuur in Eindhoven minus 19,7. Dat was extreem koud en bijna een februari-record.
In de februari tabel http://www.ganymedes.com/februari.htm is o.a. te zien dat deze maand ons 17 keer nachtvorst opleverde waarvan 4 keer “matig”. Ook is te zien dat we slecht 1 winterse dag hadden. Bestudering van de 3 kolommen met vergelijkende gegevens uit verschillende perioden laat duidelijk zien dat februari gemiddeld steeds warmer wordt. In de periode I ( 1949 t/m 1970) is de gemiddelde maandtemperatuur 2,3 graden terwijl dit voor de periode III ( 1993 t/m 2013) 3,7 graad is. Een flinke toename. Ook op de andere regels in deze tabel is te zien dat het steeds warmer wordt. Kijk bv. maar eens op de regel ”Hellmann Koudegetal” of op de regel “aantal Vorstdagen” die dit duidelijk in beeld brengen.

Naast koud was februari 2103 ook bijzonder droog. Het regende /sneeuwde deze maand nog geen 66 uur en dat gaf omgerekend 45 mm water. Dat is weinig want meestal zitten we in februari rond de 57 mm. In het begin van de maand kwam de neerslag als regen maar later in de maand voornamelijk als sneeuw.
De natste februarimaand in Eindhoven is van 2002. Die maand viel er bijna 126 mm. De droogste februarimaand is zonder twijfel februari 1986 toen er in de hele maand slechts 1,7 mm viel.

Wat de zon betreft kwamen we er deze maand niet goed vanaf. Vrijwel heel Nederland had veel meer zon dan wij in Eindhoven. Ik kwam voor Eindhoven uit op ongeveer 61 uur zonneschijn terwijl het landelijk gemiddelde vlg. het KNMI lag op 82 uur.

Dit is voorlopig genoeg over februari 2013. Ik ga aan het winteroverzicht beginnen.
U hoort nog van mij.

Gerrit