registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Integratie?

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Een minister wil nieuwkomers in NL een ‘integratiecontract’ laten tekenen. Volgens de encyclopedie (Winkler Prins) betekent dat: samensmelten van bevolkingsgroepen, tweezijdig dus. Behoren NL’ers dan ook zoiets te tekenen? Zo niet, dan praten we eigenlijk over ‘assimilatie’ (volgens diezelfde Winkler Prins: opgaan van de ene groep in de andere). Kan dat? Moet dat?
Kijk eens naar de Italiaanse, Chinese en Poolse wijken in New York. Integratie? Assimilatie? Ze zijn wel allemaal trots Amerikaan te zijn. Hebben respect voor de Amerikanen, voor hun cultuur, hun levenshouding, hun vlag en hun volkslied, maar het zijn en blijven Italiaanse of Chinese of Poolse Amerikanen.
Wij wonen nu al een aantal jaren in Frankrijk. Hebben respect voor de Fransen, voor hun cultuur, hun taal, hun vlag en hun volkslied. Wij participeren voor zo ver mogelijk in hun manier van leven. Maar integratie? We gaan niet op in het ‘Franse’. Kan ook niet. We zijn nu eenmaal Nederlander, met onze eigen culturele bagage, taal, levenshouding, etc. Voor de Fransen zullen we nooit echte Fransen zijn of worden (zoals iemand van buiten het dorp nooit een echte dorpsgenoot wordt). We spreken hun taal, we mogen een aantal van hen onze vrienden noemen, zijn lid van hun verenigingen, kunnen meepraten over hun politiek en geschiedenis, maar we zullen in hun ogen nooit verder komen dan geaccepteerde en gerespecteerde ‘Nederlandse Fransen’. Meer kan en hoeft ook niet.
Een man van bijna 2.00 meter en bijna 100 kilo, een Fransman? Een Fransman die bijna over z’n nek gaat van tête de veau, andouilette of tripes? Een Fransman die houdt van zoiets vreselijks als Brabantse zult, balkenbrij, zoute drop en rauwe haring? Nee, zo’n Fransman bestaat niet!
Nee, wij zullen nooit nader tot elkaar komen. Gelukkig houden we hier allemaal van een mooi glas Bourgogne.

Foto Geert Nijs

Foto Geert Nijs

Bon appétit!

www.ancientgolf.dse.nl

integratie

Ik weeg bijna 100kilo en ben 1.76mtr.

@Ideb

Wil daarmee zeggen dat je je zelf te dik vindt?

Als je verder niets inhoudelijks toe te voegen hebt kun je dit soort reacties beter achterwege laten.

reactie

Ik kreeg de indruk dat het argument vd bourgondische brabander dat hij om zijn lengte en gewicht geen fransman zou kunnen zijn onderuit werd gehaald, als grapje, omdat ldeb mogelijk zelf fransman is.

Mogelijk kan ldeb nog even de reactie van wat extra tekst voorzien. Ik vind de reactie in elk geval best kunnen.

@geert-jan

Na deze eerdere "inhoudelijke" reactie van Ideb zie: http://www.dse.nl/node/view/4023#5652 vond ik de bovenstaande reactie ook weinig zinvol.

De homepageredactie is blij met iedere leuke, humoristische of serieuze bijdrage. Daarnaast stellen we er prijs op dat er duidelijk en inhoudelijk gereageerd wordt. Daarmee doe je ook recht aan de moeite die de schrijver van een bijdrage heeft gedaan, toch?

Wat dat aangaat geef je zelf het goede voorbeeld in de discussie over het inkomensafhankelijk huurbedrag.

Andouillette

Daar ben ik lang geleden tijdens een vakantie in Frankrijk eens ingestonken! Gelukkig hebben we nu Google en zelfs smartphones. Even het recept opgezocht. Gebakken varkensingewanden... getverdemme.

Goed geschreven en leuke bijdrage!