registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Sluiten van Catharinakerk

/~rikie/pics/kathakerk3945.jpg

Tot mijn stomme verbazing zag ik vanmorgen in het Eindhovens Dagblad, dat de Catharinakerk gaat sluiten! Hoe kan iemand een kerk sluiten, die zo het stadsbeeld bepaalt? Ik ga bijna nooit naar de kerk. (Heel soms naar een kapelletje.) Toch vind ik het heel gek: Het centrum van Eindhoven zonder kerk. Kunnen we die kerk misschien ook voor iets anders gebruiken?
Wat vinden jullie hiervan?

Kerk

Sluiten is toch nog geen afbreken.
gerrit

kerk

Tja, afbreken zal misschien niet zo snel gebeuren. Maar aangezien onze maatschappij bijna alleen om geld draait.... Wie onderhoudt een gebouw dat niet gebruikt wordt? Ergens moeten toch kosten gemaakt worden?
Alles moet altijd geld opleveren, toch? Dus op een gegeven moment stopt het, denk ik. Wat bedoelen ze trouwens met sluiten van de kerk?
Mag je er letterlijk niet meer in? Vorig jaar met Eindhoven Glow, was het er wel fantastisch belicht! Er wordt af en toe ook een concert gegeven, zou dat nog door gaan?

Gebruik

Ik hoop dat de kerk weer een "gebruiker" vindt.
Als dat zo is dan zal afbreken niet zo gauw gebeuren,
Maar ja, wie gaat er in zo'n duur gebouw zitten?
Iets voor DSE misschien? (grapje!)

gerrit

Catharinakerk

Het zou niet de eerste kerk in Eindhoven zijn die afgebroken werd. Vlak bij ontmoetingscentrum De Ketting stond er ook een, en 'opeens' was ze er niet meer.
Ik hoop dat men deze kerk voor een breder doel kan behouden. Glow is er een van, maar er zijn zeker nog meer dan lichtartiesten die er gebruik van zouden kunnen maken. Koor- en andere concerten. En openstellen tegen entree waardoor je in de toren kunt om van het uitzicht te genieten. In de Dom van Utrecht kan dat, waarom hier niet? Vrienden van het Evoluon hebben we al, een vereniging van vrienden voor de Catharinakerk is misschien een optie?
Cor

Sluiten van Catharinakerk

In de loop van de geschiedenis is het vaker voorgekomen dat kerken gesloten zijn. En ook heden ten dage gebeurt dat (weer). Kerken zijn in gebruik geweest als markthal, paardenstal, kazerne, vergadercomplex, tentoonstellingsgebouw, appartementencomplex en vast nog tientallen toepassingen. De oude kerk in Gerwen werd bijna een bordeel. Soms werden ze later weer kerk.
Sluiten is één ding, afbreken nog weer heel iets anders. Maar een gebouw zonder funktie en 'dus' zonder geld wordt een bouwval.
John Bruinsma

Rijksmonument

De St. Catharinakerk die sinds 1974 eigendom is van de gemeente Eindhoven is een Rijksmonument, en wordt per 2015 aan de (RK liturgische) eredienst onttrokken.
Gelezen in "onder de Toren" het laatste(?) informatieblad van de parochie Woensel Midden en Zuid.

De Cathrien ook als kerk blijven gebruiken!

Hoewel de Sint Cathrien minder groots is dan de Sint Jan in Den Bosch is het toch een prachtige kerk en bovendien de belangrijkste van Eindhoven. Onttrekking aan de eredienst zou hier even ondenkbaar moeten zijn als in Den Bosch. De kerk is al eigendom van de gemeente. Is huren van de gemeente dan geen betaalbare optie?