registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Op de barricade voor Nederlands.

Vanmorgen las ik in het E.D. een stukje over de stichting “Taalverdediging”. De stichting bestaat al meer dan 12 jaar en helaas, ik had er nog nooit van gehoord. Al lezende kwam ik er echter achter dat ik het meer dan eens ben met de doelstellingen en acties van deze stichting. De stichting keert zich tegen het onnodig binnensluipen van het Engels in onze taal.
Ook ik erger me blauw dat overal Engelse woorden worden gebruikt, ook als dat helemaal niet nodig is. De jaarlijkse uitverkoop is gewoon “uitverkoop” en het is onnodig om dat “Sale” te gaan noemen.
Iedereen kent dit soort voorbeelden en ik vraag me af of de DSE-ers zich hier ook aan ergeren. Per slot van rekening zitten DSE-ers veel achter de computer en computerland is bijna per definitie totaal vergeven van Engelse terminologie. Misschien dus valt het de computeraars niet op, deze verengelsing van ons taalgebruik.
Heel vaak blijft het niet bij normale Engelse woorden maar worden ook nog afkortingen gebruikt die voor een leek volslagen onbegrijpelijk zijn.
In sommige groepen van de samenleving is dit verengelsen de normaalste zaak van de wereld geworden. Kijk eens naar de kunst en designwereld. Vrijwel alles heeft een Engelse naam gekregen , dit geldt dan zowel voor de producten en projecten maar ook voor de stichtingen en bedrijven.
Ik zie bv. wel eens dat hier op deze pagina aandacht en/of steun wordt gevraagd voor een project of stichting die het moeilijk heeft om het hoofd boven water te houden. Er wordt dan aan ons burgers om steun gevraagd en heel vaak om subsidie van de gemeente. De gewone burger snapt echter geen bal van de gebruikte terminologie en van de Engelse woorden en afkortingen. Is het dan gek dat er buiten het eigen kringetje niet begrepen wordt waarom er overheidsgeld (geld van de burger) naar toe zou moeten gaan!
Ik roep iedereen op om ons Nederlands cultuurgoed (daar valt onze taal ook onder) goed te bewaken en het Engels alleen daar te gebruiken waar het functioneel is.
Hoe denken de DSE-ers hierover?

gerrit

Ontwerp

Uh... designwereld..?

Design

Ja, daar heb je het al. "Ontwerp" was hier beter op zijn plaats geweest.

gerrit

Mee eens...

Let's make het Nederlands better, gebruik Engels alleen als het Sense heeft, en houdt Simplicity hoog in het vaandel...
(Uit "Onze Taal")

dagelijks taalgebruik

Ik denk dat het wel meevalt.... Een winkel mag dan wel adverteren met "sale", maar als we naar de stad gaan zeggen we gewoon tegen elkaar dat we naar de uitverkoop gaan.
Zomaar een voorbeeld; ik denk dat we in het dagelijks spraakgebruik nauwelijks Engels gebruiken.
Wat 's lands grootste kruidenier nu doet is wel behoorlijk irritant. Vroeger kochten we gewoon speculaasjes, nu Dutch spiced cookies! Niks is meer Hollands dan speculaas, behalve de naam kennelijk.

Maar ja, ik zou zeggen: shit happens... ;-) (vertaal die maar eens)

Helemaal mee eens

De stichting 'Taalverdediging' en Gerrit hebben aan mij een medestander. Ik heb het artikel in het ED ook gelezen en dezelfde dag nog kreeg ik een voorbeeld van onnodige verengelsing (= duur doen) toegeworpen. Ik heb dat als reactie opgestuurd naar het ED. De tekst ervan luidt als volgt:

Dat de Stichting Taalverdediging (ED 13 oktober) niet zonder reden op de barricaden gaat voor het Nederlands moge blijken uit het volgende. Patiënten die in het Maxima Medisch Centrum te Veldhoven worden opgenomen kunnen desgewenst tegen betaling van € 4,50 per dag vanaf hun bed televisie kijken en telefoneren. Zij dienen dat aan te vragen bij een firma die deze service levert. Hoe presenteert zich deze firma? U belt op en krijgt te horen: ‘Met Kustummer Kèèr Suirvis. Ik verbind u door met de Peesjent Lain.’ De peesjent (‘ben ik dat?’) vraagt zich misschien af of hij in Veldhoven dan wel in Birmingham in het ziekenhuis opgenomen is. Ja, toch in Veldhoven, want ze minachten wel hun moerstaal maar er wordt gewoon in euro’s afgerekend.