registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Speeltuin als kattentoilet

Sinds september 2008 wonen wij in Geestenberg. Een kindvriendelijke wijk met veel groen en veel speeltuintjes. Vanuit ons huis hebben wij uitzicht op een klein speeltuintje. Dit speeltuintje is ideaal voor peuters: een wipbrommer en een niet al te hoge glijbaan. Toen we bezig waren met de verhuizing keken we al uit naar de vele uren die ons zoontje van twee jaar daar door zou kunnen brengen. Toen we echter verhuisd waren, kwamen we er al snel achter dat het niet alleen kinderen zijn die de speeltuin regelmatig bezoeken. Aanvankelijk leek de aanwezigheid van kattenuitwerpselen in het zand incidenteel te zijn. Maar al snel bleek de zandbak dagelijks ververst te worden: met uitwerpselen wel te verstaan. Gelukkig leek de oplossing makkelijk en voor de hand te liggen: in het wijkblaadje 't Hofke staat een advertentie van de gemeente waarbij je wordt uitgenodigd om melding te maken van ongemakken in de wijk. Het in de advertentie vermelde telefoonnummer bleek bemand te worden door een uiterst vriendelijke en correcte ambtenaar. De ambtenaar zag overigens in het systeem dat er in juni van hetzelfde jaar al een vergelijkbare melding was gedaan door een andere buurtbewoner. De melding werd geregistreerd en ik werd verzocht om twee weken later terug te bellen om de stand van zaken te vernemen. Twee weken later kreeg ik te horen dat er een besluit was genomen: in januari 2009 zou het zand worden verwijderd en zou op dat moment een beslissing worden genomen wat het beste alternatief voor zand zou zijn.

In januari 2009 was er nog niets gebeurd. Bij telefonische navraag bleek dat actie was uitgesteld vanwege de zware sneeuwval. Maanden later nogmaals gebeld om te vragen wanneer er actie zou worden ondernomen. Dat was op dat moment niet duidelijk maar ik zou worden teruggebeld. Helaas is dat nooit gebeurd. Intussen was een buurman de situatie ook beu en ook hij besloot om de gemeente te bellen. Deze keer reageerde de ambtenaar vol onbegrip. Hij vond de klacht zelfs ongegrond omdat de klachtindiener zelf geen kinderen heeft. Een andere bewoner belt een aantal weken daarna weer, met dezelfde klacht. En alweer er gebeurt niets. Helaas is de situatie in het speeltuintje nu echt dusdanig dat geen enkel kind er meer zonder gevaar voor de gezondheid in kan spelen. Een kort onderzoek leert dat er in de speeltuin van ongeveer 3,5 x 3,5 meter minstens 30 kattenuitwerpselen te vinden zijn. Een bijzonder ongezonde situatie voor kleine kinderen. Maar ook voor zwangere vrouwen is dit niet ongevaarlijk, lees in de wikipedia over de ziekte Toxoplasmose die hierdoor kan worden opgelopen: Er kan zich een spontane abortus, afwijkingen aan de ogen en aan het zenuwstelsel van de vrucht voordoen.

Om de situatie in beeld te brengen heb ik het volgende filmpje op YouTube gezet:
http://www.youtube.com/watch?v=CmBHaTpjXEA

Bij deze de oproep aan de gemeente:
Doe iets om deze speeltuin veilig en hygiënisch te maken! En als dat teveel moeite is: zet er dan alsjeblieft een waarschuwingsbord neer zodat iedereen weet dat deze speeltuin niet bedoeld is om in te spelen.

Gelukt!

Franka, bedankt voor je inzet! Inmiddels is het zand vervangen.

Het leek even fout te gaan, want de graafmachine had net haar wielen gelicht en de buurtkatten gingen gewoontegetrouw weer 'aan het werk'. Maar blijkbaar is het huidige zand toch niet zo fijn om op te toileteren, want de zandbak is al gedurende enkele weken brandschoon.