registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Debat ED over Kunst en Cultuur: veel kritiek, geen visie

Wethouder van Eerd vanuit de zaal in discussie met kunst bonzen uit de stad

Wethouder van Eerd vanuit de zaal in discussie met kunst bonzen uit de stad

8 April organiseerde het Eindhovens Dagblad een publiek debat over het Kunst en Cultuur beleid van de gemeente Eindhoven. Dat was een goed en eigen initiatief van de krant, en komt ook op een cruciaal moment. De gemeente worstelt met haar kunst en cultuur nota.

Er zijn 2 problemen:
- Van het budget van 22 miljoen is 90% al vergeven aan vaste lasten waar de gemeente niet zomaar van af kan. Dat is voor de grote bekende instituten in de stad, het van Abbe, bibliotheek, schouwburg, CKE. De echte kleintjes op kunst en cultuurgebied moeten vechten om die rest van 10%.
- Het andere probleem is dat de gemeente geen inhoudelijke visie heeft op haar eigen kunst en cultuurbeleid. Dan is het natuurlijk ook heel moeilijk om keuzes te maken die ook nog uit te leggen zijn.
De verse wethouder van cultuur, is eigenlijk zorg-ondernemer en ging fris in debat, maar kwam niet echt verder dan "Zegt u maar wat we moeten doen, dan kijken wij of er nog ergens wat geld is."

In het debat werd duidelijk dat op dit moment de ambtenaren worstelen om het door de door de raad bezegelde nota, waar de echte beleidskeuze dus nog in ontbreken, om te zetten naar acties of regelingen die zij kunnen uitvoeren. Dat blijkt dus een moeilijk karwei en een flink aantal ambtenaren kwamen na werktijd meeluisteren, wellicht om inspiratie op te doen. De wethouder was het hele debat aanwezig. Hij zei echter dat hij dit als interim klus zag, over 16 maanden is hij echt met de vut. Het moet op dit moment komen van de 4de macht, ambtenaren die het kunst en cultuurbeleid uitvoeren, die resterende 10% van het budget dan.

Hoewel het een publieksdebat was, blonk discussieleider Schoone uit in het kundig en scherp interviewen van de panelleden en kwam er weinig respons uit de zaal.
Er werd veel geklaagd door de instellings vertegenwoordigers tegen de gemeente, dat is begrijpelijk na de invoering van een bezuiniging.

Wat mij bij is gebleven van de reacties uit de zaal was de mening van Lex Grote: "Kunst moet je gewoon doen" Zijn website http://www.grotekunst.nl/

Mijn waarneming is dat er verschillende actoren met eigen belangen in de Eindhovense kunst en cultuurwereld opereren.
- De echte kunstenaars, zij kwamen bijna niet aan het woord in het debat
- De stedelijke kunst bobo's, prominent in het debat, goed van de tongriem gesneden.
- De minder bekende kunst stimulatoren, kwamen net als de kunstenaars niet an het woord, hoewel ze zeker in de zaal zaten.
- In kunst geinteresseerd publiek, zat ook in de zaal, kwam ook niet aan het woord
- De politiek, was onvoldoende aanwezig, en zij ook niets.
- De 4de macht, enkele ambtenaren zaten ook in het forum.

Mijn mening is dat, gezien het gebrek aan visie bij de groep die die wel zou moeten hebben, er door anderen wel een visie ontwikkeld zou moeten worden.

3 Groepen moeten samen een eigen visie ontwikkelen op kunst en cultuur in de stad:
- De echte kunstenaars in de stad, van alle niveaus.
- De kleine kunst stimulatoren.
- Het publiek.
Deze mensen moeten onderling in debat en zij zijn bij uitstek degenen die een nieuwe echt inhoudelijke visie kunnen ontwikkelen


Mijn advies aan alle kusntenaars en would be kunstenaars in de stad is: neem een weblog op dse, en geef je mening, publiceer ideeen, liefst elke week en laat je inspireren door je collega's.
Aan de kleinere, ongebonden kunst stimulatoren: ga vooral verder met experimenteren.
Aan iedereen die iets met kunst heeft: spring er in! Ook op het web.
Zo komt er meer onderlinge communicatie tot stand en kunnen ideeen en visies rijpen.

Voor de mensen die echt iets willen betekenen voor de ontwikkeling van de Eindhovense kunst en cultuurwereld: ga meer met andere media en technieken werken.
Dorkbot is er een voorbeeld van.
Niet voor niets wordt Eindhoven bevolkt met innovatieve mensen die de kunst kunnen verrijken en een Eindhovens accent aan onze cultuur kunnen geven.

Maar er moet dan wel over gecommuniceerd worden. Dat lijkt me ook een taak van het van Abbe, hun nieuwe directeur gaf in zijn speech aan dat ze naar ons toe willen komen, de komende jaren. Uit dat mooie gebouw, de stad in, lijkt me een uitstekend idee.
Verder zag hij in de kunst verschillende te onderscheiden rollen.
En dat een regisseur zou moeten zorgen dat de mensen en instituten met die verschillende competenties meer gaan samenwerken. Dat lijkt me hard nodig, gezien de afhoudende reacties van de kunstbobo's in het debat.
Een van die rollen is het publiek bewerken meer "iets" met kunst te gaan doen, er interesse voor kweken.
Daarvoor lijkt me DSE en de krant een uitstekend medium.
Mijn advies aan de krant, elke week of maand een artikel over innovatieve en/of experimentele kunst.

Zie ook http://www.dse.nl/cultuur/ voor de DSE cultuur startpagina, moet die niet een keer vernieuwd worden?
Niet de huisstijl, maar vooral de inhoud, die is oud, zoniet verouderd. Zijn er geen recente intiatieven en activiteiten?

Op de website van de gemeente Eindhoven komt cultuur niet voor in het rijtje onderwerpen met een visie en beleid.
De nota, of een versie daarvan, is te vinden op http://www.eindhoven.nl/watiser/cultuur/aangepaste_definitieve_visietekst_februari2004.pdf

goede samenvatting

beste Henk

als betrokkene bij het debat, vanuit de hoek van de kunst stimulatoren, vindt ik je samenvatting erg helder en duidelijk.
Ik hoop dat er in de krant hetzelfde staat.
Ik hoop ook dat jou tekst door iedereen die aanwezig was, gelezen wordt.
Ik zal het, waar mogelijk, rondsturen

Martin
Inkijkmuseum

boek "Beeldenboek Eindhoven" in de ramsj

Tijdens een bezoek aan museum Kempenland, boeiende historische maquettes!, zag ik dat daar het boek "Beeldenboek Eindhoven" in de uitverkoop ligt. Het kost daar 10 EUR. Het boek bevat op meer dan 300 pagina's, een chronologisch overzicht van alle beelden in de Eindhovense openbare ruimte. Meer info op http://www.eindhoven.nl/watiser/cultuur/beeldenboek.htm

Waar blijft nu de website met een overzicht en verhaal van al die beelden?

mooie taak

Daar ligt misschien een mooie taak voor jou Henk :-)

foto's

Maak jij dan de foto's Rien? (René)

foto's maken?

Daar valt altijd over te praten. Maar of ik opnieuw het wiel uit moet vinden? "Een selectie van de beelden in het boek was tot eind februari te zien in een presentatie van foto’s van de bekende kunstfotograaf Peter Cox in het Stadskantoor." Zo kon je op de website http://www.eindhoven.nl/watiser/cultuur/beeldenboek.htm lezen.

Website beelden van Eindhoven.nl

Mijn idee was het volgende:
De gemeente sponsort een website en museum kempenland stelt de inhoud van het boek beschikbaar, dus teksten en foto's komen beschikbaar om daar mee een website te maken.

Vervolgens ga ik met een aantal mensen een website samenstellen met die informatie.
Via het web kunnen omwonenden en anderen commentaar geven op de beelden en wat er mee gebeurd of wat het betreffende beeld met ze doet, als ze door de stad gaan.

Ik ben bereid er tijd in te stoppen, en mijn communicatieve talent, over de prijs valt te praten.
Door in het begin slechts een deel van de inhoud van het boek op de website te zetten, kan de verkoop van het boek nog een beetje worden gestimuleerd.

Mijn doel is interactie over die beelden opwekken, daar zou een wethouder van cultur toch wel iets voor over moeten hebben.
Het kan een aspect van een breed gedtragen visie over cultuur en identiteit van de stad opleveren.

Goed idee + twijfel over nut cultuurvisie

Dit lijkt mij een interessant idee. Wel op de DSE-site houden, dus mensen niet teveel laten surfen (ik althans houd van een vaste stek en raadpleeg bijv. zelden de RegioLinks).

Voor de rest denk ik dat de gemeente op cultureel gebied niet hoeft te proberen een visie uit haar ingewanden te persen - dat levert waarschijnlijk toch niet veel meer op dan een hoop onverstaanbaar gerommel of bla-bla -, maar vooral kunstzinnige initiatieven waar geld voor nodig is moet ondersteunen; uiteraard na beoordeling en positief advies van een paar echte maar ruimdenkende deskundigen (dat zijn niet voor alle kunstvormen dezelfden).
Daarbij zou ik het jammer, om niet te zeggen onjuist en dom vinden, als alleen innovatieve en experimentele kunstuitingen gesteund zouden worden. Rachmaninov en Sibelius componeerden een tikkeltje traditioneler dan Schönberg en Strawinsky, maar zijn er niet minder belangrijk en genietbaar om.