registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Kinderen weghalen bij hun ouders

Naar aanleiding van de ouderlijke moord op de driejarige Savanna schreef Jos Kessels onlangs in het ED: ‘Ouders wordt zo lang mogelijk de hand boven het hoofd gehouden en de hulpverleners laten zich maar al te graag misleiden, want dan hoeven ze geen vervelende besluiten te nemen’ (ED 12 maart). Kinderen moeten volgens hem eerder bij hun ouders weggehaald worden.
Beetje gemakkelijke conclusie vind ik dat. Het gaat niet alleen om de rechten van ouders en zeker niet om het gemak van de hulpverleners, het gaat ook bij thuislating om het welzijn van het kind. Kessels veronachtzaamt dat het weghalen van kinderen uit het ouderlijk gezin net zoiets is als het uithalen van jonge vogeltjes uit het nest.
Onttrekking aan het ouderlijk milieu leidt voor het kind wel tot fysieke veiligheid en als de situatie evident is – wat ze vaak niet is! – moet het natuurlijk gebeuren, maar we moeten ons tegelijk realiseren, dat we hiermee alleen een ernstig kwaad met een minder ernstig bestrijden. Hulpverleners zijn zich over het algemeen terdege bewust van het feit dat een moeilijke thuissituatie psychologisch vaak toch beter te verwerken is dan een gemakkelijke in den vreemde. Ik vind het dus onzinnig en zelfs beledigend, te beweren dat zij zich uit gemakzucht graag laten misleiden.