registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

PvdA: ’Zet ouders bij jeugd in trein’

Het Eindhovens Dagblad bericht op vrijdag 28 januari 2005: ‘Ouders van jongeren die problemen veroorzaken op de vrijdagnachttrein tussen Eindhoven en Boxtel, moeten bij toerbeurt meereizen met hun kinderen.’
Toelichting op dit lumineuze idee geeft PvdA-statenlid Rob Althuizen, van wie in de krant een innemend portret is bijgeplaatst: ‘Door de identificatieplicht kun je vaststellen welke jongeren op die trein meereizen. Je kunt daarna de ouders benaderen. De ouders kunnen dan een pool maken waarin ze om de beurt met de jongeren meereizen.’

Het schaap. Denkt kennelijk dat pa – ma voelt zich onwel worden bij het idee alleen al - om tien uur op vrijdagavond zich wel van de bedbank zal verheffen om, gewapend met een identiteitskaart, zich per bus en trein naar Eindhoven te begeven, teneinde daar, alle risico's trotserend, zoonlief, die hem thuis al diverse malen heeft uitgekafferd, in het Stratumseind op te gaan halen en vervolgens, zacht doch indringend op hen inpratend, hem en een stelletje andere kornuiten aan het handje mee te tronen naar het NS-station. Ik zie ze zó zitten: in een niet-bestaand rustig hoekje van de nachttrein naar Best of Boxtel, gebiologeerd doch gepacificeerd luisterend naar het wolfsgehuil dat opstijgt uit de andere kooien.

Voor een ontnuchterende aanpak.

Nee, hoor, Gouddelver gaat niet uit van 'alles moet maar kunnen'. En de overheid is inderdaad niet voor alles verantwoordelijk, maar wel voor handhaving van de orde in de publieke ruimte. Laat de ouders dat maar in het privédomein doen en de jongelui de wacht aanzeggen alvorens ze een afscheidskusje te geven.
Daarna zijn hoofdverantwoordelijken de jongelui zelf, en als dat niet helemaal lukt, de politie. Die heeft een wapenstok en handboeien, dacht ik, en ook wel een paar cellen om een nachtje te snurken.
Alternatieven ter voorkoming van treinvernieling zijn niet zo moeilijk te bedenken. De jongelui hebben ongetwijfeld gezonde benen: Best of Boxtel halen ze wel voor de dag aanbreekt. En anders reserveren ze van hun biergeld maar een deel voor een taxi of proberen ze te liften. Ik ben voor een ontnuchterende aanpak.