registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

 
DSE vraag & antwoord

Hier is de geselecteerde vraag en het antwoord:


Categorie: algemeen

VRAAG: Help: ik ontvang dreigmails!

ANTWOORD:
Sinds begin 2018 zien we dat veel spammers massaal dreigmails aan het sturen zijn.
In die mails zeggen ze dat je computer gehackt is en dat ze toegang hebben tot je webcam. Ze beweren ook dat ze daarmee beelden hebben opgenomen die ze gaan misbruiken. Vaak lijkt de mail van je eigen account te komen zodat het lijkt alsof je account gehackt is. En soms tonen ze ook je wachtwoord. Om dit allemaal te stoppen zou je een bedrag in bitcoins moeten betalen.
Trap daar niet in, want het is vrijwel altijd puur bedrog en misleiding! Dat soort mails wordt willekeurig naar miljoenen mensen gestuurd in de hoop dat er een paar in paniek raken en gaan betalen.

Ja, maar de mail komt van mijn eigen account!
Dat lijkt maar zo. Het is namelijk heel eenvoudig om de afzendernaam te vervalsen. Dat is een heel gebruikelijke methode om de suggestie te geven dat de mail van een bekend iemand komt zodat het bericht sneller geloofd wordt.

Ja, maar ze toonden een wachtwoord! Ben ik dan toch gehackt?
Dat hangt er van af. Er worden regelmatig websites en diensten gehackt, zoals b.v. die van LinkedIn, van Adobe en van diverse social media. Daarbij worden lijsten met e-mailadressen en bijbehorende wachtwoorden buit gemaakt. Heel vaak zijn die wachtwoorden inmiddels verouderd en is er niets meer aan de hand. Maar mocht het toch een wachtwoord zijn dat je nog in gebruik hebt, dan is er een gerede kans dat hackers jouw account bij de sites waar jij dat wachtwoord gebruikt al bezocht (en mogelijk misbruikt) hebben.

Wat moet ik doen als het een echt bestaand wachtwoord van mij is?
Dan moet je onmiddellijk het wachtwoord wijzigen bij alle diensten/websites waar jij dat wachtwoord gebruikt. Daardoor kunnen ze vanaf dat moment daar niet meer bij jouw gegevens. Let erop dat je dan per dienst/website steeds een ander wachtwoord gebruikt. Gebruik NOOIT hetzelfde wachtwoord bij meerdere diensten/websites.
Mocht je zo onverstandig zijn geweest om toch hetzelfde wachtwoord bij meerdere sites te hergebruiken dan heb je de hacker helaas in één keer heel veel toegang gegeven...

Wat kan ik verder nog doen?
Naast het stelen van wachtwoorden via gehackte websites krijgen de spammers ook toegangsgegevens via z.g. phishingmails waarin je verleid wordt om met je e-mailadres en je wachtwoord in te loggen. Let heel erg op als gevraagd wordt om in te loggen en klik niet zomaar op links of op bijlagen. Bij twijfel niet doen.
Het kan zeker helpen om een anti-virus/anti-spam/internet-security programma te draaien. Kies voor de meest uitgebreide versie die ook beschermt tegen key-loggers (verborgen programma's die stiekem jouw toetsaanslagen lezen en wachtwoorden doorsturen). Tips voor het kiezen van zo'n programma vind je b.v. bij de consumentenbond.
Maar er een gewoonte van om regelmatig je computer te scannen op malware, keyloggers en andere schadelijke programma's.
En verander ook regelmatig je wachtwoord.

Tip
We kwamen bij Strato een pagina tegen met een hoop nuttige aanwijzingen. Ga daar eens kijken!
Ben ik gehackt? En wat te doen?


Voor een volledig overzicht van vragen & antwoorden: => ga naar de helpdesk-pagina's