registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

 
DSE vraag & antwoord

Hier is de geselecteerde vraag en het antwoord:


Categorie: e-mail

VRAAG: Wat is greylisting?

ANTWOORD:
Onze server gebruikt 'greylisting' als een van de wapens tegen teveel spam. Iedere poging om mail bij onze mailserver af te leveren gaat eerst door de greylisting.
Bij greylisting wordt bij elke aangeboden email gekeken of de combinatie [afzender IP-adres, afzender e-mailadres, ontvanger e-mailadres] bekend is. Zo niet, dan wordt de mail geweigerd met de opmerking 'greylisting'. Standaard zal dan de server die de mail probeerde te sturen het na een tijdje (b.v. een half uur) weer opnieuw proberen en dan is die combinatie wel bekend en kan de mail bij de ontvanger afgeleverd worden. Spammende servers hebben geen tijd om een mail opnieuw te sturen en daarmee weren we veel spammail zonder dat we daar zwaar aan moeten gaan rekenen.
Soms werkt die greylisting niet goed. Waar we wel eens tegenaan lopen is dat de versturende mailserver wel een nieuwe poging tot het verzenden doet maar dan via een ander IP-adres waardoor het ook de tweede keer een onbekende combinatie is en de versturende mailserver het later nog een keer moet proberen.
Als die mailserver goed zou kijken naar ons (automatische) antwoord zou die server het steeds via hetzelfde IP-adres moeten proberen, maar sommige servers (met name die veel last hebben als spammer aangemerkt te worden) proberen het juist elke keer via een andere server en dan duurt het een poos voordat er een keer dezelfde combinatie is gevonden (als die server het tenminste niet eerder opgeeft).


Voor een volledig overzicht van vragen & antwoorden: => ga naar de helpdesk-pagina's