registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

 
DSE vraag & antwoord

Hier is de geselecteerde vraag en het antwoord:


Categorie: website

VRAAG: Hoe kan ik (een deel van) mijn site afschermen voor bezoekers?

ANTWOORD:
Er zijn drie manieren om je site (gedeeltelijk) af te schermen voor bezoekers:
- via FrontPage met de server-extensies
- via FileMan voor zelf te kiezen login-namen
- via FileMan voor DSE-groepen
Als je wilt afschermen, moet je een keuze maken voor één van die methodes. Het is niet mogelijk de methodes met elkaar te combineren.
Afschermen van een site geldt altijd voor een complete map, inclusief de eventuele onderliggende mappen.

Via FrontPage met de server-extensies
Als je gebruik maakt van FrontPage en de server-extensies hebt ge´nstalleerd op je DSE web-site dan kun je in 'Live Mode' via de FrontPage client gedeeltes van je site afschermen door een afgeschermd subweb aan te maken. Kijk op de DSE helpdesk-pagina's over FrontPage en in de Help-fuctie van het programma voor uitleg. Let op: omdat FrontPage zelf al .htaccess-bestanden neerzet is dit de enige manier die je kunt gebruiken als je tenminste wilt dat de 'publish-functie' blijft werken!

Via FileMan voor zelf te kiezen login-namen
Log in op MijnAccount en kies dan FileMan. Hiermee kun je alle bestanden beheren in je DSE home directory. Delen van je web-site kun je afschermen door naar de af te schermen map te navigeren en dan te klikken op 'Afschermen'. Je kunt dan zoveel gebruikersnamen/wachtwoorden instellen als je wilt. FileMan zet dan een .htaccess-bestand in die map met de login-namen. Een nadeel van deze methode is dat je zelf een administratie moet bijhouden van alle login-namen en wachtwoorden. Let op: als je deze methode kiest zullen je eventuele frontpage extensies niet meer werken.

Via FileMan voor DSE-groepen
Vaak hebben de mensen die je toegang wilt geven al een account bij DSE of zouden dat graag willen hebben. In dat geval kun je het iedereen heel gemakkelijk maken door via MijnAccount een 'DSE-groep' aan te maken. Daarin plaats je de DSE-accounts van iedereen die je toegang wilt geven. In FileMan kies je vervolgens voor 'DSE-groepen' en geeft die DSE-groep exclusief toegang tot een deel van je site. Iedereen in de DSE-groep kan dan direct met de bestaande accountgegevens inloggen. Let op: als je deze methode kiest zullen je eventuele frontpage extensies niet meer werken.

Beveiligen van de verbinding
Zodra je mensen laat inloggen op je web-site vraag je ze om een wachtwoord te versturen via Internet. In principe kan iedereen dat onderweg afluisteren en zich vervolgens ongeoorloofd toegang verschaffen tot de afgeschermde gegevens. Je kunt dat heel eenvoudig voorkomen door je site alleen via de beveiligde verbinding te vermelden. In plaats van http://www.dse.nl/~jouwsite/ gebruik je dan httpS://www.dse.nl/~jouwsite/. Let op de S van Secure.
UPDATE september 2017:
vanaf september 2017 forceren wij automatisch alles van http:// naar https://


Voor een volledig overzicht van vragen & antwoorden: => ga naar de helpdesk-pagina's