registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

 
DSE vraag & antwoord

Hier is de geselecteerde vraag en het antwoord:


Categorie: e-mail

VRAAG: Alles over WEBMAIL, SMTP, POP, IMAP

ANTWOORD:
Voordat je iets met e-mail kunt doen, moet je eerst jouw computer verbinden met het internet. Daarvoor heb je een internet-access-provider nodig, b.v. IAE, KPN, XS4ALL, Ziggo of UPC. DSE biedt een hoop diensten maar geen toegang tot internet.
Vroeg kwam je "op internet" door in te bellen met een modem, maar tegenwoordig gebruik een permanente verbinding zoals een kabel-modem of ADSL of jouw gsm-telefoon. Zodra je "op internet" bent kun je b.v. gaan surfen over het web of je gaat naar een mailbox om jouw mail te lezen.

Wil je gaan e-mailen, dan heb je een postbus/mailbox nodig om e-mail te ontvangen. De meeste mensen hebben die mailbox op de server van hun eigen internet-access provider maar zo'n mailbox kan net zo goed ergens anders staan zolang die maar via internet bereikbaar is. Er zijn diverse service-providers die mailboxen aanbieden. Bekend is b.v. Hotmail & GMail (met veel reclame) en een goed alternatief is Digitale Stad Eindhoven (DSE). DSE biedt overigens nog veel meer, maar dat staat elders te lezen.

E-mails ontvangen en versturen doe je met een mailprogramma op jouw computer (b.v. Thunderbird, Eudora, Outlook, Outlook Express, Microsoft Live Mail) of met een mailprogramma op de server (b.v. Webmail, Squirrelmail, GMail, Hotmail).

Net zoals je een brief in een brievenbus werpt waarna een postbode de brief bezorgt, moeten berichten die je wil verzenden doorgegeven worden aan zo'n 'postbode'-verzendcomputer. Zulke computers heten SMTP-servers ('uitgaande' server). Jouw internet-access provider heeft zo'n SMTP server. Voordat je met jouw e-mailprogramma berichten kunt versturen, moet je eenmalig de naam van deze SMTP server in de configuratie van jouw programma instellen. Maak je b.v. verbinding met het internet via UPC, dan vul je daar in smtp.upcmail.nl. Vraag je internet-access provider naar de juiste naam. Je kunt NIET de naam van DSE invullen bij de smtp-server, want DSE biedt geen internet-access.

Als iemand naar jou een e-mail stuurt wordt die eerst bewaard in jouw eigen mailbox op de server van jouw service-provider (bij DSE heet die server: mail.dse.nl).
Er zijn verschillende manieren om die mail uit te lezen. De meest gebruikte manier (POP protocol) is vooral geschikt voor mensen die hun post steeds uit hun mailbox halen en bewaren op hun eigen PC. In dat geval zal jouw computer de mailbox op de server dus steeds leegmaken en bekijk je verder alles op jouw eigen computer. De andere manier (met het IMAP protocol) laat de mail in jouw mailbox op de server staan. Met IMAP kun je op de server verschillende mappen (folders) maken waarin je je post kunt ordenen en bewaren, zonder ze op de harde schijf van je PC te hoeven zetten. Nadeel is wel dat de mail op de server diskruimte blijft innemen waardoor jouw mailbox heel snel vol kan raken.
De meeste mensen lezen hun mail met hun hoofdcomputer met POP en onderweg op hun smartphone/internetcafe met IMAP. Webmail gebruikt ook IMAP. DSE ondersteunt zowel POP als IMAP.

De meeste e-mail programma's werken met het POP-protocol, maar gelukkig komen er steeds meer programma's die daarnaast ook het IMAP-protocol ondersteunen. B.v. Outlook Express, Thunderbird enz. In het e-mailprogramma op jouw computer kun jij instellen of jij je mailbox wilt lezen met POP of met IMAP.

Een mailbox op DSE wordt ge´dentificeerd met jouw gebruikersnaam. Als je de mail wilt lezen zal je een wachtwoord moeten geven. Dat wachtwoord is dezelfde die je ook op DSE gebruikt om in te loggen op MijnAccount. Als jouw e-mail pakket dat ondersteunt kun je zelf kiezen voor een 'secure' verbinding (SSL, STARTTLS), waarbij jouw wachtwoord niet te onderscheppen is.

Webmail
Jouw DSE-mail kun je vanaf elke plek ter wereld lezen met onze Webmail. Surf daarvoor naar de homepage van DSE en klik op Webmail.


Voor een volledig overzicht van vragen & antwoorden: => ga naar de helpdesk-pagina's