registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

 
DSE vraag & antwoord

Hier is de geselecteerde vraag en het antwoord:


Categorie: website

VRAAG: Hoe nauwkeurig zijn de statistieken?

ANTWOORD:
Dat is moeilijk te zeggen. Het probleem is dat we alleen kunnen meten vanaf welk IP-adres de anonieme bezoeker komt, zonder dat wij weten wie dat echt is. Zo'n IP adres kan behoren bij één specifieke computer ergens in de wereld, maar het kan ook behoren bij een z.g. proxy die als verzamelpunt van soms wel duizenden computers fungeert. Daarom weten wij niet precies of wij met 1 unieke bezoeker te maken hebben of met meerdere.

En wat is een bezoek? Als iemand 5 minuten niets doet en dan weer een hit geeft: rekenen we dat dan nog steeds als hetzelfde unieke bezoek of zien we dat als een nieuw bezoek? En rekenen we het bekijken van afbeeldingen in een pagina als extra hits? Zo zijn er nog diverse andere parameters die het beoordelen van het werkelijke bezoek aan de website moeilijk maakt.

Elk statistiekpakket analyseert de log-lijsten van een website en maakt met behulp van eigen aannames een analyse. Een pakket als Nedstat doet dat heel grof en analyseert alleen de data van één specifieke pagina. Die info is verre van betrouwbaar en geeft vaak de onterechte indruk dat er veel bezoekers zijn geweest. Het pakket AWStats, dat beschikbaar is voor alle DSE-gebruikers, meet de gehele website en maakt met behulp van slimmere aannames nog betere analyses en geeft daarom de beste indicatie van het bezoek aan jouw website.

Op de faq-pagina van Awstats is hierover nog veel meer te lezen. Daar staan ook nog een aantal definities nader uitgelegd.


Voor een volledig overzicht van vragen & antwoorden: => ga naar de helpdesk-pagina's