registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

 
DSE vraag & antwoord

Hier is de geselecteerde vraag en het antwoord:


Categorie: website

VRAAG: Hoe kan ik de bestandsgrootte van een afbeelding aanpassen?

ANTWOORD:
We zien heel vaak dat mensen proberen een grote foto op hun website verkleind af te beelden door in hun web-editor (bv frontpage) kleinere hoogte/breedte afmetingen voor die foto op te geven. Daarmee wordt de foto op het scherm verkleind getoond. Helaas moet dan de originele grote foto toch nog volledig worden overgestuurd naar de bezoekers van de website. Dat geeft je bezoekers met trage modems veel ergernis en je bent heel snel door je beschikbare bandbreedte heen :-(
Je zult die grote foto's dus op een andere manier moeten verkleinen.

Dat kan op verschillende manieren, afhankelijk van de software die op je computer staat. Van belang is te weten dat je moet proberen de bestandgrootte van een foto zo klein mogelijk te maken zonder de kwaliteit al te veel aan te tasten. Zo kan een originele foto van 1 Mb zonder al te veel zichtbaar verlies gecomprimeerd worden tot 100 Kb en er dan op het scherm van het fotoalbumprogramma nog goed uitzien.

Je kunt die reductie op twee verschillende manieren bereiken:

  1. Verkleinen van de afmetingen. Foto's van een digitale camera hebben al snel een afmeting van 2048 * 1536 pixels. Zoveel pixels heb je voor een afbeelding op je computerscherm meestal niet nodig. Probeer de afmetingen van de foto eens te reduceren ('resize/scale image') tot b.v. 640 * 480 pixels. Dat scheelt heel veel pixels!
    Probeer het aantal pixels precies zo groot te maken als jij nodig hebt op je website.
  2. Vergroten van de compressie. Foto's in het .jpg-formaat worden gecomprimeerd, waarbij details worden weggelaten. Door te kiezen voor een hogere JPG-compressie worden er nog meer details weggelaten en wordt het uiteindelijke jpg-bestand een stuk kleiner. Een hogere compressie geeft dus een wat lagere kwaliteit, maar op een computerscherm zie je het verschil nauwelijks.
Met welke software kan ik dat allemaal doen?
Daarvoor is heel veel software beschikbaar varierend van dure pakketten tot eenvoudige gratis utilities. Zoek ook eens op Google! Hier zijn alvast wat suggesties:


Voor een volledig overzicht van vragen & antwoorden: => ga naar de helpdesk-pagina's