registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

 
WEB-formulieren op DSE

DSE biedt iedere gebruiker de mogelijkheid om op zijn site een formulier te zetten die de bezoekers on-line kunnen invullen. De ingevulde gegevens worden dan direct gemailed naar b.v. de beheerder van de website.

Onze WEB-formulieren hebben heel veel mogelijkheden. We noemen er een paar:

Hoe werken onze WEB-formulieren?

Je maakt een WEB-formulier door een speciaal bestand met de extensie .form op een gewenste plek in je website te plaatsen. Upload bijvoorbeeld   aanmelding.form  naar  (jouw homedirectory)/www/aanmelding.form 
In dat bestand zet je allerlei definities, zoals de vragen die je wilt stellen, het adres waar het antwoord naar toe moet, de kleuren van je formulier enz. De wijze waarop je die definities moet geven staan bij de voorbeelden uitgelegd.
Steeds wanneer een bezoeker van jouw site op http://www.dse.nl/~jouwgebruikersnaam/aanmelding.form klikt zal DSE het formulier dynamisch vertalen naar html-code zodat de bezoeker een mooi WEB-formulier in zijn browser te zien krijgt. Je hoeft er dus zelf geen html-pagina van te maken!

Voorbeelden van WEB-formulieren

In eerste instantie lijkt het allemaal wat gecompliceerd en daarom hebben wij voor jou een aantal voorbeelden klaar gezet die je simpel kan aanpassen zodat ze geschikt zijn voor jouw situatie. Je kan ze naar je computer downloaden en daar bewerken. Zet ze vervolgens op DSE in jouw website en kijk wat ze doen!

Wij hebben drie voorbeeld-formulieren voor je klaar gezet:

 1. Voorbeeldformulier 1:
  Dit is het meest simpele formulier ('simple_email'), zonder toeters en bellen. De ontvanger krijgt de ingevulde resultaten in een sober e-mailtje. In dit 'simple_email' kan je geen eigen extra velden toevoegen.
  - de code van het formulier voorbeeld1.form staat hier
  - in jouw web browser ziet voorbeeld1.form er zo uit
  - nadere uitleg staat hier.
   
 2. Voorbeeldformulier 2:
  Dit is een relatief eenvoudig formulier waarmee de werking van de verschillende velden getoond wordt. Er zijn meer mogelijkheden dan in het eerste voorbeeld. Zo kan je zelf meerdere velden toevoegen. En de ontvanger van de resultaten krijgt een e-mail met meer informatie. Je kan dan ook kiezen voor html-mail.
  - de code van het formulier voorbeeld2.form staat hier
  - in jouw web browser ziet voorbeeld2.form er zo uit
  - nadere uitleg staat hier.
   
 3. Voorbeeldformulier 3:
  Voor de meer ervaren gebruikers! Met het tweede formulier als basis, hebben we in het derde voorbeeldformulier allerlei extra opmaakvelden en opties erbij gezet. Daarmee kan je het formulier nog mooier maken. Probeer het maar eens!
  - de code van het formulier voorbeeld3.form staat hier
  - in jouw web browser ziet voorbeeld3.form er zo uit
  - nadere uitleg staat hier.

Zelf WEB-formulieren maken: stap voor stap

Als je de volgende stappen precies volgt krijg je een goed idee hoe je zelf formulieren kan maken.

Je hebt nu een heel simpel formulier gemaakt. Maar waarschijnlijk wil je meer velden die de bezoeker moet kunnen invullen, zoals een adres of postcode. Dat kan niet met het simpele  voorbeeld1.form, maar wel met de meer geavanceerde  voorbeeld2.form  en  voorbeeld3.form .

Als je inmiddels door hebt hoe die formulieren werken, ben je misschien toe aan  voorbeeld3.form  wat een hoop extra mogelijkheden biedt voor de opmaak en afhandeling van je formulier. Het wijzigen, uploaden en testen werkt net zo als bij de eerste twee voorbeeldformulieren.
Je kan vervolgens zelf proberen elementen uit  voorbeeld3.form  te combineren met  voorbeeld2.form .

We hebben alle commando's voor de formulieren bij elkaar op een rijtje gezet. Kijk daar ook nog eens naar.


Veel gestelde vragen over de web-formulieren

Kan ik het WEB-formulier ook op een site buiten DSE gebruiken?
Nee, dat kan niet. Het web-formulier werkt alleen op jouw website op de DSE-server. Dus niet op een website bij b.v. Chello. En ook niet op jouw harde schijf thuis. Natuurlijk kan je de resultaten van het formulier wel naar elk e-mail adres sturen, ook buiten DSE.

Snapt mijn browser zo'n  .form  link wel?
Ja, want het slimme zit hem juist bij de DSE-server die de definities in het .form bestand dynamisch even vertaalt naar een mooie html-code en dat is wat jouw browser te zien krijgt.

Kan ik mijn e-mail adres verbergen?
Ja! Het e-mailadres waar de antwoorden naar toe gaan wordt bewaard en afgeschermd in jouw <naampje>.form bestand. Een spammer die jouw website afzoekt om e-mailadressen te verzamelen zal ze niet kunnen vinden! Je kan er wel voor kiezen dat iemand die jouw formulier invult toch te zien krijgt waar de antwoorden heen gaan (zie formulier 3).

Kan ik het formulier vertalen naar een echt .html bestand?
Ja, dat is mogelijk. Dat kan handig zijn als je het formulier wilt opnemen als onderdeel van een .html webpagina. Dat gaat dan wel in een aantal stappen:

 1. Open met jouw webbrowser op jouw DSE-website het formulier (b.v.  voorbeeld2.form ) door gewoon op de link http://www.dse.nl/~jouwaccountnaam/voorbeeld2.form te klikken.
 2. Ga naar het menu van jouw browser en laat op jouw scherm de resulterende brontekst zien (via 'toon brontekst')
 3. Bewaar die brontekst als de gewenste  voorbeeld2.html  webpagina.
 4. Je kan vervolgens in die  voorbeeld2.html -pagina nog een beperkt aantal extra standaard html-codes en teksten toevoegen, waarbij niet alle codes zullen werken omdat het bijbehorende  voorbeeld2.form -bestand sommige codes automatisch overschrijft. Probeer het gewoon uit.
 5. Je kan het aldus gemaakte bestand  voorbeeld2.html  uploaden naar je homepage. Bezoekers kunnen daar dan gewoon op klikken en krijgen dan een door jou aangepast webformulier.
 6. LET OP!: het oorspronkelijke formulier  voorbeeld2.form  mag je dan niet van jouw website verwijderen, want  voorbeeld2.html  refereert naar dat bestand!