registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

 
DSE veelgestelde vragen

virus
  1. Wat is een virus?
  2. DSE-service: wij scannen jouw e-mail op virussen!
  3. Wat kan ik tegen virussen doen?
  4. Wat kan ik tegen virussen doen [voor experts]?
  5. Kan ik die virusmeldingen uitzetten?
  6. Hoef ik nu zelf geen anti-virus programma meer te gebruiken?
  7. Wat is het verschil tussen een virus en spam?

virus


 
Wat is een virus?
 
Daar is heel veel over te vertellen. Zoveel dat wij daarvoor graag verwijzen naar twee goede nederlandse sites vol informatie: www.virusalert.nl en www.virushelp.nl. Je kan daar lezen wat je zelf tegen virussen kan doen en de belangrijkste virussen worden uitgelegd.
Je kan op die site ook checken of virusmeldingen die veel gebruikers (vaak onterecht) rondmailen wel echt zijn.
 
 
DSE-service: wij scannen jouw e-mail op virussen!
 
Wij scannen al jouw e-mail (inclusief attachments) op virussen en proberen alle virussen onschadelijk te maken voordat ze in je mailbox belanden.

Als onze virusscanner een virus in je mail gevonden heeft, zal eerst geprobeerd worden dit virus onschadelijk te maken. Als dat niet lukt, zal het deel van de mail dat het virus bevat verwijderd worden. Als ook dat niet lukt zal de gehele mail verwijderd worden. Jij ontvangt altijd een apart e-mail bericht waarin wordt aangegeven wat de virusscanner heeft aangetroffen en wat er met de oorspronkelijke e-mail is gedaan.

Wij gebruiken Amavis/ClamAV antivirus software, die goede bescherming biedt tegen bekende en onbekende virussen. Elk uur wordt automatisch gecontroleerd op beschikbare virus updates, zodat DSE altijd beschikt over de meest actuele bescherming tegen e-mail virussen.

Een gratis service van DSE !!
 

 
Wat kan ik tegen virussen doen?
 
Meestal heel weinig, want het is heel moeilijk om erachter te komen wie die virusmail verstuurde.

In principe kan iedereen die met een virus besmet is en jouw e-mailadres in een adresboek heeft staan zonder het te weten virussen naar jou doorsturen. Heel vaak zijn dat directe kennissen en vrienden die helaas verzuimd hebben om hun computer te beschermen met een up-to-date anti-virus programma.

Zorg er in ieder geval voor dat je zelf altijd een goed anti-virus programma op je computer geinstalleerd hebt dat minstens wekelijks (liefst dagelijks) de nieuwste virusdefinities bijwerkt. Scan daarmee jouw computer regelmatig op virussen
 

 
Wat kan ik tegen virussen doen [voor experts]?
 
Soms kan je, als je expert bent, nuttige info uit de heading van het virusmailbericht halen. Het relevante deel van die heading staat onderaan de viruswaarschuwing. Zoek daarbij naar het IP_nummer van de afzender (b.v. zoiets als: [195.35.252.179]). Dat IP nummer kan je dan vervolgens vergelijken met de IP nummers uit de headers van eerder ontvangen e-mails.
Het is zeker niet makkelijk want virussen doen veel moeite om de echte afzender te verbergen of te vervalsen.

Heel vaak lijkt het erop dat de virusmail verkeerd bezorgd is omdat die aan iemand anders gericht schijnt te zijn. Toch is dat geen fout. Virussen sturen een bericht vaak via een z.g. "BCC:" waarbij de e-mailadressen van de geadresseerden onzichtbaar blijven. Als er dus een virusbericht in je mailbox zit stond jouw adres wel degelijk op de (verborgen) verzendlijst. Je ziet dat alleen niet terug in het deel van de header wat bij de viruswaarschuwing zit.
 

 
Kan ik die virusmeldingen uitzetten?
 
Ja.
Je ontvangt bij elke virusmail een waarschuwing en soms zijn er dat wel erg veel. Wil je die waarschuwingen liever niet meer zien? Log dan in via MijnAccount, ga naar de spamfilterinstellingen en kies daar voor 'viruswaarschuwingen direct in Trash'. Je zal die mailtjes dan niet meer zien.

Let op:

  • Als jouw DSE-mail automatisch doorgestuurd wordt naar een ander adres (in te stellen via MijnAccount) zal ook de virusmelding automatisch doorgestuurd worden. In dat geval is het dus niet mogelijk om de virusmelding in je Trash te laten zetten.
  • Het kan voorkomen dat een mailtje onterecht als virus aangewezen wordt. Het is daarom raadzaam om elke week even via WebMail te kijken naar je Trash-map en daar te controleren of er niet iets onterecht in terecht gekomen is.

 
 
Hoef ik nu zelf geen anti-virus programma meer te gebruiken?
 
Helaas. DSE filtert alleen de e-mail die bij je binnenkomt. En we kunnen geen garantie geven dat dat altijd goed gaat, want virussen zijn heel slim. Dus het blijft jouw verantwoordelijkheid om zelf anti-virusmaatregelen te treffen.
Bovendien kunnen veel virussen binnenkomen via jouw webbrowser, chatten, KaZaa, een floppie enz. En daar checkt DSE NIET op...
Dus zorg ook altijd voor een eigen virusprogramma.
 
 
Wat is het verschil tussen een virus en spam?
 
Er zijn veel verschillen, maar het voornaamste is dat spam meestal doelbewust verstuurd wordt door lieden die je iets willen verkopen (pillen, hypotheken enz). Die lieden sturen in één klap hun e-mail naar duizenden tot miljoenen adressen. In onze FAQ over spam lees je meer over hoe ze aan je e-mailadres kunnen komen.

Virussen hebben meestal niet de bedoeling iets te verkopen, maar om schade aan te richten. Dat kan schade aan de eigen pc zijn (b.v. wissen van de harde schijf) en schade aan andere computers (b.v. DoS-attack). Virussen kunnen zich alleen verspreiden via computers die onvoldoende anti-virusmaatregelen hebben genomen. B.v. door het ontbreken van een up-to-date antiviruspakket of het niet installaleren van de laatste beveiligingspatches van Microsoft. Een computer die besmet geraakt is gaat dat virus op zijn beurt weer verder verspreiden.
Met name dat laatste gebeurt nu op grote schaal omdat heel veel computers van gewone gebruikers door gebrek aan goede anti-virusmaatregelen besmet geraakt zijn.

Met andere woorden:
- SPAM krijg je vooral van een aantal doelbewuste spammers
- VIRUSSEN krijg je vooral van kennissen die hun computer niet voldoende beveiligd hebben

Kan het nog erger?
Ja. Het lijkt erop dat spammers proberen via virussen extra mogelijkheden te scheppen om besmette machines in te zetten om hun spam-boodschap te verspreiden....