registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

 
DSE veelgestelde vragen

gastenboek
 1. Wat is een gastenboek?
 2. Hoe installeer ik een gastenboek?
 3. Hoe is mijn gastenboek bereikbaar?
 4. Hoe beheer ik mijn gastenboek?
 5. Kan iemand anders ook mijn gastenboek beheren?
 6. Kan ik de stijl van het gastenboek aanpassen?
 7. Kan ik ook plaatjes in het gastenboek zetten?
 8. Waarom kan ik niet snel achter elkaar berichten plaatsen?
 9. Wat betekent `IP Logged´ ?
 10. Kunnen bezoekers html-codes in mijn gastenboek plaatsen?
 11. Mag die Copyright voetnoot eraf?
 12. Kan de e-mail bij een nieuw bericht uitgezet worden?
 13. Ik krijg veel spam in mijn gastenboek
 14. De welkomstmail van het gastenboek

gastenboek


 
Wat is een gastenboek?
 
Als je op DSE een Web-site hebt dan kun je daar heel gemakkelijk je eigen gastenboek aan toevoegen. Iedere bezoeker van jouw site kan dan een bericht achterlaten, eventueel opgevrolijkt met smilies of plaatjes.
Van elke nieuwe bijdrage in je gastenboek krijg je automatisch bericht via e-mail op je DSE-account. Het gastenboek is voor bezoekers bereikbaar via de URL https://www.dse.nl/~jouwgebruikersnaam/phpbook/ of (gemakkelijker) via de URL https://jouwgebruikersnaam.dse.nl/phpbook/. Beheer van het DSE Gastenboek gaat via MijnAccount.
 
 
Hoe installeer ik een gastenboek?
 
Installeren doe je heel eenvoudig door in te loggen op MijnAccount. Klik op de link "gastenboek installeren" (je ziet die link alleen als je al een website hebt gebouwd). Lees vervolgens even goed wat er aan uitleg staat en klik dan op de knop installeren.
Er wordt dan een nieuwe map 'phpbook' aangemaakt in je home-directory. Daarin staan een aantal bestanden waarmee je het gastenboek kunt aanpassen aan de stijl van je web-site. Ook wordt er een stylesheet-bestand onder de map 'stylesheets' geplaatst die je naar eigen inzicht kunt aanpassen.
 
 
Hoe is mijn gastenboek bereikbaar?
 
Jouw gastenboek is voor bezoekers bereikbaar via de URL  https://www.dse.nl/~jouwgebruikersnaam/phpbook/ en (gemakkelijker te onthouden) via de URL  https://jouwgebruikersnaam.dse.nl/phpbook/.
Voorbeeld: het gastenboek van het account "compress" kan je vinden op https://www.dse.nl/~compress/phpbook/ en http://compress.dse.nl/phpbook/

Als je in je website een link wil leggen naar het gastenboek moet je als link gebruiken  /~jouwgebruikersnaam/phpbook/ of de complete URL  https://www.dse.nl/~jouwgebruikersnaam/phpbook/ of de URL  https://jouwgebruikersnaam.dse.nl/phpbook/
 

 
Hoe beheer ik mijn gastenboek?
 
Omdat het gastenboek door iedereen vrij te bekijken is, is het belangrijk dat het goed beheerd wordt.
Dat beheren doe je door in te loggen in MijnAccount. Daar tref je dan een link "gastenboek beheren" aan.
Ongewenste bijdragen van langskomende bezoekers kun je altijd zelf verwijderen. Je kunt bepaalde woorden filteren of bezoekers weren door het IP-adres te blokkeren. Ook is het mogelijk om bijdragen in het gastenboek te voorzien van commentaar.
 
 
Kan iemand anders ook mijn gastenboek beheren?
 
Nee, want voor het beheren van het gastenboek is het nodig in te loggen in MijnAccount en dat kan alleen met het wachtwoord van de eigenaar van het account. En het is erg onverstandig om je wachtwoord aan een ander te geven....
 
 
Kan ik de stijl van het gastenboek aanpassen?
 
Ja, in de map "phpbook" zie je een aantal bestanden die je zelf kan aanpassen. Zo kan je b.v. het bestand 'title.txt' wijzigen en daar de naam van het gastenboek in plaatsen.
Je kan de stijl nog verder aanpassen door in de map 'stylesheets' het stylesheet-bestand 'phpbook-voorbeeld.css' te bewerken en dan te hernoemen tot 'phpbook.css'. Vanaf dat moment worden jouw persoonlijke style-voorkeuren gebruikt.
In de phpbook-voorbeeld.css zijn expres lelijke kleuren gebruikt zodat je de kleurtjes makkelijk kunt terugvinden. Let op: als je een stylesheet wilt wijzigen moet je wel een beetje verstand hebben van stylesheets. Blijf er anders liever vanaf...

TIP: een erg handig gratis programma om je kleuren te kiezen is Color Cop. De moeite waard om te downloaden!
 

 
Kan ik ook plaatjes in het gastenboek zetten?
 
Ja, dan kan heel makkelijk met een "img"-tag.
Als je bijvoorbeeld [img src="http://users.pandora.be/nucleus/pinguins.gif"] in de tekst zet krijg je een plaatje te zien in het gastenboek.
Meer info staat te lezen in de "smiley hulp" en de "code hulp" die je ziet als je een bijdrage toevoegt.
 
 
Waarom kan ik niet snel achter elkaar berichten plaatsen?
 
Omdat het gastenboek niet bedoeld is voor discussies, maar alleen voor berichten van je bezoekers. Daarom is het gastenboek zo gemaakt dat een bezoeker na het plaatsen van een bijdrage in het gastenboek 10 minuten moet wachten voordat hij weer een nieuwe bijdrage mag plaatsen.
 
 
Wat betekent `IP Logged´ ?
 
Zodra een PC op het internet wordt aangesloten krijgt die PC van de internetprovider een z.g. IP-nummer. Bij vaste kabel- of ADSL-aansluitingen is dat nummer vaak een vast nummer en bij inbellen met een modem steeds weer een ander nummer.
Als iemand een bericht in je gastenboek plaatst wordt dat IP-nummer ook bewaard. Alleen de beheerder van het gastenboek kan dat nummer zien en kan eventueel besluiten om dat nummer te blokkeren voor het plaatsen van meer berichten.

Ter voorkoming van misverstanden. Aan het IP-nummer is niet te zien van wie die PC is geweest. De privacy van je bezoekers blijft dus gewaarborgd.
 

 
Kunnen bezoekers html-codes in mijn gastenboek plaatsen?
 
Bezoekers kunnen een beperkte set html-achtige codes in jouw gastenboek zetten. In de code-hulp die ze bij het schrijven te zien krijgen staat precies op welke speciale manier ze die codes mogen invoeren.

Als beheerder van jouw eigen gastenboek mag je in jouw reacties wel alle soorten html-codes plaatsen op de gebruikelijke wijze die je ook gebruikt voor een website.
 

 
Mag die Copyright voetnoot eraf?
 
Onderaan het gastenboek staat de volgende tekst:
  DSE Gastenboek gebaseerd op phpBook 1.50 © 2001-2003 van SmartISoft
Het is niet toegestaan die tekst op enige manier te verbergen. De oorspronkelijke programmeur (SmartIsoft) biedt ons het gastenboek gratis aan, maar wil dan wel de credit krijgen. Dat lijkt ons zeer redelijk.
 
 
Kan de e-mail bij een nieuw bericht uitgezet worden?
 
Elke keer als een bezoeker in jouw gastenboek een bericht plaatst zal je een e-mail krijgen.
Dat is bewust zo gemaakt en is niet uit te schakelen. De reden is dat een gastenboek heel vaak misbruikt wordt voor het spuien van ongewenste teksten op jouw site. Door het e-mail bericht ben je daar direct van op de hoogte en kan je zonodig het bericht snel verwijderen.
 
 
Ik krijg veel spam in mijn gastenboek
 
Welkom op internet !

Helaas wordt het internet steeds meer misbruikt door allerlei lieden die onzuivere bedoelingen hebben, zoals b.v. een Spammer. Daar zijn steeds vaker ook de gastenboeken slachtoffer van.

Een korte uitleg wat er aan de hand is.
Wil je dat jouw website bij Google bovenaan staat, dan is het belangrijk dat er zoveel mogelijk andere websites naar jouw website linken. Dan ben jij klaarblijkelijk zo populair dat Google besluit jouw site als eerste te tonen.
Zo'n spammer zoekt eerst op Google welke gastenboeken van DSE bij Google bekend zijn. Vervolgens stuurt hij naar al die gastenboeken een bijdrage die bestaat uit een link naar zijn website. Dat gaat meestal geautomatiseerd. Daarna komt Google weer langs bij onze gastenboeken en die constateert dat de website van die spammer erg populair is en dus komt die website bij Google weer bovenaan.

Advies: als je onterechte spam in jouw gastenboek hebt staan, verwijder het dan zo snel mogelijk. Blokkeer ook het IP-adres. Garantie dat je er dan vanaf bent is er helaas niet. De meeste spammers wijzigen regelmatig van IP-adres....

DSE heeft wel een beperkte bescherming gemaakt tegen spammers die gebruik maken van een niet al te slimme spam-robot. Voordat je namelijk iets wilt schrijven in een gastenboek moet je eenmalig een code intypen. Is die code correct dan wordt er een cookie gezet en kan je voortaan gewoon alles plaatsen. De dommere spamrobots snappen dat meestal niet en kunnen dan niet spammen in jouw gastenboek.
 

 
De welkomstmail van het gastenboek
 
Zodra je het gastenboek via MijnAccount hebt aangemaakt krijg je een e-mail met nadere uitleg.
Dit is die e-mail (waarbij je jouwaccount moet vervangen door jouw eigen gebruikersnaam.

Je DSE Gastenboek is geďnstalleerd op jouw web-site!
Het gastenboek is te vinden op:

http://www.dse.nl/~jouwaccount/phpbook

En je gastenboek kun je beheren via:

http://www.dse.nl/~useradm/cgi/mijnaccount.cgi

Je kunt ongewenste bijdragen verwijderen, Internet-adressen
blokkeren en woorden censureren. Ook kun je als webmaster zelf
reageren in je eigen gastenboek op bijdragen van je bezoekers.
Van elke posting in je gastenboek krijg je automatisch een mail
aan dit adres.

De titel van je gastenboek is aanpasbaar. Bekijk de bestanden
title.txt en desc.txt in de map phpbook in je home-directory.

De stijl aanpassen van je gastenboek kan ook. In je stylesheets-
map staat een voorbeeld-bestand. Kopieer dat of hernoem het naar
phpbook.css en bekijk het effect. Je MOET het bestand dus de
naam phpbook.css geven om het te laten werken.

Door de kleuren en stijlen in het bestand te veranderen kun je
het gastenboek bij je web-site laten passen. Het voorbeeld-bestand
kun je gemakkelijk zien via:

http://www.dse.nl/~jouwaccount/stylesheets/phpbook-voorbeeld.css

Je gastenboek helemaal integreren in je site kan ook. Je kunt
daartoe een eigen header en footer om het gastenboek heenzetten.
Dit doe je door de bestanden head.inc, body.inc en foot.inc aan
te passen. De inhoud daarvan wordt nu al als commentaar opgenomen
in je gastenboek. Bekijk de broncode maar eens goed!

Veel succes!

DSE Helpdesk
http://www.dse.nl/helpdesk/