registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

 
DSE veelgestelde vragen

disk-verbruik
 1. Hoe check ik mijn vrije disk/mailruimte (quota)?
 2. Hoeveel disk/mailruimte (quota) krijg ik?
 3. Hoe zit het precies met die diskruimte limieten?
 4. Mijn disk/mailruimte is vol. Hoe verwijder ik bestanden?

disk-verbruik


 
Hoe check ik mijn vrije disk/mailruimte (quota)?
 
Iedere DSE-gebruiker heeft een bepaalde ruimte (quota) toegewezen gekregen om bestanden en mail op te slaan.

Je krijgt apart mailruimte voor:
- je mail (alle bewaarde mail en alle mail die je nog niet gelezen hebt)
en aparte diskruimte voor:
- bestanden in je web-site
- bestanden in je work-directory
- bestanden (plaatjes) in je foto-albums

Zodra je op DSE ingelogged bent, kun je rechts in de DSE-banner zien hoeveel je aan diskruimte en mailruimte verbruikt hebt.
Als je inlogt op MijnAccount krijg je zelfs een grafische representatie van je gebruik te zien.
 

 
Hoeveel disk/mailruimte (quota) krijg ik?
 
Elke DSE-gebruiker krijgt standaard 100Mb mailruimte voor de e-mail en 100Mb diskruimte voor de website en andere databestanden. In sommige gevallen kan je daar tijdelijk (maximaal 7 dagen) tot 10% overheen gaan.

In principe moet je het met de beschikbare ruimte doen. Maar heb je meer ruimte nodig, b.v. voor een organisatie of voor een andere speciale reden, dan kan je via een gemotiveerd verzoek aan helpdesk@dse.nl meer ruimte aanvragen. Geef daarbij ook altijd jouw gebruikersnaam op.
Bij het toekennen van extra ruimte letten wij ook op een belangrijke doelstelling van DSE: wij willen via onze server regionale non-profit organisaties en individuele burgers met elkaar in contact brengen. DSE biedt daarvoor de faciliteiten en het platform.
 

 
Hoe zit het precies met die diskruimte limieten?
 
Dit is helaas een wat technisch verhaal :-)

Elke gebruiker heeft twee disk limieten (quota): de 'toegestane limiet' (de standaard limiet van 100Mb) en de 'harde limiet' (=de toegestane limiet + 10%).

In principe moet je onder je 'toegestane limiet' zien te blijven. Je mag er gedurende maximaal 7 dagen wel iets overheen gaan, mits je binnen 7 dagen weer onder je 'toegestane limiet' zit. Blijf je er toch boven zitten, dan wordt je diskverbruik bevroren en kan je vrijwel niets meer doen. Het enige wat je dan nog wel kunt doen is het verwijderen van bestanden totdat je weer onder je 'toegestane limiet' komt.

De 'harde limiet' is echt HARD. Niemand kan boven die limiet uitkomen. Pogingen om dat toch te doen zullen resulteren in een fout. Wat er vervolgens gebeurt hangt af van de applicatie die probeerde teveel data weg te schrijven. Soms krijg je een nette melding dat 'the quota exceeded' is. De applicatie kan ook zonder nette melding spontaan stoppen en zelfs beschadigde bestanden achterlaten (b.v. lege bestanden bij een vastgelopen FTP).
 

 
Mijn disk/mailruimte is vol. Hoe verwijder ik bestanden?
 
Check eerst je disk/mailgebruik via MijnAccount. Daar kan je precies zien hoeveel je ruimte je in gebruik hebt voor de mail en hoeveel ruimte voor je disk/websitebestanden. Voor zowel de mailbestanden als de disk/websitebestanden heb je aparte limieten gekregen.

Diskruimte vol:
Als je meer diskruimte gebruikt dan toegestaan is ("out of disk space") of er dicht tegenaan zit, werken verschillende applicaties niet goed meer.

Probeer overbodige bestanden te verwijderen met dezelfde applicatie die je gebruikte om de bestanden erop te zetten.
Lukt dat niet dan zijn hier een paar oplossingen die je kan proberen:

 • Probeer met een FTP-programma naar je mappen te gaan. Haal daar de nodige bestanden weg in b.v. de 'www'-dir, de 'work'-dir of de 'fotoalbums'-dir. Deze methode werkt meestal het beste.
 • Als je WebMappen gebruikt kan je proberen bestanden op die manier bestanden uit je directories te verwijderen.
 • Je kunt ook proberen bestanden te verwijderen via de applicatie FileMan.
  Log daarvoor eerst in op MijnAccount. Dan zie je ook gelijk hoeveel diskruimte je in gebruik hebt.
  Kies vervolgens voor "Bestandsbeheer via FileMan".
  Daarin kies je eerst de map waaruit jij bestanden wilt verwijderen. Selecteer daarna de bestanden en verwijder ze.
Mailruimte vol:
Als je teveel ruimte gebruikt voor je e-mail, kun je geen nieuwe e-mail meer ontvangen. Je het beste verder gaan met de specifieke vraag over het verwijderen van e-mail.