registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Blogs

De vis wordt duur betaald!

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk
Ze zijn lekker, maar € 1,90 per stuk is toch wel wat veel van het goede. Ik kan me niet herinneren dat we in het gulden tijdperk ruim hfl 4,- betaalde voor een hollandse nieuwe. Zijn "onze" haringen nu een echte delicatesse geworden?

Met bier(kratten) hou je het droog ...

foto: Eric Ideler

foto: Eric Ideler
Studenten van de TUe doen een verwoede poging om een alternatieve brug over de Dommel te bouwen. Met bierkratten van Bavaria. Leeg weliswaar, want anders was het leed niet te overzien. Woensdag moet de brug er staan en worden de ondersteuningen weggehaald. Mocht het lukken droog over te steken, zal de beloning natuurlijk voor de hand liggen ...

De coalitie gaat over de lijken van de luchtvervuiling

Eindhovense raadscommissie blijft voor BOSE wegenruit
Woensdagavond 8 juni, vergaderde de raadscommissie in een extra vergadering over haar standpunt voor het besluit over de ruit om Eindhoven. 20 juni is de finale raadsvergadering.
Het werd een verhit debat tussen de linkse partijen die met inhoudelijke argumenten, de rechtse partijen helemaal onder tafel discussieerden.
Maar omdat deze rechtse coalitie een meerderheid heeft, maakten de argumenten niets uit. De coalitie wil een extra weg, ongeacht of dat een oplossing is voor het BOSE probleem: lokale files op lokale wegen.

Hou-doe of houd-oe?

In het ED stond onlangs deze ingezonden brief:
Donderdag 2 juni 2005 - Als zoon van een Brabantse vader en een Hollandse moeder, die op zijn negentiende jaar naar Brabant is ge(r)emigreerd (ik zou voor geen goud terugwillen), ben ik erg geïnteresseerd in dialecten en uw huidige berichtgeving m.b.t. het mooiste Brabantse woord.
In uw krant las ik het verhaal over het woordje Hou-doe. Zelf gebruik ik meestal het Deurnese ’Haaie’, maar ik meen dat dit aan invloed gaat inboeten.

Bouwstenen van de natuur, welke bloem is dit?

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Bouwstenen, architecten, inspiratie, zijn er nog Gaudi's onder ons?

De Rode Vloek

Chris Manders keek door zijn kritische bril naar het rode Catharinahuis tegenover de stadskerk en rapporteerde in het ED van 4 juni dat het goed was. ('Het overtuigt vooral omdat het een pure hedendaagse interpretatie van een 'palazzo' is.')
Op de architectonische detailkwaliteiten van het gebouw wil ik niet afdingen, maar wel op zijn situering. Zoals de ouderwetse toegangspoort van krullend ijzer ('Eendracht maakt macht') niet past bij het hypermoderne PSV-stadion, zo past het rode, rechthoekige Catharinahuis in het geheel niet bij de ranke, rijzige Catharinakerk; integendeel, het vloekt ermee. Bovendien heeft men door deze Rode Vloek hier neer te zetten, de unieke mogelijkheid om een echt Catharinaplein te creëen, laten schieten; het bomenterrasje voor de kerk verdient de naam plein nauwelijks: te klein in verhouding tot de hoogte van de kerk.

Phishing. Vissen naar bankgegevens.

Komisch maar ook triest is het onderstaande deel van een e-mail die uit Amerika binnen kwam. Dit is een nogal doorzichtige poging om bankgegevens los te peuteren. Tenminste ik mag aannemen dat dat voor iedereen duidelijk was. De postbank zal nooit een e-mail sturen naar zijn klanten om de inlog gegevens op te vragen en zeker niet in het Engels! Een duidelijk geval van wat tegenwoordig ook wel Phishing wordt genoemd. (Phishing is oplichterij op internet) Naast virusen en spyware iets om rekening mee te houden.

De uitdaging! Starten DSE bewoners met verbetering van de Europese Grondwet?

Grondwettelijkverdrag, waar hebben we nu eigenlijk nee tegen gezegd?
 Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk
Als je goed zoekt in de linker kolom op de site van http://www.grondweteuropa.nl/ kun je de Nederlandse en Europese Grondwet downloaden als interactief E-book. Je kunt ook op de nu volgende link

De regio gaat varen

Container binnenvaart spaart ruimte in de file

Container binnenvaart spaart ruimte in de file
Provinciebestuurder Janse de Jonge was eerst uit gewoonte naar het SRE gebouw gereden, maar de persconferentie die hij samen met wethouder Schreurs op 2 juni zou geven, was in het Eindhovense stadhuis. Eindhoven had besloten de trage voortgang binnen de SRE een impuls te geven en alles bij elkaar zouden ze samen vandaag een complete "vervoers" packagedeal presenteren.

Weten we waar de Nederlanders nee tegen hebben gezegd?

Geert Wilders wil meteen de hele EU-grondwet in de prullenmand gooien. Mij lijkt dat niet terecht. Ik denk bijvoorbeeld dat bijna niemand de daarin beschreven grondrechten wil verwerpen. Het zijn waarschijnlijk andere elementen die afkeuring hebben opgeroepen: welke precies,

Tunnelvisie Eindhoven, skaten boven de Kennedylaan

/~henkdaalder/images/geluidskokerA12.jpgVerkeer vervuilt de lucht in ontoelaatbare hoeveelheden.
In Utrecht (A2, Leidse Rijn) bouwen ze een futuristische constructie die alleen wat doet aan het geluid.

Echter, in Brainport Eindhoven, de stad van de Design Academy, kan dit worden aangepakt door een skatebaan boven de weg te bouwen, op de Kennedylaan.
Ipv een tunnel als BOSE oplossing kan beter een tunnel/overkapping over de Kennedylaan gebouwd worden. Zo'n tunnel helpt tegen fijn stof. Het dak van die tunnel kan tegelijk een prachtige, glooiende skatebaan worden. Wie maakt een artist impression schets van dit nieuwe Eindhovense wereldwonder?

Fietsnota in Eindhoven, tussen de pieken door

Woensdag 1 juni, behandelt de eindhovense raadscommissie de concept fietsnota van de stad. Er valt veel aan te verbeteren.
Prof Sjaak Slanina, WUR ECN

Prof Sjaak Slanina, WUR ECN
In het bovenstaande plaatje zie je een model van de luchtvervuiling in de regio. De bult is de achtergond vervuiling in de stad, de pieken, er bovenop, de luchtvervuiling langs drukke wegen. Laten nu juist daar, in die vieze bruine pieken, de drukke fietspaden liggen.

Het nut en de moeilijkheid van een volksstemming

1. Het nut. Eindelijk ging het eens niet over de poppetjes, maar over inhoud! Misschien niet altijd de precieze inhoud, ook wel eens over zij- en bijzaken, maar toch: we hebben het eens gehad over iets en niet over iemand. En wat zie je?

niet beschikbaar

niet beschikbaar
XML-feed