registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van gouddelver

Terugvinden (Goethe)

Momenteel schrijf ik weinig op DSE, soms wel op Facebook. Ben vooral bezig met het herdichten van de - merendeels onbekende - liederen van Fanny Mendelssohn-Hensel, de oudere zus van Felix, beiden vrij jong gestorven in 1847.

Wat Brabant verloren heeft: een klein beetje Glow bij Oisterwijk.

/~nieuws/pics/rommeldam.jpg

De naam was mij wel bekend, het bestaan niet. In Den Haag hebben we Madurodam, in Brabant hadden(!) we Rommeldam. Het was een miniatuurstad, qua vormgeving gebaseerd op de verhalen over Olie B. Bommel en Tom Poes van Marten Toonder. Ik las erover bij Godfried Bomans ('Nieuwe Buitelingen'), die een toespraak hield bij de opening. Bijzonderheden vond ik in Wikipedia. De grootste bijzonderheid is misschien wel dat het stadje in 1959 al ten onder is gegaan. Wilt u meer weten, lees dan verder. Ik kopieer uit Wikipedia.

Het Zuiden blijft donker, ook voor de NS

Het donkere zuiden verlicht door de trein? Foto: Rien Valk

Het donkere zuiden verlicht door de trein? Foto: Rien Valk

Nog een keer het Donkere Zuiden. Niet alleen Steensel is donker, ook de wijde omgeving heeft blijkbaar weinig uitstraling. Dat leid ik af uit een reclamemail van de Nederlandse Spoorwegen (#nsfavourites) die ik vandaag ontving. Aan de hand van bloggers proberen zij me naar Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen te lokken, waar leuke en lekkere dingen te genieten zouden zijn.

Donkertebeleid

Zoek je nog het authentieke Donkere Zuiden? Dan moet je natuurlijk niet in de Lichtstad zijn. Maar wel in Steensel. Daar heeft de gemeente Eersel, waar Steensel toe behoort, haar 'donkertebeleid' toegepast. Dat wil zeggen - het stond met vette letters vandaag in het ED - dat ze langs de Steenselse hoofdstraat, toevallig ook nog Eindhovenseweg geheten, in totaal meer dan twintig straatlantaarns hebben weggehaald. Het dorpje ligt nu als een verdwaalde ster in een ouderwets Kempisch landschap, dat 's avonds en 's nachts donker is van Eersel tot Veldhoven. Een ideaal gebied voor spoken en ander gespuis, zoals Bokkenrijders, ongewassen boeven en haveloze landlopers.

Mijn kunstliefde is betrekkelijk

/~nieuws/pics/tademafrmuseum.jpg

Mijn kunstliefde is betrekkelijk. Daarom is een advertentie als deze die ik onlangs van de BankGiroLoterij ontving - De Nederlands-Britse schilder Sir Lawrence Alma-Tadema bracht de klassieke oudheid op prachtige wijze tot leven. Meer dan tachtig van zijn schilderijen zijn nu te zien in het Fries Museum - niet aan mij besteed. Te ver weg.

Leuke berichten

Het ED had onlangs geweldig nieuws voor het KLM-personeel: er is een loonakkoord bereikt. En wat voor één: ‘in het akkoord is vastgelegd dat de lonen vanaf 2018 50 euro per maand omhoog gaan.’ (ED 7 september) Dat is in heel dat jaar 3900 euro erbij en als die stijging zo doorgaat, raken de KLM-medewerkers nog wel eens in de Quote 500 en mag de FNV zich wel voor dat succesje op de borst kloppen! Of zou hier sprake zijn van een al te vrolijk stemmende formuleringsfout?

De tijdgeest in Veldhoven

Van prof. Dr. André Köbben herlas ik onlangs een boeiend boekje over ‘De tijdgeest’. Naar aanleiding daarvan wijd ik een paar woorden aan mijn eigen gemeente, Veldhoven. Een fenomeen waarin de tijdgeest daar te herkennen valt is de straatnaamgeving. Tussen 1950 en 2000 zijn er in Veldhoven, aanvankelijk vooral voor de huisvesting van Philipsmedewerkers, veel nieuwbouwwijken uit de grond gestampt; achtereenvolgens D'Ekker, Zonderwijk, 't Look, Cobbeek en Citycentrum, Heikant, De Kelen en De Polders. Niet alleen voor de wijken zelf, ook voor de straten daarin moesten natuurlijk namen bedacht worden.

Bestuurlijke onkunde in 'de slimste regio'

De gemeente Veldhoven gaat haar zwembad sluiten. Zij kan het financieel niet meer rondbreien.
Heel veel inwoners begrijpen dit niet en vinden het ook onverteerbaar. Ik ben één daarvan. Zwembad Den Ekkerman is een belangrijke publieke voorziening, die in een gemeente van 43.000 inwoners met o.a. een bloeiende zwemvereniging niet gemist kan worden.

Leiders? Blaaskaken!

Leiderschap is tegenwoordig een veelbesproken begrip, dat vooral in politieke en bedrijfsgerichte kringen hoogaaangeschreven staat.´Leiders´zouden we nodig hebben! Veel artikelen in kranten en tijdschriften zijn er al aan gewijd. Men is totaal vergeten dat we tussen 1933 en 1945 met enkele leiders - in hun eigen taal Führer en Duce geheten - heel vervelende ervaringen hebben opgedaan. Naar´leiders' wordt opnieuw naarstig en goedgelovig gezocht.

Feministisch protest van 230 jaar geleden.

Omdat ik het niet kon laten, ben ik na vaderdag - toen ik de Haydn Songs van Elly Ameling cadeau kreeg - toch maar weer begonnen een paar van die liedteksten te vertalen. Eén ervan, die ik tamelijk intrigerend vind, plaats ik hieronder, in een zingbare en zo authentiek mogelijke vertaling. De naam van de dichter heb ik niet kunnen vinden.

Psychiatrische inrichting

Voor mezelf gelezen, voor u hier overgetypt, een paar regels uit Renate Rubinsteins boek 'Niets te verliezen en toch bang'(1978):
'Morgan is misschien altijd al een beetje getikt geweest, maar als hij het niet was dan wordt hij het nu, hij eindigt tenminste in een psychiatrische inrichting, opvangoord voor veel goeie mensen die gezond reageren op een zieke moraal.'

Een paar mooie maar vergeten spreekwoorden

Kakelen kan iedereen, maar eieren leggen niet. Vergelijkbaar met Veel geschreeuw, maar weinig wol. Vergelijkbaar zijn ook deze twee: Die barrevoets gaat moet geen dorens zaaien en

Wie vertegenwoordigt ons?

In Buitenhof (8 mei) ging het over de afkalving van de traditionele politieke partijen - die toch nog uitsluitend de politieke macht hebben - en de allerwegen spontaan opborrrelende politieke bewegingen die op bepaalde terreinen ingrijpende veranderingen eisen. In dat verband werd gemeld dat in onze regionale hoofdstad, Eindhoven, nog maar 700 mensen lid zijn van een partij en dat uit dat kleine groepje gewoonlijk toch bijna alle Eindhovense stadsbestuurders gekozen worden. De vraag is dus: in hoeverre zijn die nog wel representatief voor een bevolking van om en om de 200.000 mensen?

Brabantse steden moeten van Jesse Klaver klein zijn.

In de zendtijd voor politieke partijen begint Jesse Klaver, fractieleider van Groen Links, zijn praatje als volgt: 'Ik ben geboren in Roosendaal, een klein plaatsje dicht bij de Belgische grens.' Je vraagt je af, hoe deze kletskous die tezelfdertijd zegt zelfs 'heel Nederland' te willen veranderen de werkelijke verhoudingen ziet. In ieder geval vaart hij gedachtenloos mee op de golven van de Randstadopvatting dat 'de provincie', dus zeker ook Noord-Brabant, onbeduidend is.

Geen aprilmop. Waar gebeurd…..in Veldhoven

Dinsdag 22 maart had ik het al gemerkt: onze HOV-bus 402 reed niet meer door Zonderwijk, maar keerde bij de rotonde tegenover de Mullerlaan om en vervolgde haar weg via de Nijverheidslaan door ’t Look naar de Ambachtslaan. In de bus stond vermeld dat ook twee haltes tot 8 april vervallen waren: de Kometenlaan en de Sondervick. Ik benijdde de inwoners van Zonderwijk niet.
XML-feed