Nieuwe graffiti in ons openluchtmuseum

Foto: Rien Valk

Het verkeer raast eraan voorbij maar lopend of op de fiets kun je gratis ons openluchtmuseum in de berenkuil bezoeken. Soms vervreemdend maar het is altijd weer een verrassing te zien wat er nu weer voor pieces gemaakt zijn. En geloof me er is heel wat werk te zien wat in een museum niet zou misstaan.
Ik heb in het verleden al eens voorgesteld dat de gemeenten in onze regio op verschillende plekken grote borden zouden kunnen neerzetten waarop de graffitisten onze woonplaatsen kunnen opfleuren. Dat is veruit te verkiezen boven het vol kladden en spuiten van gevels. Wat vinden jullie?

3 reacties

 • gouddelver

  Graffitiborden: goed idee!
  Nooit geweten dat er zulke prachtige, kleurrijke graffiti te vinden zijn. Ik ondersteun je idee om voor deze kunst op bepaalde plaatsen borden beschikbaar te stellen.

  • henkdaalder

   Graffiti op lelijke flats
   Een goede plek is die nieuwe, zwarte oerlelijke toren op de kop van Winkel centrum Woensel.
   Je ziet vanaf de zijkant nauwelijks wat het is, alleen een grote verticale zwarte lap de lucht in.

   De eigenaren moeten ernstig overwegen hoelang ze de status willen houden van de club met het meest opvallende, lelijke, gebouw.

   Ik denk dat een van de proitieve eigenschappen van onbeschadigde graffiti ook is, dat de commerciele boodschap er niet zo dik bovenop ligt.

   Misschien dat de winkeliers bang zijn dat straks de bezoekrs wegblijven als je daar parkeergeld moet gaan betalen, maar we gaan onbewust omrijden naar een andere winkel, om de aanblik van die toren maar te vermijden.
   Of ze kunnen die negatieve aandacht compenseren met een mooie opvallende, spraakmakende afbeelding.
   Een matrix LCD scherm, over de volle breedte van die flat, waar een redacteur mooie plaatjes op zet.

   • gouddelver

    Proitieve eigenschappen?
    Wat zijn [i]proitieve eigenschappen[/i]? Het was de eerste keer in mijn al tamelijk lange leven dat ik dit woord tegenkwam. In mijn Nederlands woordenboek kon ik het niet vinden. Ik dus driftig op het internet op zoek naar meerdere exemplaren. Ik kwam er slechts één tegen, in dit bericht: [i]Gebruik boven het persbericht een kop die de lading dekt. Dat kan dus ook negatief zijn als dat niet anders is. Probeer niet kost wat het kost alleen [b]proitief[/b] nieuws te brengen door een nietszeggend positief detail uit te lichten. Dit wekt irritatie op en het persbericht wordt niet serieus genomen.[/i]
    Het is blijkbaar pasgeboren communicatiejargon. Maar helaas wordt ook uit deze tekst niet duidelijk wat de precieze betekenis van het woord is (waarvan ik overigens aanneem dat je het als [i]proïtief[/i], dus met drie lettergrepen, uit moet spreken en ook schrijven).
    Tenslotte zit ik ook nog met de vraag, waar het woord vandaan komt. Dikwijls kun je vreemde woorden herleiden tot elementen uit het Latijn of Grieks – bijv. [i]prominent[/i] en [i]positief[/i] – maar dan zou [i]proïtief[/i] iets als [i]voorgaand[/i] moeten betekenen en dat komt mij in bovenstaande teksten niet als zinnig voor. Opheldering is dus wat mij betreft dringend gewenst.