Goud?

Terwijl in Londen Epke Zonderland een gouden medaille wint worden elders mensen afgeslacht. We leven in een vreemde wereld. Moet ons dat weerhouden om van de olympische spelen te genieten? Ik vind van niet. Wat was bijvoorbeeld de halve finale tegen Duitsland van het beachvolleybal spannend! Maar zoals ook in de bijdrage van gouddelver te lezen is hoeft ons dat niet tegen te houden om over het wereld gebeuren na te denken en met de slachtoffers mee te leven.

Terwijl in Londen Epke Zonderland een gouden medaille wint worden elders mensen afgeslacht. We leven in een vreemde wereld. Moet ons dat weerhouden om van de olympische spelen te genieten? Ik vind van niet. Wat was bijvoorbeeld de halve finale tegen Duitsland van het beachvolleybal spannend! Maar zoals ook in de bijdrage van gouddelver te lezen is hoeft ons dat niet tegen te houden om over het wereld gebeuren na te denken en met de slachtoffers mee te leven. Onbegrijpelijk dat de verenigde naties niet voldoende verenigd zijn om aan die ellende in Syrië een einde te maken.

Voor de opmerkzame bezoekers en lezers van onze homepage, is het vernieuwde twitter venster in de rechter kolom jullie al opgevallen? Meer informatie volgt nog.

4 reacties

 • ron

  militaire achtergrond?
  Ik vind het wel heel wonderlijk hoe al die vlaggen [i]door soldaten in militair kostuum[/i] worden gehesen tijdens de Olympics. Waarom strijden sporters niet gewoon als individuele personen en unieke wereld-mede-burgers een sportieve strijd? Waarom die bevestiging van “naties” in een verdeel-en-heers-structuur? Hoe lang nog?

  • rienvalk

   Individuele personen?
   In het Nederlandse leger heb ik lang geleden ‘geleerd’ om de vlag met respect te behandelen vermoedelijk geld dat voor alle militairen vandaar dus denk ik dat ze voor dit olympisch hijs ceremonieel militairen gekozen hebben.

   Ofschoon ik me graag als wereldburger wil zien is het gevoel van verbonden te zijn met je partner, kinderen, familie, stad en land ook geworteld in een mens. Overdreven en fanatiek nationalisme kan een aanleiding zijn voor haat of oorlog, dat moeten we te allen tijde zien te voorkomen. Maar ik heb geen bezwaar tegen landenteam sporters die in nationaal verband tegen elkaar strijden als bijvoorbeeld voetbal, hockey en ander teamsporten, zolang die sporters niet misbruikt worden om een of ander regiem te verheerlijken.

  • geert-jan

   natie-staat achterhaald
   Inderdaad, hoe verwonderlijk is dat, het gedweep met vlaggen en landen.

   Waar slaat de medaillespiegel bij de olympische spelen op. En tegelijk lijken mensen dat interessant te vinden…

 • gouddelver

  Lachen en huilen
  Inderdaad, Rien, de wereld heeft bijna altijd ‘mooi’ en ‘lelijk’ tegelijk, om het ene kun je lachen, het ander is om te huilen. Ik geniet ook van de Olympische Spelen, bijvoorbeeld van de uitzonderlijke prestatie van Epke Zonderland. En wat mij bijzonder voor hem inneemt, is zijn ontspannen en nuchtere opgewektheid, de afwezigheid van kapsones, krampachtigheid en dramatisch gedoe.

  Maar wat Syrië en de VN betreft: zoals er in het land zelf partijdigheid en verdeeldheid heersen, zo heersen die ook in de VN. We zijn nog niet zo ver dat we op wereldschaal een neutrale autoriteit hebben met een onafhankelijke positie, die onpartijdig en onaantastbaar mag oordelen over binnenlandse conflicten en die vervolgens bevoegd is om met een mondiale politiemacht in te grijpen. Wel zijn hier en daar VN-veiligheidstroepen ingezet – in Syrië nog niet – maar in zo’n geval wordt aan de plaatselijke regering feitelijk de macht ontnomen. En dat moet maar net kunnen zonder onverantwoorde risico’s en escalatie van het geweld in plaats van indamming.

  Tot slot: het twittervenster rechts is mij wel opgevallen, maar om praktische redenen twitter ik niet.