Ga toch fietsen!, deel 2

Omdat er even niets over het weer te vertellen valt , het is immers elke dag prima weer, ga ik nog maar eens in oude boeken snuffelen.

Omdat er even niets over het weer te vertellen valt , het is immers elke dag prima weer, ga ik nog maar eens in oude boeken snuffelen.
Een poos geleden heb ik in de bijdrage”Ga toch fietsen” http://www.dse.nl/node/view/2745 geschreven over de ellende die de fietser onderweg kan tegen komen en heb wat tips gegeven om deze gevaarlijke activiteit te overleven.
Ik ben nu eens in een oude catalogus gedoken en heb gekeken wat kost een complete fiets, 100 jaar geleden. Ik citeer:

“[b][i]Speciaal Heeren-Rijwiel Model 1913 , eenvoudig afgewerkt, Solide Speciaal –Toerenmachine met Prima dubbel klokkenlager, met 1 jaar garantie volgens eigenhandig onderteekend garantiebewijs.
Het rijwiel is van solide constructie, krachtige voorvork met vernikkeld kroonstuk en vernikkelde punten, gemakkelijk uit elkaar te halen, prima dubbelklokkenlager, 5/8”rollerketting, prachtig modern kettingwiel met 48 tanden , solied Hammockzadel, hielvelgen, prima gereedschapstasch met complete gereedschappen, solide radtrappedalen met gummi, betrouwbare bandrem[/i][/b]”

Zo dat lijkt me een goede fiets en is volgens de catalogus het goedkoopste toerrijwiel onder volle garantie. Helaas moet 1 gulden bijbetaald worden als men deze fiets in het rood geverfd wil hebben!
Als extra aanbeveling staat er nog bij:

Talrijke Attesten uit alle kringen ter inzage”.

Ik weet niet wat er met deze “kringen “wordt bedoeld maar het maakt wel indruk.
En dan eindelijk gaat men in op de prijs:

Om ook aan de weinig bemiddelden de aanschaffing van Rijwielen mogelijk te maken, voeren wij dit Speciaal Rijwiel, hetgeen zeer doelmatig is voor wielrijders welke er een matig gebruik van weten te maken voor de prijs van 21,00 gulden.

Dat lijkt me niet duur, maar helaas voor deze prijs krijg je dit “Speciaal Rijwiel” zonder banden.
Geleverd met Expres banden, zonder garantie wordt de prijs 27,00 gulden.
Wil men dit rijwiel met “Sadinol”banden dan wordt de prijs verhoogd naar 32,00 gulden. Dat lijkt hoog maar je hebt dan wel 3 maanden garantie op deze banden!
Wilt U een damesfiets dan wordt 6 gulden meer gevraagd!

Het is een genot om in dit soort oude boeken rond te neuzen. Het handelshuis dat bovenstaande fiets aanbiedt heeft ook nog andere artikelen in de aanbieding. Zo lees ik:

“[b][i] 1. Een Handnaaimachine op ijzeren voet bijzonder geschikt voor familiegebruik in streken waar zelden of nooit een machine-werktuigkundige komt. Prijs 15,50 gulden.
2. Een Leonidas Spreekmachine in fijn gepolitoerde mahonie of notenhouten kast met versierd metaalschild. Gekleurde bloementrechter met 38 cm. Schalopening. Zeer solide en goedkoop.
Prijs 8,75 gulden.[/i][/b]
Je krijgt bij deze machine 200 gratis naalden dus dat is niet niks.
[b][i]3. Geweren en revolvers , eerste klas en van beproefde kwaliteit. Prijzen v.a. 2,70 gulden.
4.Nieuwste en modernste Photografie toestellen. Alle apparaten zijn van droog hout gesneden. Zij zijn de nieuwste in hunne constructies en overtreffen in soliditeit en functionneering de meeste duurdere fabricaten. De prijzen voor deze Photografie toestellen zijn v.a. 3,95 tot 54,00 gulden.[/i][/b]

Verder vele Scherts artikelen zoals Stinkbomben,knalsigaretten, niespulver en Krik-Krak.
Dit laatste aan wandelstokken aan te brengen tot groote verveling der voorbijgangers!

Genoeg voor vandaag.
Al bovenstaande artikelen zijn niet bij mij of bij DSE te verkrijgen.

Gerrit.