Een bezoek aan de fietsenstalling 18 september plein

WOORD VOORAF: Deze blog beschrijft mijn ervaring van een bezoek aan de fietsenstalling half december 2009. Inmiddels ben ik er al vele malen vaker geweest en werd ik telkens vriendelijk en hulpvaardig en goed te woord gestaan. Mijn inziens is mijn eerste ervaring dus niet representatief voor een bezoek aan de fietsenstalling 18 september plein.

Dinsdagavond passeerde ik toevallig het 18 september plein en besloot van de gelegenheid gebruik te maken om ook eens een kijkje te nemen in de fietsenstalling. Met mijn fiets aan de hand begaf ik mij in de fietsenstalling alwaar ik wat rondkeek en vervolgens weer aanstalte maakte om via de andere kant naar boven te gaan. Op dat moment word ik aangesproken door een meneer in uniform.

WOORD VOORAF: Deze blog beschrijft mijn ervaring van een bezoek aan de fietsenstalling half december 2009. Inmiddels ben ik er al vele malen vaker geweest en werd ik telkens vriendelijk en hulpvaardig en goed te woord gestaan. Mijn inziens is mijn eerste ervaring dus niet representatief voor een bezoek aan de fietsenstalling 18 september plein.

Dinsdagavond passeerde ik toevallig het 18 september plein en besloot van de gelegenheid gebruik te maken om ook eens een kijkje te nemen in de fietsenstalling. Met mijn fiets aan de hand begaf ik mij in de fietsenstalling alwaar ik wat rondkeek en vervolgens weer aanstalte maakte om via de andere kant naar boven te gaan. Op dat moment word ik aangesproken door een meneer in uniform. Naar ik aannam een stadswacht of fietsstallingsmedewerker. “Wat komt u hier doen?” vroeg hij me op redelijk autoritaire toon.

Ik legde hem mijn reden van bezoek uit en dat ik nu van plan was via de andere kant de fietsenstalling weer te verlaten. De reactie van de meneer was “dat dat toch niet de bedoeling was!”. Hij vertelde me dat ik mijn fiets boven had moeten laten staan en dat ik te voet wel even door de tunnel had kunnen lopen. Strikt genomen had hij mij bij binnenkomst van de fietsenstalling een bonnetje moeten geven om die vervolgens bij het verlaten van de fietsenstalling weer te controleren. Het zou ons beiden werk hebben gescheeld als ik dus mijn fiets boven had gestald en vervolgens te voet de tunnel had bezocht.

Verbaasd reageerde ik dat het mij verboden leek fietsen op het 18 september plein te stallen en dat dat juist reden van bestaan aan de ondergrondse fietsenstalling geeft. Helaas wist meneer mij daar geen antwoord op te geven.

Ik vermoed dat deze meneer de ondergrondse fietsenstalling niet als openbare ruimte ziet of dat hij een minimum tijd in gedachten heeft om je fiets daar te stallen. Wellicht vond hij dat ik te weinig respect toonde voor de archeologische overblijfselen vanuit de ontstaansgeschiedenis van Eindhoven (Stadspoort) die er te zien zijn door daar slechts een snelle blik op te werpen.

Desalniettemin, een echte discussie met deze man ben ik om diverse redenen niet aangegaan. Wel was deze ontmoeting de aanleiding om mijn eerste blog te plaatsen.

Wat vinden jullie van het 18 septemberplein en de nieuwe fietsenstalling?

16 reacties

 • gerrit16

  18 septemberplein
  Ik ben woensdagavond wezen kijken in de fietsenkelder. Het is een betonnen ruimte waaraan niet veel te zien is. Het was er koud en het waaide. De resten van de Woenselse Poort zijn niet spectaculair, maar ze zijn wel goed te zien. De grote foto’s aan de wand vond ik erg leuk en verhalend. Bij de ingang van de fietsenkelder stond een bewaker en aan hem heb ik gevraagd of ik binnen even rond kon kijken. De man was heel aardig en stak een verhaal af wat er allemaal te zien was. Ook legde hij het systeem uit en inderdaad je kan er vrij in en uit maar niet met een fiets. Voor de fiets krijg je bij binnenkomst een kaartje en daarna behoor je hem te stallen.
  Het plein ziet er veel beter uit dan dat het ooit heeft gezien. Ik vond het er wel een beetje donker, maar misschien is dat gedaan om de verlichte boom beter tot zijn recht te doen komen.
  Mijn voorlopige conclusie over het plein en de fietsenstalling is positief. Weer een aanwinst voor de binnenstad.

  Gerrit

  PS. Ga door met het schrijven blogs. Het is leuk werk en ik vond je eerste blog prima.

  g.

 • bleenhouwers

  Hulde aan Hilde
  Eerder was mijn oog al gevallen op een reactie bij een ander berichtje aangaande het plein. Je schreef daarin al beknopt over je ervaring, hier doe je dat uitgebreid. Leuk hoor!

  Persoonlijk vind ik het altijd lastig om met regelhandhavers om te gaan, omdat ze altijd zo verdraaid goed op de hoogte zijn van de regels. Ikzelf wil er nog wel eens eentje over het hoofd zien, bijvoorbeeld: nalaten mijn fiets gedurende een paar minuten te stallen in een ‘fietsstaltunneltje’. Met andere woorden: heel herkenbaar zo’n ervaring…

  Ik ben nu toch wel nieuwsgierig geworden naar de faciliteit, dus ik denk dat ik in de kerstvakantie toch maar eens ga kijken.

  Ga voort met waarnemen Hilde en ‘blog on’!

  Groeten,

  Bob

 • rienvalk

  Hoe goed kun je je fiets daar weg zetten?
  Leuk deze reacties! In het ED werd aardig wat aandacht aan de museum functie van de stalling gegeven. Dat zal toch vast veel nieuwsgierigen met een fiets lokken. Waarbij nu steeds duidelijker wordt dat even rondkijken met de fiets aan de hand toch beslist niet de bedoeling is 🙁 Zouden er nu echt zoveel “lastige” rondkijkers komen dat daar niet een beetje soepel mee om kan worden gegaan?

  [img=Foto: Rien Valk]http://www.dse.nl/~nieuws/pics/fietshoogstal.jpg[/img]

  Maar tot nu toe heb ik nog geen ervaringsdeskundigen gehoord over het wegzetten van hun fiets. Vooral als de rekken beneden vol zijn en de fiets naar boven moet. Tot nu toe heb ik goed uitkijkend om mijn hoofd niet te stoten de fiets beneden kunnen zetten. Ik lees hier graag jullie ervaring. [url=http://www.stadspartijeindhoven.nl/museum.htm] Jan vleeshouwers[/url] van de stadspartij had het over moderne replica’s van veepalen. 🙂 Krijgt jong en vooral oud zijn fiets daar echt bovenin geplaatst?

  • hildevdw

   Bovenste veepalen
   De bovenste rekken zie ik wel eens in gebruik in de fietsenstalling onder het station. Althans dan zie ik dat daar fietsen op geplaatst zijn. Welke sterke personen en op wat voor soort manier ze die daarop gekregen hebben is mij ook nog steeds een raadsel.

   • gerrit16

    Bovenste
    Woensdag stonden er toch verschillende fietsen in de bovenste rekken.
    Ik heb niet gezien hoe ze er opgezet of afgehaald werden.

    gerrit

   • rienvalk

    Stationsfietsenstalling versus 18 september stalling
    Het is lang geleden dat ik mijn fiets daar neer heb gezet maar ik herinner me dat ik mijn voorwiel een stukje moest optillen en hem dan zo naar boven kon duwen. In de 18 septemberstalling ziet het er naar uit de je de fiets in zijn geheel moet optillen. Maar ik ben van plan om in beide stallingen nog eens foto’s te maken of een kort videofilmpje tenzij iemand ons hier eerder wat voorfilmt. Ik heb overigens bij gerucht vernomen dat onze opmerkingen ook al in het stadhuis zijn aangeland…..

    Maar eerst moet ik morgen een zieke oud collega met zijn gecrashte PC helpen. Zijn venster op de wereld is nu helaas even gesloten. Zo kom je er opeens achter hoe belangrijk die computer voor je is geworden.

   • hildevdw

    Vergelijkend warenonderzoek
    Beste Rien,
    Kijk dan ook even bij de fietsenrekken in de fietsenstalling bij de Heuvelgalarie. Ook daar plaatsen ze fietsen boven andere fietsen, maar hebben geloof ik weer een ander systeem met een soort van haken waar je fiets aan hangt. Wellicht gaat dit gepaard met een soort van takelsysteem? Maar goed, ook daar weet ik niet hoe ik mijn fiets bovenin zou moeten krijgen en zoek ik altijd verder naar een gelijkvloers plekje om mijn fiets te stallen. Gelukkig tot nu toe altijd met succes.

    • jburgers

     automaat in Heuvelgalerie
     Beste Hilde,
     In de Heuvelgalerie wordt je fiets aan 2 haken gehangen en moet het systeem je fiets, na een keer trekken aan een stang, omhoog gehesen worden. Toen ik mijn fiets daar stalde, werkte het systeem met een trucje: de fiets iets omlaag drukken en tegelijk aan de stang trekken.
     De medewerkers van de stalling waren zeer behulpzaam. Een mooi systeem, maar blijkbaar storingsgevoelig. Positief: je krijgt zo wel contact met de stallingmedewerkers 🙂

   • jansan

    Bovenste rek 18 september
    Het bovenste rek is uittrekbaar: je trekt een soort fietsgoot naar je toe. In volledig uitgetrokken stand buig je deze goot met enige kracht naar beneden, rijdt je fiets tegen de helling op, tilt daarna de goot met fiets en al op en duwt de fiets verder naar achteren. Als je na gedane arbeid je fiets ook nog op slot wil zetten, is het praktisch als je lange armen hebt. (Ik heb het een keer zien doen, maar geef zelf vooralsnog de voorkeur aan de lage rekken.)

  • jipje

   de bakfietsentest
   Ik zal de stalling binnenkort eens onderwerpen aan een bakfietsentest. Ik rij op kort model tweewieler. Op de foto’s ziet de stalling er goed uit. Veel ruimte om in en uit te draaien.

   Bij de fietsenstalling van de Heuvelgallerie is dat nog wel eens lastig. Daar staan op de meest onhandige plaatsen pilaren in de weg. Met de grotere draaicirkel van de bakfiets moet je dan een aantal keer steken voordat je de bocht kan nemen. In een krappe stalling is daar niet altijd plaats voor.

   Overigens past mijn fiets gewoon in een fietsenrek als ik hem achteruit inparkeer. Hij steekt dan wel wat uit omdat hij iets langer is dan een gewone fiets en omdat je met je achterwiel niet zo ver het fietsenrek in kan. Wat de breedte betreft kunnen de fietsenrekken ernaast ook gewoon gebruikt worden. Mits die fietsen geen grote fietstassen hebben, anders wordt het wel wat proppen.

   Ik ben benieuwd.

 • gerrit16

  Reactie
  Vandaag kregen we deze reactie op de redaktie binnen.

  “Betreft de fietsenstalling op het 18 sep.plein.Ik ben een fietsenstallingmedewerker en kwam toevallig op uw blog terecht. Als collega van de persoon die U heeft gesproken wil ik U berichten dat de fietsenstalling een openbare gelegenheid is.Ook al komt U slechts 10 seconden dan krijgt U toch een bonnetje om overzicht te behouden. Uit uw blog voel ik een kleine irritatie maar de fietsenstalling is pas opgestart met nieuwe regelementen, die nog niet bij alle medewerkers duidelijk zijn.”

  • bleenhouwers

   Da’s nou klasse, zo’n reactie!
   Hoi Gerrit,

   Moet mij even van het hart dat ik het ontzettend leuk vind om te lezen dat iemand zich blijkbaar de moeite heeft genomen de redactie nader te informeren. Zo vaak weten instanties of bedrijven niet verder te komen dan zwijgen. Nu is er blijkbaar iemand geweest die even wilde laten weten wat een mogelijke oorzaak van de onduidelijkheid zou kunnen zijn. Misschien was de tunnelkanaalbehandeling die Hilde ten deel viel wel de eerste en de laatste. Ik moet overigens nog steeds een keer gaan kijken.

   Nu maar hopen dat hij of zij voor wie mijn compliment is bedoeld, ook daadwerkelijk deze reactie leest…

   Bob

 • bleenhouwers

  Uniform, welk uniform?
  Gisteren ben ik op m’n gemakske naar de stad gewandeld. Onderweg heb ik heel wat winterse fotokes* geschoten en met speciale aandacht bezocht ik de fietsstannel. Ofschoon ik met mijn camera op mijn buik en zonder fiets niet tot de aan te spreken doelgroep behoorde, werd ik vriendelijk toegeknikt. De tien minuten die volgden, gebruikte ik om mijn oren en ogen goed de kost te geven. Mijn constateringen:

  a) Vriendelijke meneer die blijkbaar de stalling beheert, correct communicerend met de fietsbezitters;
  B) Geen geüniformeerd personeel te bekennen;
  C) Het stond er bepaald nog niet vol met tweewielers.

  Ik vermoed, Hilde, dat je te maken hebt gehad met een stadswacht. Vaak opereren die in tweetallen en dat is bij zo’n tunnelbuis natuurlijk feest: eentje aan de ene kant, eentje aan de andere, keel schrapen en dan beurtelings bassen ‘Waar zijn wij mee bezig?’. Zo hoort dat namelijk bij regelhandhavers: die denken in meervoud.

  * winterfotokes: http://www.dse.nl/node/view/2703

  Groeten,

  Bob

  • hildevdw

   Bedankt
   Bedankt voor de reactie’s allemaal. Erg leuk om te lezen. Ik ga voortaan geen fietsenstalling meer achteloos naar binnen en zal goed oog hebben voor:
   – toegangkelijkheid voor bakfietsen,
   – of er bovenste veepalen zijn en hoe je je fiets daar dan op moet krijgen
   – het personeel en hun vriendelijkheid en het wel of niet dragen van uniform.

   Nu je dat zo stelt, dragen de beheerders van de fietsenstalling op het station en in de Heuvelgalerie ook geen uniform volgens mij, dus zal ik inderdaad vermoedelijk niet met een fietsenstallingbeheerder van doen hebben gehad.

 • Anoniem

  Ik reageer erg laat, maar toch…..
  De nieuwe fietsenstalling is gratis, altijd bewaakt. Door er naar binnen te lopen met een fiets, (het toegangspunt passerend en het waarschijnlijk onbewust ook negerend) en er meteen aan de andere kant weer uit te lopen creëer je een situatie die vragen oproept. Het personeel mag er geen fiets mee naar buiten laten nemen, waar geen kaartje aanhangt. Dus niet autoritair, maar gewoon plichtsgetrouw, daar staan ze nu juist voor! Vervolgens doe je en aantal aannames over wat de man misschien bedoeld zou kunnen hebben en vind je deze man, een persoon, waar je om diverse redenen geen discussie mee begint. Daar laat je een kans liggen om die mensen te ontmoeten en hen het eenvoudig, maar noodzakelijke systeem uit te laten leggen. Daar staan werkelijk een aantal gouden gasten van ´s morgens 07.00 uur tot 22.30 en dat van maandag t/m zaterdag. Ga er nog eens terug en geniet eens van de stalling en de mensen daar en geef als dank voor de uitleg iets in de fooienpot. Vergeet niet opnieuw bij binnenkomst je gratis kaartje. Zo krijg je een reëel beeld, ga je er van genieten en krijg je voldoening van die service en het respect dat je daarmee toont. succes

  • hildevdw

   Dankje voor je reactie. Inmid
   Dankje voor je reactie. Inmiddels heb ik reeds veelvuldig gebruik gemaakt van de fietsenstalling en de fietsenstalling afgelopen vrijdag ook gebruikt als doorgang om de drukte op het plein wegens voetbal te vermijden (wel met vermelding van mijn plan bij binnenkomst). Alleen mijn eerste ervaring was negatief en daarna ben ik telkens ontzettend vriendelijk en positief te woord gestaan.

   Mijn negatieve gevoelens van mijn eerste bezoek kwamen voornamelijk door mijn verbazing om het verzoek om mijn fiets OP het septemberplein te stallen om een blik te komen werpen. Daarnaast kwam de persoon in kwestie negatief en autoritair op mij over.

   Zoals gezegd heb ik daarna enkel maar positieve ervaring met het personeel opgedaan.