Crowdsourcing, kennis uit de massa echt iets voor Eindhoven als de slimste regio ter wereld?


hoe crowdsourcing hielp bijvoorbeeld bij het vinden van een oplossing voor Colgate-Palmolive die met een probleem zaten, hoe krijgen we een fluoridepoeder in een tube tandpasta zonder dat de omringende lucht vervuild wordt. Maar ook hoe fotografen en stockfotobureaus klanten kwijtraakte door het overweldigende aanbod aan beeldmateriaal op internet.

Inmiddels zijn er in Amerika bedrijven en internet community’s die een beroep doen op de crowd van gepensioneerden en andere veteranen die hun kennis nog willen inzetten. Maar niet alleen kennisveteranen, op deze Amerikaanse website: www.mturk.com kan iedereen meedenken over de vragen en oproepen die daar te vinden zijn. Crowdsourcing kan ingezet worden zoals dat in ons land gebeurt.  Er is een andere stroming die crowdsourcing behalve voor het meedenken en oplossen van problemen ook wil gebruiken voor het verbeteren van sociale contacten tussen de deelnemers onderling en het beter bijblijven wat betreft de technische ontwikkelingen. Dat kan vooral voor gepensioneerden interessant zijn, waarbij ik me kan voorstellen dat ook de deelnemers aan het gilde in eindhoven dit de moeite waard vinden. Nu onze gemeente nog. Ook een mooie kans om de bewoners beter bij hun stad te betrekken.

Wie doet er mee? In de slimste regio van de wereld kunnen wij toch niet achterblijven!

2 reacties

 • gouddelver

  Crowdsourcing SP: tips voor een betere zorg
  Voor wie geïnteresseerd is in een actuele toepassing van deze methode en misschien nog mee wil doen: klik deze site van de SP aan:
  https://www.sp.nl/nieuws/2011/05/sp-en-maurice-hond-starten-crowdsourcing-experiment-tips-voor-zorg

 • henkdaalder

  Doe mee met Brabant Wind
  Een ander crowd sourcings project is het grootste burger energiebedrijf van Brabant.
  [url=http://bit.ly/BrabantWind2]Duurzame Brabanders ontwerpen hun eigen windparken[/url]

  Dat burger energiebedrijf begint met het aanwijzen van geschikte windpark locaties. Die windmolens komen er toch, en als burgers ze niet zelf aanwijzen, dan gaan energiebedrijven het doen, dan verdwijnt de winst van onze wind naar het buitenland, of naar een anonieme investeerder.

  Daarom is
  stap 1: zelf in je eigen regio windpark locaties aanwijzen
  stap 2: daarmee naar de gemeentes gaan, en zorgen dat die haar eigen burgers een voorkeurs positie geeft. Er zijn al gemeentes in Nederland die dat doen. Helaas zijn er ook gemeentes die het fout doen, geheel onnodig in het nadeel van de eigen inwoners.
  stap 3: de burgers worden bijgestaan door professionals en samen geven ze windpark ontwikkelaars de opdracht het park te bouwen
  stap 4: het windpark draait, en de burgers die mede-eigenaar zijn geworden en gebleven, hebben ca 3 tot 5000 EUR geïnvesteerd en hebben daarmee 20 jaar lang gratis duurzame energie

  [b]Stap 0: [url=http://www.voordewereldvanmorgen.nl/project/duurzame-brabanders-ontwerpen-hun-eigen-windpark]STEM[/url][/b] op het project dan halen we samen onze eerst 10.000 EUR op.

  [b]Duurzame Brabanders ontwerpen hun eigen windparken.[/b]