Brabantse gemoedelijkheid of verruwing op internet?

Bestaat ze ook op internet onze Brabantse gemoedelijkheid of is dat al lang voorbij en heeft de verruwing toegeslagen? De tijd waar de achterdeur gewoon openstond en je even binnen liep in de buurt om bij een kumpke koffie wat bij te kletsen. Burenhulp was iets vanzelfsprekends. Soms kom je dat nog wel op internet tegen ook bij DSE waarover gouddelver in 2007 schreef

Bestaat ze ook op internet onze Brabantse gemoedelijkheid of is dat al lang voorbij en heeft de verruwing toegeslagen? De tijd waar de achterdeur gewoon openstond en je even binnen liep in de buurt om bij een kumpke koffie wat bij te kletsen. Burenhulp was iets vanzelfsprekends. Soms kom je dat nog wel op internet tegen ook bij DSE waarover gouddelver in 2007 schreef: “Wat mij in het betoog van Peter Kentie ook aangenaam trof -trouwens bij DSE in het algemeen – was de bereidheid tot open uitwisseling van kennis, de afwezigheid van commerciële of financiële barrières. Hebben we, afgezien van onze sociale voorzieningen, op kennisgebied ook al een sociale/socialistische maatschappij? Persoonlijk vind ik deze houding heel innovatief”

Anderzijds kom je helaas ook op DSE de verruwing tegen waarbij in discussies mensen voor dom, crimineel of autistisch wordt uitgemaakt. Je vraagt je af of zo’n discussie deelnemer op de zelfde manier in een gesprek “over de schutting” met zijn buurman zal discussiëren of dat hij zich dan toch wat fatsoenlijker uitdrukt? Ik stel vast dat in dit opzicht internet misbruikt wordt om mensen nodeloos uit te schelden en daarmee dus te kwetsen. Zouden we ons daar niet veel meer tegen te weer moeten stellen?

Het uitgesneden Brabantse landschapje boven deze bijdrage is ingestuurd voor onze fotowedstrijd. In het fotoalbum van www.fotowedstrijd.dse.nl kun je het hele origineel zien. Meedoen aan onze wedstrijd kan nog tot 6 juni!