Bouwen tot het licht ons uitgaat

Het gebeurt niet vaak dat ik mijn fiets gebruik. Heel vreemd eigenlijk, want voor mijn zestiende fietste ik me suf en beleefde er zelfs lol aan. Ik weet nog hoe ik als jonge puber van Strijp naar Tongelre fietste om mijn liefje op te halen. Uiteindelijk eindigden we dan op het Van Maerlantlyceum in Gestel, waar ik moe maar voldaan de lessen volgde. Terwijl mijn liefje mij vaarwel zei, deed ik op de bromfietsgerechtigde leeftijd hetzelfde met mijn trouwe pedalenpaard: ik verruilde mijn fiets voor een lichtblauwe Yamaha FS1, categorie ‘jankbak’. Vijf jaar lang had het ding staan wachten in de ouderlijke schuur, nadat mijn grote broer zijn overstap had gemaakt naar zijn eerste autootje.

Het gebeurt niet vaak dat ik mijn fiets gebruik. Heel vreemd eigenlijk, want voor mijn zestiende fietste ik me suf en beleefde er zelfs lol aan. Ik weet nog hoe ik als jonge puber van Strijp naar Tongelre fietste om mijn liefje op te halen. Uiteindelijk eindigden we dan op het Van Maerlantlyceum in Gestel, waar ik moe maar voldaan de lessen volgde. Terwijl mijn liefje mij vaarwel zei, deed ik op de bromfietsgerechtigde leeftijd hetzelfde met mijn trouwe pedalenpaard: ik verruilde mijn fiets voor een lichtblauwe Yamaha FS1, categorie ‘jankbak’. Vijf jaar lang had het ding staan wachten in de ouderlijke schuur, nadat mijn grote broer zijn overstap had gemaakt naar zijn eerste autootje.

Ik heb de liefde voor de fiets nooit meer hervonden en rijd nog steeds dagelijks met een gemotoriseerde tweewieler door de stad. Het is een hoogtechnologische motorscooter, want ook ik ben ‘leading in technology’.

Afgelopen woensdag, won mijn milieukant het echter van mijn gemakzucht. Ik zette mij op het zadel van de oude Raleigh van mijn pa en vertrok richting mijn werkgever. Eindhoven oogt echt anders wanneer je er doorheen fietst. Je ziet wonderlijke hoekjes, bijvoorbeeld in de wijk rondom het Lodewijk Napoleonplein of je oog valt nog eens op het lampenmaakstertje of je ziet het moderne spul als een hamster in een tredmolen in de fitnesszaal van het PSV-stadion… zomaar wat indrukken. Eindhoven is mooi op een heel eigen manier, bedacht ik me toen. Modern, de technologie nabij, flitsend (vrijwel bij ieder nét-niet haalbaar verkeerslicht flitst wel iets) en tegelijk ook representatief voor wat Eindhoven de vorige eeuw heeft gebracht.

Onze stad biedt overigens meer: Eindhoven heeft ruimte, verschrikkelijk veel ruimte. Het viel me op mijn snellere gang nooit zo op, maar op die motorloze woensdag in maart zag ik het: je kunt als stad blijkbaar ‘leading in technology’ zijn en tegelijk pronken met ruimte. En Eindhoven maakt er reclame voor: geen enkele gevel, van welk Eindhovens kantoorpand dan ook, blijft verschoond van een plaat. ‘Huur mij, huur mij’, wordt me van alle kanten toegeschreeuwd en de campagne lijkt te werken, want waar ik ook kijk: nieuwe kantoorruimte wordt nog steeds volop ontwikkeld. De vraag moet haast wel enorm zijn! Het is bovendien een prachtige oplossing voor de nood onder de studenten van Eindhovense instituten. Als op één van de vele pronkende, maar leegstaande, kantoorreuzen de vergeelde ‘te huur’-kreet heeft plaatsgemaakt voor een anti-kraakplakaat, dan is dat natuurlijk een mes dat aan twee kanten snijdt.

Ik zou dan ook iedereen van de gemeente Eindhoven hartelijk willen danken voor het meewerken aan het circus van de vastgoedontwikkeling binnen onze stadsgrenzen. Ik hoop wel dat we vroeg of laat nog partijen vinden die een paar van de vele leegstaande kolossen willen voorzien van werkzoekende Eindhovenaren.

Toch was er afgelopen woensdag ook wel een economisch lichtpuntje: hoogstpersoonlijk heb ik de Eindhovense economie een impuls gegeven. Ik heb mijn fietsenmaker opdracht gegeven mijn achterband te repareren. Ik had geen keus: lopend werd het ruimte-aanbod mij teveel…

Een reactie

 • rienvalk

  Gekraakte HCZ is nu al vol.
  [img=Kantoor kantoor of werkplaats? Foto: Rien Valk]http://www.dse.nl/~nieuws/pics/hcz8438.jpg[/img]

  Alweer een mooie observatie uit het Eindhovense! Naar aanleiding van deze oproep http://www.dse.nl/node/view/2291 was ik gaan kijken in HCZ dat voormalige huurpand van Philips (de H staat voor huur) aan de Vonderweg en inderdaad taloze kunstenaars en andere creatieven hebben het gebouw op een prima manier in gebruik genomen.
  [b]Op vrijdag 6 (vanaf 16.00 uur) en zaterdag 7 maart (vanaf 12.00 uur) gaan ze zich met bands, kunstexposities, dj’s, circusacts en biologische hapjes officieel presenteren aan de stad.[/b]

  Nu nog een oplossing voor de resterende leegstand!

  Hoe is dat eigenlijk in de andere plaatsen van onze regio om bijvoorbeeld Helmond maar eens te noemen. Hebben ze daar ook zoveel ruimte over?