MAD emergent art center is laboratory, platform and provider on the intersection of art, science and technology

Puls

<< ENG << • >> NL >>

MAD emergent art center is laboratorium, platform en provider op het raakvlak van kunst, wetenschap en technologie

  terug naar PULS  
 

Natlab historie (No english translation).

Op het Nat Lab zijn er destijds uitvindingen gedaan in relatie met de gloeilamp, de radio enz. maar de gloeilamp en de radio zijn er zeer zeker NIET uitgevonden. Het ging voornamelijk om "improvements" verbeteringen dus van het productieproces en daarmee van de producten maar dan vooral in bepaalde toepassingsgebieden. Bijv. improvement of electrical light bulbs for projection purpose (Juni, 1914). Verbeteren van de gasvulling van gasontladingslampen (aug. 1918) enz. (het Natlab in de Gerard periode)

Na 1920 krijgt het Natlab vooral een rol in de diversificatie van Philips (de Anton Philips periode) van light bulb to a variety of tubes
In die ontwikkeling was bijv. een echte uitvinding: de METALIX. hierbij ging het met name om de metaal-glas verbinding bij een X-ray buis. (Commercieel geen succes maar goed voor het imago) En het aanbrengen van een Bariumoxide laag op de Wolramdraad van radiobuizen (waardoor een hogere elecktronenemissie bij dezelfde input energie werd bereikt. (ook hier dus weer verbeteringen aan de radiobuizen van RCA, Marconi en Telefunken. Vanuit de radio-ontvangst buizen begint men dan aan de ontwikkeling en productie van radio's. Uitvinding de "Pentode" (1926) (een verbetering van de Tetrode van GE uit 1920) was tot WWII het belangrijkste octrooi van Philips op dit gebied. Op radio-ontvangst gebied verder het "super-heterodyne" principe.
Op radio zend gebied: Ook weer een glasmetaal verbinding ontwikkeling (verder uitgebouwd door Mullard Radio Valve Company (Engeland) na de oorlog onderdeel van het Nat Lab. (Tot in mijn tijd ging overigens het gerucht dat het een "toevallige" ontdekking was geweest) (Hoge frequentie transmittor buizen en schakelingen (denk aan het monument in het Stadwandelpark)


En weer een "echte" uitvinding (1933) de magnetron buis (waarmee een radiotelefonie verbinding tussen Eindhoven en Tilburg (30 km) tot stand kon worden gebracht. FM (1927) was uitgevonden in Amerika (Armstrong) maar ondervond daar veel weerstand. Philips kon daarom voor het symbolisch bedrag van $1, - FM in licentie nemen en het verder commercieel ontwikkelen en ontwikkelde zo een sterke positie na de tweede WW. Via radio kwam Philips (en dus het Nat Lab ) bij acoustics (luidsprekers, zoals Sevenstar en de Meesterzanger en versterkers) Ook hier weer een verbetering van een Western Electric speaker.

En daarmee begint o.a. de research naar magnetische materialen (en materialen in het algemeen, kijk maar naar het ruimtebeslag in het oude nat lab) en sound reproduction. (het IPO is nog zo'n spin-off daarvan ) radio gramophoons (mechanical sound reproduction e.d. Ook hier weer Amerikaanse uitvindingen waar Philips mee ging werken en verbeteringen aanbracht en soms een baanbrekend octrooi in elkaar fabriekte (zoals het Philips Miller systeem en veel later het Todd-AO systeem) Van radio naar TV is maar een kleine stap, dus de eerste experimentele TV uitzending op het nat Lab was al op zaterdag 22 December 1928.

Nog nooit heb ik gehoord dat de Strijp Nat Lab Propagandisten spraken over de Pharmaceutische Research op het OUDE NAT LAB. terwijl dat een groot deel van de ruimte van het oude nat lab in beslag nam. Bijv. het onderzoek naar en de productie van vitamine D (uit chocolade en UV licht) Ik heb zelf nog stage gelopen bij Philips Duphar, (voorheen Philips. van Houten) destijds.
Ook de Hete luchtmotor wordt alleen nog door John Körmeling geprezen. (Die hete luchtmotor is nog mee verhuisd van het Oude naar het nieuwe Natlab *Waalre). De CD was een Waalre uitvinding (op het Nat Lab Strijp zat toen de restanten van de hete lucht die later CFT geworden zijn) maar natuurlijk ook niet helemaal. De optische recording op zich was al op meerdere plaatsten in de wereld veld van onderzoek en je kunt zelfs de VLP geen (alleen maar) Philips uitvinding noemen. Philips heeft (had) wel een belangrijk octrooi op het gebied van digitale optische recording, maar voor de echte digitale doorslag heeft Sony bij Philips gezorgd.

Dus alles bijeen.
Ik zou liever spreken over improvements dan uitvindingen, hoewel sommige improvements leidden tot octrooien die je als uitvinding kunt bestempelen. (en commercieel interessant waren)
Jammer dat heel veel van die octrooien "technologisch' een korte levensduur hadden (in ieder geval veel korter dan die van CD) en ook een aantal door Philips niet (om verschillende redenen) tot commercieel succes konden worden gemaakt.

Maar de vraag blijft natuurlijk wel: of een dergelijke genuanceerde (slow) historische benadering zich wel leent voor de snelle communicatie jongens en meisjes van deze StrijpS en design week tijd.

Wim Langenhoff
wim_langenhoff@hotmail.com