registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Er zijn te weinig schrijvers op DSE

Voor een medium met een zo groot bereik als deze site is het aanbod aan schrijvers te gering en te weinig gevarieerd. De voorpagina bevat regelmatig nieuws - in de zin van aankondigingen - maar daar staan alle huis-aan-huis-bladen ook al vol van. Zonder de originaliteit van de aanwezige auteurs te willen kleineren - ik ben ook geen zelfkweller -, zou ik hier meer interessante gedachten over regionale (en andere) onderwerpen willen vinden.
Hoe komt het dat die er niet zijn? Ik vrees, al is het maar een hypothese, dat ons middelbaar onderwijs - en daarbij beperk ik me niet tot Noord-Brabant - te weinig mensen nog leert schrijven. Men kan het niet goed en durft daardoor ook niet meer. Terwijl er waarschijnlijk wel goede gedachten in vele hoofden zitten.
Op dit moment zijn er op DSE 286 bezoekers online. Zou 10% daarvan niet ook 'inbrenger' kunnen zijn? Behalve technologie moet er ook wat 'filosofie' uit deze regio kunnen komen. Ik bied me aan als taalhulpje voor een half uur per dag.

vrijwilliger

Je wordt hier toch als uitschot behandeld als schrijver, zeg nou zelf. Het enige wat de lezers kunnen doen is een bericht wegstemmen. Je hebt niks te vertellen in het bestuur, ze doen maar met je wat ze willen. Auteurs hebben bij DSE geen enkele rechten. Je krijgt al te vaak te veel dom commentaar.

Waarom zo negatief?

Beste Van Kessel,
Ik herken jouw klacht niet. Wat is jou in godsnaam aangedaan? Of verwacht je teveel?
'Het enige wat de lezers kunnen doen is een bericht wegstemmen' Dat is niet waar: je bericht blijft staan waar het staat, tenzij het door lezers wordt gepromoot in de richting van de voorpagina. Jawel, lezers (en schrijvers) kunnen een stukje ook een min geven, dus afkeuren; maar daarmee is het niet weg. Er is dus geen sprake van wegstemmen, wel van een soort democratische selectie.

Waarom heb jij met het bestuur te maken en ik niet? Ik heb nog nooit wat van die mensen gemerkt. Heb jij ooit dingen geschreven die bestuurlijk ingrijpen uitlokten? Dan moet je ver gegaan zijn, lijkt me. Op deze website is tekstselectie, laat staan censuur, naar mijn idee totaal afwezig. Heerlijk toch voor de schrijver die gelezen wil worden; hem wordt geen strobreed in de weg gelegd! Heb je misschien machthebbers van wie DSE afhankelijk is, publiekelijk hard op de tenen getrapt? Ja, dan geldt: wie niet sterk is moet slim zijn. Tactiek, diplomatie, verhulde kritiek, beeldspraak, beproef de middelen! Grijp nog eens naar Van den vos Reynaerde of de fabels van Lafontaine.

Overigens moet je je van de rechten van auteurs ook niet teveel voorstellen. Je bent gewoon een aanbieder op een markt: de interesse kan mee- en tegenvallen; ook de groentenman gaat 's avonds wel eens naar huis met een bak vol onverkochte sinaasappelen. Bij een uitgever of een krant - ik spreek uit ervaring - eet je genadebrood, tenzij je een autoriteit bent om wiens bijdrage gevraagd wordt; je stuurt wat in en hebt verder maar af te wachten of ze er een stukje papier aan willen besteden. Het enige auteursrecht is bij mijn weten het eigendomsrecht op je eigen geschreven woorden.

Tenslotte: teveel dom commentaar. Zou kunnen. Maar misschien vinden anderen andere dingen dom dan jij zelf. Waarschijnlijk vinden ze hun eigen uitspraken juist verstandig. Krijg je teveel in jouw ogen domme reacties, dan schrijf je blijkbaar niet voor het juiste publiek en zou je, via een ander medium, een slimmere lezersgroep moeten opzoeken. Probeer voor de aardigheid eens de NRC.

Onderwerp?

Het vinden van een onderwerp kan soms zo voor de hand liggen dat je het niet ziet. Misschien gebeuren er kleine dingen in je omgeving, die voor onze medebewoners als inspiratie of voorbeeld kunnen dienen of gewoon informatief zijn en eventueel met een leuke foto erbij best het vermelden waard zijn. Misschien kan www.nieuws.dse.nl als voorbeeld dienen?

Zo las ik in het ED van vandaag iets over Prinsenjacht waar bewoners met en voor elkaar muziek maakten. Daar had wat mij betreft ook hier iets over geschreven kunnen worden. Misschien een idee voor andere wijken in de regio? Elke activiteit die de sociale samenhang in een wijk verbeterd is wat mij betreft de moeite van een verslag (liefst met foto's) waard.

Een bericht plaatsen kan echt bijna niet simpeler

Toch is het heel simpel om een bericht te plaatsen.
- Log in
- klik links boven op de eerste link "Bericht plaatsen"
- kies tussen een blog of een nieuwsbericht, alleen de beoogde stijl is hier relevant.
- Daarna kun je je bericht intikken, een pakkende titel is belangrijk, dat is een sterke aandacht trekker.

Overigens is het ook leerzaam om te beginnen met reageren.
Dat kan ook nog veel meer en is nog gemakkelijker.
En je leert er echt veel van, want er komt vaak terugkoppeling.

Vooral gebeurtenissen uit de rest van het SRE gebied zijn een beetje onderbelicht.

Persoonlijke frustraties

Het is inderdaad jammer dat ons DSE platform regelmatig wordt ge(mis)bruikt om aandacht te vragen voor persoonlijke frustraties of dat nu gaat over een politicus, stalking of ruzies binnen een vereniging ze horen in feite niet op onze homepage thuis. Gelukkig is het daarvoor niet nodig gebleken om die berichten via een moderator te verwijderen, gewoonlijk worden die berichten door onze DSE bewoners zelf weggestemd.

Hopelijk wordt het hiermee ook duidelijk welke berichten nu echt interessant worden gevonden. Bijvoorbeeld aan een vlag (titel van de bijdrage) die de lading niet dekt hebben we geen behoefte lijkt mij. Ik zou dan eerder willen spreken van misleiding. Dus doe mee schrijf mee en laat via je stem weten wat er naar onze homepage gepromoveerd moet worden of juist niet.

Over wansmaak valt niet te twisten, over smaak wel!

Even opzoeken en het volgende gevonden:
“Over smaak valt niet te twisten”; “De gustibus non est disputandum”. Gevleugelde woorden in alle gevallen waarin onze mening gevraagd wordt over iets wat we absoluut lelijk vinden, maar waarbij we de ander niet willen kwetsen. Of het is het verweer als anderen onze smaak kritiseren. De uitspraak wordt vooral gebezigd als het over zaken gaat die lelijk gevonden worden.

Immanuel Kant stelde dat smaak de tuchtmeester van het genie was: zonder smaak kan het talent van het genie zich niet ontwikkelen tot zeggingskracht. Smaak dus in dienst van het schone. En, zou je moeten zeggen, valt er over smaak wel te twisten. Dat lijkt in tegenspraak met het spreekwoord.

De Franse filoloog Patrick d’Orreur heeft deze zaak onderzocht. In Les bon mots du temps Romain (Paris: Gallimard, 1998) doet hij verslag. Het bekende latijnse gezegde “de gustibus non est disputandem” blijkt een foutief overgeleverd woord te zijn. In de middeleeuwen, toen handschriften alleen maar vermenigvuldigd konden worden door het steeds weer overschrijven, is er in de elfde eeuw, in het gezaghebbend scriptorium van het Benedictijnse klooster in Granada, een fout begaan. “Disgustibus non est disputandem” moest overgeschreven worden, maar door het late uur van de middag schreef de jonge onervaren monnik “De gustibus,” etc. met alle gevolgen tot de tegenwoordige tijd.
Oorspronkelijk was het dus: over wansmaak valt niet te twisten. Iemand die toch zou willen twisten, heeft namelijk geen smaak. Voor hen die smaak hebben, is de wansmaak duidelijk. Over smaak, over het schone, kan daarna wel degelijk getwist worden. Wansmaak is eenduidig, enkelvoudig; smaak is pluraal.
Het bovenstaande is gevonden op de website van www.hansgroen.com

Conclusie? Misschien is het toch handiger om gewoon nederlands te gebruiken. :-) Of hebben we het Latijn nodig om onszelf te bewijzen?

Smaak.

Niets menselijks is mij vreemd. Soms meen ik mijzelf ook te moeten bewijzen, maar het helpt al veel als je dat zelf in de gaten hebt :-)
Overigens het Latijn is mea culpa. De Italiaanse wikipedia zegt er dit over "La locuzione latina mea culpa, tradotta letteralmente, significa per mia colpa"

Dankzij jouw stukje kom ik er achter wat de oorspronkelijke bedoeling is geweest over dat twisten over (wan)smaak. Inderdaad mag je smaak gerust een persoonlijk recht noemen maar in de oorsponkelijke bedoeling van het gezegde gaat het er om wijzer te worden van de discussie die kan ontstaan naar aanleiding van iets moois en dat vind ik een goed idee. Zeker als onze DSE bewoners daar hier ook een bijdrage in kunnen leveren. Als dat dan ontaard in een welles/nietes spelletje dan kun je je er altijd nog vanaf maken door te zeggen over smaak valt niet te twisten. :-)

Voor de rest laten we allemaal vooral blijven stemmen! Dat mag best nog wat meer gebeuren.

Meer aandacht vragen voor stemmogelijkheid

Vaak lees ik en vergeet ik te stemmen. Misschien moet op de voorpagina meer aandacht op deze zeer bijzondere, misschien wel unieke mogelijkheid gevestigd worden. Zet het daar bijvoorbeeld met vette letters neer, en met een fotootje erbij, bijv. van een stemmachine. LOG IN en STEM: U máákt deze site! De lezer moet er meer naar toe gelokt worden; het stemblad is nu teveel verscholen.

LOG IN en STEM: U máákt deze site!

Goede suggestie! Ook het beeld van de stemmachine spreekt mij wel aan in tijden waarin toch het visuele sterk overheerst, zeker bij de jeugd.

horrorpage

Het woord 'horrorpage' komt hier bij me op na lezing van 'Persoonlijke frustraties'. Censuur kun je vinden in landen als Rusland en China, en nu dus ook in Nederland dankzij DSE.

Bezoekers zijn nog geen "bewoners".

Het aantal bezoekers online geeft helaas geen indicatie of dat ook allemaal mensen zijn met een account. Alleen mensen uit de DSE regio met een (gratis) account kunnen een bijdrage plaatsen.

Volgens de laatste stand van zaken hebben we 24638 accounts uitgegeven. Dat aantal is niet representatief voor het aantal echte gebruikers omdat hier ook een aantal verwijderde accounts bij zitten die misbruikt werden om te spammen. Ook zit er een aantal "slapende" accounts tussen.

Overigens voor die gebruikers die dat nog niet weten als je bent ingelogd kun je ook zien hoevaak er naar jouw bijdrage is gekeken. Misschien een extra reden om met ons mee te doen?

Statistiekenpagina is niet eenvoudig

Een enkele keer zoek ik die statistiekenpagina, waar je kunt zien hoe vaak er iets van je gelezen of bekeken is, wel eens op. Maar veel van wat ik daar aantref is niet meteen duidelijk, ik moet er nog eens flink op 'studeren'.
Suggestie: misschien zo'n blad eens - eventueel in fragmenten - naar voren halen, naar de voorpagina, en daar voor al die onkundigen eens uitleggen? Lijkt me heel leerzaam.

Klopt. Bedankt!

Inderdaad, ik had me vergist. Besefte niet het onderscheid tussen beide zaken.

te wienig schrijvers...?

deze posting, en sommige reacties roepen bij mij 2 vragen op:
1. "moet" de website van DSE perse "gevuld" worden?
2. moet uit het feit dat er weinig mensen zijn die iets bijdragen, geconcludeerd worden dat: a. mensen tegenwoordig niet meer (goed) kunnen schrijven? of b. niet weten hoe ze een posting moeten doen?

de vraag stellen is hem beantwoorden....
Los daarvan denk ik dat je in "technology push", dat push ook niet moet overdrijven.

ingezakt

Het is wel wat ingezakt de laatste tijd. Veel nieuws staat er in de gewone krant trouwens ook niet.
Nieuws over huisdieren vind ik altijd wel leuk. Dat nieuwsitem over het paardeneiland was wel leuk.

Paarden in de Waddenzee: hét plaatje van 2006!

Met dat paardeneiland bedoel je toch, denk ik, dat eiland in de Waddenzee waar die Friezen een paar dagen stonden te overleven. En hoe ze daar uiteindelijk van weggelokt werden. Schitterende beelden, volgens mij dé Nederlandse foto van het jaar 2006.

paardeneiland

Ja, dit levert de Partij voor de Dieren een Kamerzetel op. Niet meer en niet minder. De vraag is nog wat er voor de SP nog moet gebeuren. In het verleden 'verloren' ze alle winst die in de peilingen voorspel werd weer aan de PvdA.