registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

10 oktober 2017 gebruikersbijeenkomst nieuwe DSE homepage

DSE van en voor jullie, je komt toch ook?

/~nieuws/pics/toekdse.jpg

Onze digitale stad kent een trouwe groep lezers en gebruikers die al jaren lang regelmatig hun berichten en aankondigingen op de DSE homepage plaatsen. Voor hen willen we onze homepage aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker maken.

Met als motto "less is more" hebben Nanna, Wim en Rien de indeling en vormgeving opgefrist.

Over die nieuwe homepage wil Wim Hendriksen jullie informeren maar bovenal vragen wat jullie er van vinden en welke ideeën jullie hierover hebben.
Op www.dsenieuws.nl zie je onze eerste poging. We willen graag een open discussie over wat jullie leuk en interessant vinden om te lezen en vooral wat we niet willen lezen op onze regionale DSE homepage. Ook hopen van jullie te horen wat de toegevoegde waarde van de DSE homepage zou kunnen worden boven de al die andere kranten- en nieuwssites.

Ter bevordering van de discussie hebben we al een aantal categorieën ingevoerd.
Tijdens deze avond willen we uitleggen wat voor soort berichten we in welke categorie willen posten.

Na de bijeenkomst worden de categorieën vastgelegd en gaan we voor elke categorie een redacteur in het redactieteam zoeken.
Dat redactieteam van maximaal 10 personen moet er mee voor gaan zorgen dat er dagelijks nieuwe berichten te vinden zijn op de website.

Jullie, maar ook de redacteuren, zullen ontdekken dat de nieuwe gebruikers interface voor het plaatsen van berichten een heel stuk gebruiksvriendelijker is geworden. Het redactie team zal in het begin een aantal bijeenkomsten organiseren om elkaar te helpen en te stimuleren hoe hun werk te doen.

Samen maken we onze Digitale Stad Eindhoven en we zien jullie dan ook graag op dinsdag 10 oktober om 20.00 uur in het Best Western hotel, Leenderweg 80 in Eindhoven.

** WAAR/WANNEER?
De (gratis) bijeenkomst wordt gehouden op: dinsdag 10 oktober 2017
Plaats is: Best Western Hotel (voorheen Mercure/Amrath Hotel Pierre), Leenderweg 80, 5615 AB Eindhoven
De bijeenkomst begint om: 20:00 uur
De koffie staat klaar vanaf: 19:30 uur
De bijeenkomst is rond 21:30 klaar waarna de bar voor ons open gaat.

** AANMELDEN
In verband met de beperkte zaalruimte is het noodzakelijk om je van te voren aan te melden.
Aanmelden graag via de volgende link:
https://www.dse.nl/helpdesk/2017-1010-lezing.html
Graag zo spoedig mogelijk aanmelden!

Nieuwe website terugkoppeling

Wat terugkoppeling op de nieuwe website:

- Twee kolommen met berichten maakt het, voor mij, onoverzichtelijk en onrustig. Dat de koppen van de artikelen links en rechts niet op het zelfde nivo staan versterkt dat effect. Ik vind de ene kolom met berichten zoals het nu is veel fijner.

- Rechts staat boven aan "Meest recente berichten". Overbodig lijkt mij want die zie je toch al op de voorpagina.

- Er wordt aan fingerprinting, tracking gedaan. Niet fijn voor privacy minnende bezoekers. Zie de plaatjes:
https://www.dse.nl/~inventor/1ICXXmvX/DSE.testpage.fingerprinting.png
en
https://www.dse.nl/~inventor/1ICXXmvX/DSE.testpage.fingerprinting.2.png
Dit betekend voor mij vele malen op cancel klikken voordat ik de (volgende) pagina kan bekijken.
Niet motivirend om de website van DSE te bezoeken. Zou het ook zonder tracking / fingerprinting kunnen?

- Ik zie dat er fonts en scripts van Google gebruikt worden. Niet fijn voor de privacy. Het gaat Google niets aan dat ik de site van DSE bezoek. Google krijgt dan iemand zijn (vaste?) IP adres, zijn browser profiel (is meestal uniek) . . . oftewel die persoon is behoorlijk goed te identificeren, mede op basis van informatie die Google via andere websites ontvangt. Zou het ook zonder Google kunnen?

Als ik moet kiezen tussen de huidige en de nieuwe website zou ik voor de huidige kiezen.

Terugkoppeling @inventor

Bedankt inventor voor deze eerste reactie, daar zijn we heel blij mee! Hopelijk heb je ook tijd om op onze gebruikersbijeenkomst aanwezig te zijn? Wat fingerprinting betreft - www.decorrespondent.nl/159/wat-is-device-fingerprinting/7742823-90b32921 - hier iets over gevonden maar dat was nieuw voor mij. We gebruiken voor onze testsite WordPress met het magazinethema Smartline. Weet jij misschien of het daar bewust in verstopt is?

Ook van onze andere gebruikers lezen we graag verbeteringen, aanvullingen en/of andere opmerkingen.

Even een klein stukje geschiedenis, het begon met een poging om onze oude homepage (zie hieronder) een stuk aantrekkelijker te maken.

http://nieuws.dse.nl/pics/dse94.jpg

Daarvoor gebruikte ik ons oude Greaymatter blog www.dse.nl/~nieuws/ en startte op januari 2004 een regionale ontmoetings en nieuwspagina.

http://nieuws.dse.nl/pics/greymNieuws.jpg

Tijdens ons 10 jarig jubileum begin 2005 introduceerde we onze nieuwe homepage gemaakt in Drupal door Ron die 13 jaar onveranderd is gebleven.

Zoals hier www.dse.nl/node/view/3994#comment-5619 te lezen hebben we in 2012 een nieuwe server aangeschaft, de DSE redactie hoopte daarmee ook te kunnen beginnen met het vernieuwen van de homepage maar door beperkte IT capaciteit, waarbij veiligheid een belangrijke rol speelt, duurde het veel langer vandaar dat we nu als niet IT-ers met z'n drieën vast zijn begonnen met die vernieuwing. Met een zo groot mogelijke gebruiksvriendelijkheid wat betreft het plaatsen van foto's, video's (via YouTube) en tekst en tabellen Daarbij willen waar mogelijk graag de wensen van onze gebruikers meenemen. Dus laat ze ons weten hier en tijdens onze gebruikersbijeenkomst.

Last but not least, als IT-ers zijn die onze Digitale Stad een warm hart toe dragen maak dan eens wat tijd vrij om ons mee te helpen er zijn vast genoeg leuke klussen bij ons te vinden.

Vorm en inhoud

Vernieuwde vormgeving
Wat mij betreft zeg ik ongefundeerd 'ja' tegen de nieuwe look. Ik zal niet beweren dat ik de vormgeving 100% geslaagd vind, maar ik merk een lastig te onderbouwen gevoel van: 'Hé, leuk!' als ik de nieuwe voorpagina open. Ik denk wel dat er nog eens heel goed gekeken moet worden naar de sturing van de ogen van de bezoeker. Mijn blik wordt in de beta-versie teveel op en neer 'gedirigeerd' door een te gebrekkige regie waar de structuur van de pagina voor zou moeten zorgen.

Het is een beetje lastig uit te leggen, maar wat ik bedoel is dat het onderscheid tussen de verschillende nieuwsfeiten wat lastiger is dan in de huidige opzet. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat we volgens mij allemaal gewend zijn aan de vertrouwde opzet...

Rol van DSE
Een andere vraag is volgens mij zeker zo interessant: wat is de rol van DSE binnen het digitale landschap in en om onze stad? We hebben inmiddels het ED, Studio040, Indebuurt, E52 en op iets grotere afstand OmroepBrabant. Elk van deze informatiebronnen belicht Eindhovense zaken op een eigen manier. Wat DSE uniek maakt, is dat het vaak mooie en waardevolle Eindhovense aspecten belicht die niet direct een urgente nieuwswaarde hebben maar toch interessant zijn.

Een andere zeer te prijzen factor is de relatieve vrijheid op dit platform. Een versje, een gedicht, een weerbericht en zelfs een politieke beschouwing: het kan en mag allemaal (zolang e.e.a. netjes blijft). Dat is in Eindhoven misschien wel uniek. Er was tot voor kort dichtbij.nl alwaar gastschrijvers konden schrijven, maar dat initiatief is definitief gestorven. Goed beschouwd is dat wat rest in het lokale medialandschap in handen van redacties die zeer nauwgezet de focus leggen op reclame voor de stad, hoewel het ED de kritische noot tegenwoordig beter laat horen dan de afgelopen jaren.

Voordat ik een onbedoelde conclusie in de hand werk, kan ik misschien ter verduidelijking nog zeggen dat Eindhoven niet alleen Techniek, Design en Kunst is. Eindhoven is een stad waarin zoveel meer een thuishaven vindt. Het zijn die zaken die bijna een ondergronds bestaan lijken te leiden waarvoor de lezer van DSE een beetje meer gevoel krijgt.

Nieuwe website DSE

De nieuwe website ziet er zo veel frisser en eigentijdser uit.
Er zal nog wel het een en ander moeten aan geschaafd moeten worden maar wat mij betreft doorgaan in deze richting! Succes!