registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Over de dichter en kunstkenner FRANS BABYLON & boekpresentatie ‘Frans Babylon herinneringsgewijs’

Op 16 augustus aanstaande staat in café Kraaij en Balder het podium beschikbaar voor een avond over de dichter en kunstkenner Frans Babylon. Het is nummer 6 in de gepresenteerde reeks van overleden dichters die voor Eindhoven, en in het algemeen, belangrijk voor kunst- en cultuur waren. Babylon is het pseudoniem van Frans Obers geboren in Deurne 18 maart 1924 en overleden op 21 augustus 1968. Babylon is op het strand van Bloemendaal gevonden nadat hij in de zee was gelopen.
Frans Babylon was in de jaren vijftig en zestig een bekende Brabantse dichter en kunstcriticus die veel in steden als Eindhoven, Den Bosch en Amsterdam verbleef.

Vaak was hij te vinden als druivenplukker in Frankrijk en Spanje. Hij was actief als lid van ‘De Brederoclub’ en stelde zich ten doel de kunsten te vernieuwen. Daartoe ontwikkelde Babylon en de zijnen allerhande activiteiten om deze doelen te bereiken en dat werd niet altijd in dank afgenomen door de gevestigde orde.
Frans Babylon huwde twee maal en kreeg zes kinderen. Maar er ontwikkelde zich een geestelijke ziekte (bipolaire stoornis) en bovendien was hij een gedoemde dichter, een poète Maudit!
In zijn manische perioden was hij heel actief en bracht veel dichters en beeldend kunstenaars zover dat zij zich gingen vernieuwen.
Frans Babylon werkte voor uitgevers, kranten en tijdschriften. Maar ook als kunstkenner voor de KRO-Radio bijvoorbeeld. Echter, nergens lang. Uitgezonderd het Stedelijk Museum in Amsterdam.
In de Brabantse steden staat hij bekend van vele optredens en in Eindhoven voor de meeste mensen vooral van Café de Poort van Kleef, indertijd aan de Markt.
Pierre Maréchal verzorgt met een aantal dichters zowel de persoonlijke- en literaire kant van Frans Babylon. De optredende dichters zijn: Monique Hendrikx, Angela Polderman, Max Violier, Hans F. Marijnissen, Robert Tau .

Peter Thoben, samen met Willem Adelaar, Babylons rol als kunststimulator en – criticus .
De band ‘Anders Ook’ zal aan de hand van Babylons gedichten zelf gecomponeerde muziek ten gehore brengen.
Pierre Maréchal schreef zijn onlangs gepubliceerd boek ‘Frans Babylon herinneringsgewijs’ (ISBN: 978-94- 022-3720-7). Het boek wordt tijdens de avond gepresenteerd.

Waar: Café Kraaij en Balder. Strijpsestraat 79, 5616 GL Eindhoven (info@kraaijenbalder.nl).
Wanneer: Woensdag 16 augustus a.s.
Tijd: Het café is open om 19.30 uur. Het programma vangt om 20.00 uur aan.
Programma ‘Boekenkast’ ( PoëzieClub Eindhoven),
Pierre Maréchal
Poezieclub Eindhoven@gmail.com
pmarechal@online.nl