registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Wat Brabant verloren heeft: een klein beetje Glow bij Oisterwijk.

/~nieuws/pics/rommeldam.jpg

De naam was mij wel bekend, het bestaan niet. In Den Haag hebben we Madurodam, in Brabant hadden(!) we Rommeldam. Het was een miniatuurstad, qua vormgeving gebaseerd op de verhalen over Olie B. Bommel en Tom Poes van Marten Toonder. Ik las erover bij Godfried Bomans ('Nieuwe Buitelingen'), die een toespraak hield bij de opening. Bijzonderheden vond ik in Wikipedia. De grootste bijzonderheid is misschien wel dat het stadje in 1959 al ten onder is gegaan. Wilt u meer weten, lees dan verder. Ik kopieer uit Wikipedia.
'De sprookjesstad werd gebouwd onder pijnbomen aan de rand van Oisterwijk, in de theetuin Gemullehoeken bij de kruising van de Gemullehoekenweg en de Kivitslaan. Ze had een oppervlak van 3500 m² en bestond uit zo'n 400 huizen. De aanleg had 150.000 gulden gekost. Deze sprookjesstad werd geopend op 29 juni 1955, met een openingsrede van Godfried Bomans.'(...) De sprookjesstad werd draaiende gehouden door een bedrijfsleider met veertien man vast personeel.
Voor de bezoekers was er een boekje te koop getiteld Rommeldam in Oisterwijk met daarin een welkomstwoord van Heer Bommel, een rondleiding en een beschrijving van de geschiedenis van Rommeldam. (...) In de sprookjesstad reden auto's en treinen, er was muziek te horen, 's avonds waren de gebouwen verlicht en de straatverlichting was aan en ook de vuurtoren functioneerde.
In 1959 ging de sprookjesstad failliet en hield deze op te bestaan. Er was gebrek aan geld. (...) Alleen een bord met het opschrift "Huize Rommeldam" bij Gemullehoekenweg 66 herinnerde nog aan het bestaan van de sprookjesstad.'

Jammer toch? Museum Kempenland zijn we ook al kwijt. Maar ja, u hebt gelijk: de Efteling hebben we nog.

Rommeldam

Leuk om dit te lezen. Jammer ook dat het al het werk van die medewerkers van Gielissen tentoonstellings-bouw die daar in 1955 aan gewerkt hebben verloren is gegaan.

/~nieuws/pics/gielissenrommeld.jpg

Rommeldam

Leuk om het weer eens te zien. Ik kan me dat nog goed herinneren. In Oisterwijk aan de Gemullehoekseweg. Weinig tot geen parkeer-gelegenheid (Wie had er toen een auto?), dus niet gericht op een groot publiek. Maar het was wel precies gemaakt als in de Tom Poes en Bommelstrips uit o.a. De Donald Duck in die tijd. Heel herkenbaar. Zou een mooi apart item in de Efteling kunnen zijn. Ideetje???