registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

De werkgroep 'Boekenkast'brengt een podium presentaie over de kunstenares en dichter Nathalie van den Eerenbeemt.

De in 2010 overleden kunstenares en dichteres Nathalie van den Eerenbeemt was getrouwd met de beeldend kunstenaar Gerard van Iersel. Beiden zijn in Eindhoven geen onbekenden. In het programma ‘Boekenkast’ wordt uitgebreid aandacht besteed aan Van den Eerenbeemt. Eerdere programma’s van de werkgroep gingen over voor Eindhoven belangrijke dichters zoals: Frans Babylon, Joop Oversteegen, Louis Vrijdag (pseudoniem Lodewijk van Woensel), Annie Pepers (pseudoniem Maria van der Steen) en Jef van Turnhout pseudoniem Roc Turne).

Nathalie van den Eerenbeemt was kunstschilder van portretten, tuinlandschappen, abstract werk, tekeningen en grafische gedichten, gedichten(“printoezie”). Verder was zij dichteres, schrijfster en zangeres van Franse chansons. Ze debuteerde met haar gedichten bij de schrijversassociatie ‘Opwenteling’ met de bundel ‘Ik zal de buurman wakker schudden en hem vertellen wat er gaande is’. Een opmerkelijke titel voor een dichtbundel. Met de kunstenaar Har Sanders onderhield zij lange tijd briefwisseling waarvan delen ook gepubliceerd werden. Sanders kreeg grote bekendheid door zijn decor van ‘Het Speelhuis’ in Helmond, dat enkele jaren geleden door de brand verloren ging.
Het programma bestaat uit verschillende onderdelen. Aan de beeldende kunst van Van den Eerenbeemt zal Peter Thoben in woord en beeld aandacht besteden. Immers als voormalig directeur-conservator van Museum Kempenland heeft hij twee belangrijke exposities over Van den Eerenbeemt georganiseerd. Natuurlijk heeft Van den Eerenbeemt ook elders geëxposeerd. De Band ‘AndersOok’ speelt muziek, gecomponeerd op drie van haar gedichten. Pierre Maréchal bespreekt haar dichttalent samen met optredende dichters zoals Helma van Hameren en Wen van der Schaaf. Dialogen uit de brieven worden voorgelezen door Angela Polderman en Wim van Wijk.
Tijdens het programma wordt, in beperkte oplage, een boekje ‘Nathalie van den Eerenbeemt 1939-2010’ gepresenteerd.
Het programma ‘Boekenkast’ is een van de activiteiten van De PoëzieClub Eindhoven.

Waar: Café Kraaij en Balder. Strijpsestraat 79, Eindhoven (Stadsdeel Strijp).
Wanneer: 8 juni 2016.
Tijd: Aanvang 20.00 uur.

Namens de werkgroep ‘Boekenkast’.
PoëzieClub Eindhoven

Pierre Maréchal
pmarechal@online.nl