registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Brabantse steden moeten van Jesse Klaver klein zijn.

In de zendtijd voor politieke partijen begint Jesse Klaver, fractieleider van Groen Links, zijn praatje als volgt: 'Ik ben geboren in Roosendaal, een klein plaatsje dicht bij de Belgische grens.' Je vraagt je af, hoe deze kletskous die tezelfdertijd zegt zelfs 'heel Nederland' te willen veranderen de werkelijke verhoudingen ziet. In ieder geval vaart hij gedachtenloos mee op de golven van de Randstadopvatting dat 'de provincie', dus zeker ook Noord-Brabant, onbeduidend is. Op Wikipedia had hij kunnen lezen dat de stad Roosendaal, die hij blijkbaar al heel ver achter zich heeft gelaten, ongeveer 80.000 inwoners telt, iets minder dan Helmond en Hilversum, maar aanzienlijk meer dan bijvoorbeeld Zeist. Voor Groen Links allemaal 'kleine plaatsjes' dus.

Calimero

Je kunt discussiëren wat een grote stad is. In de ogen van Amerikanen en Chinezen stellen alle Nederlandse steden niets voor. We hebben niet eens een stad met een miljoen inwoners.

Op nationaal niveau kan je er ook nog over discussiëren; natuurlijk spreken we altijd over de 4 grote steden, maar is Utrecht nou echt een grote stad? Nog geen 350.000 inwoners, dat is niet echt groot, zeker niet als je Amsterdam bekijkt, met dik 800.000 inwoners. Utrecht heeft nog niet eens de helft...
Of Den Haag dan: daar is alles zo rustig, dat het zelfs in het centrum nog lijkt alsof het een dorp is (het heeft dan ook geen stadsrechten). Maar goed, daar wonen tenminste nog een half miljoen mensen.

Maar goed, als dat de grote steden zijn, dan zijn plaatsen met de helft van dat inwonertal, met enige goede bedoelingen nog steden te noemen. Dan heb ik het over ons Eindhoven, misschien Breda (slechts 180.000) en Tilburg.

Als je dat dan nòg eens halveert, dan kom je inderdaad in de categorie kleinere plaatsen.
En Roosendaal, de stad. Tsja, die heeft natuurlijk nog niet eens 77.025 inwoners, want dat is het inwoneraantal van de gemeente, dus incluis dorpen als Wouw, Moerstraten, Wouwse Plantage, Heerle en Nispen. Dus de stad heeft zo'n 65.000 inwoners. Dat is 8% van Amsterdam.

8 procent maar! Dat is dus echt een klein plaatsje.

Vergelijking

Mijn discussie ging niet over grote of kleine steden, maar over de aanduiding 'klein plaatsje' (Let op de dubbele verkleining). Bij 'klein plaatsje' denk ik - en vermoedelijk de meeste Nederlanders tot wie Jesse Klaver zich richtte - aan dorpen van hooguit een paar duizend inwoners.
In die zin - op nationaal niveau dus - is Roosendaal zeker niet klein, ook geen plaatsje, maar een stad, vergelijkbaar met wat Wikipedia noemt 'een aantal historisch belangrijke steden met minder dan 100.000 inwoners:

Purmerend 79.936 inwoners
Schiedam 77.051 inwoners
Hoorn 72.200 inwoners
Vlaardingen 71.888 inwoners
Gouda 71.184 inwoners.
'

Ik denk trouwens - maar dat heb ik niet uitgezocht - dat ook bij de hier vermelde getallen de inwoners van omliggende dorpen inbegrepen zijn. Allemaal 'kleine plaatsjes'?