registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Lezersreactie op het internet. Storend of niet?

Omroep Brabant heeft op haar website een oproep geplaatst om kort mee te doen aan een enquête. De Brabantse nieuwszender wil aan de hand van de antwoorden nader bepalen hoe om te gaan met de reactiemogelijkheid onder digitale nieuwsberichten. Zelf ben ik voorstander van een wat ruimere reactiemogelijkheid zoals op omroepbrabant.nl of voorheen op ed.nl (Eindhovens Dagblad). Als lezer kun je daardoor soms meer te weten komen van de achtergrond van een ogenschijnlijk eenvoudig nieuwsbericht.

Van de andere kant is het ook weleens vervelend als iemand steeds maar weer hetzelfde zinnetje plaatst, ongeacht de inhoud van het bericht. Bij het Eindhovens Dagblad hebben ze inmiddels een limiet ingesteld van 180 tekens. Eventueel kun je de redactie van de krant een langere tekst mailen.

Als je een mening hebt over internetreacties kun je die op omroepbrabant.nl in ieder geval kwijt:

Mening internetreacties Omroep Brabant

Meer reageren?

Ja het is goed om je mening te geven en om te ondervinden of je mening gedeeld wordt. Waarbij je je mening weer kunt bijstellen. Zolang dat maar met gebeurt met respect voor de mening van een ander en het niet ontaard in denigrerende opmerkingen of nog erger scheldpartijen.

Voor een voorbeeld hoe het niet moet klik op www.dse.nl/node/view/2819 Helaas zijn er ook DSE bewoners die niet weten hoe er op een fatsoenlijke manier gediscussieerd kan worden en zelfs nadat ze er op gewezen worden daar niets mee doen. :-(

Lastige balanceren

Rien, ik snap jouw voorbeeld. Maar de grens tussen fatsoen en het gebrek daaraan is wel een heel persoonlijke. Daarom gaat het denk ik ook zo vaak mis in de media. Of juist niet. PowNed is op het eerste gezicht weinig 'fatsoenlijk', maar stelt wel zaken aan de kaak. Functioneel onfatsoen, als dat al bestaat. Tenenkrommend, maar soms effectiever dan lieflijke stukjes die rekening houden met de mens achter de netelige kwestie. Kortom: lastig.

Overigens is het in de media nooit goed. Zo werd Twan Huys weer te 'lief' gevonden getuige Cojones: Talk to Twan

Persoonlijk ja, maar glijden we niet langzaam af?

Tja.. Bob, ik zou het jammer vinden als we uiteindelijk alleen maar zaken aan de kaak kunnen stellen of publiciteit kunnen krijgen voor misstanden door op een grove weinig fatsoenlijke manier te communiceren. Het hoeft niet allemaal zo lief, het mag op het scherp van de snede maar moet dat op deze manier zoals in 'de Tijd' aangehaald werd: "Pownews, choqueerde, provoceerde, irriteerde en opereerde regelmatig nét over het randje van de vrijheid van meningsuiting en de Nederlandse wetgeving"
En, "leuke" uitspraken als zielig, miezerig hypocriet mannetje en nep-parlement of knettergekke minister is dat waar we heen moeten? Is het niet juist door al dit "onfatsoen" dat artsen, sociaal werkers, treinconducteurs, brandweerlieden en ambulance medewerkers geen respect meer ondervinden en zo lastig gevallen worden in woord en daad dat ze niet meer normaal hun werk kunnen doen? Heiligt het doel echt alle middelen? Glijden we niet af, als straks al dat grove onfatsoen normaal zou worden gevonden? Wat moeten we dan gaan doen om aandacht te krijgen?