registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Plotseling tekort aan schildklierhormoon

Dezer dagen kwam het volgende feit in het nieuws: 'Vanaf februari 2016 is er een tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax Duotab 0,025 mg (RVG 09334). Waarom is er een tekort? Het bedrijf Aspen Pharma Trading verplaatst zijn productielocatie van Nederland (Oss) naar Duitsland. Thyrax Duotab wordt niet meer geproduceerd op de oude locatie en op de nieuwe locatie zijn productieproblemen waardoor het medicijn daar nog niet gemaakt kan worden.
Er is geen ander medicijn dat precies hetzelfde is als Thyrax Duotab. Er zijn wel vergelijkbare schildliermedicijnen met dezelfde werkzame stof. Net als Thyrax Duotab vullen deze middelen het schildklierhormoon aan. Deze medicijnen werken dus hetzelfde, maar patiënten moeten wel opnieuw ingesteld worden. Het wisselen naar een ander merk schildkliermedicijn kan zorgen voor gezondheidsklachten. Vanwege het tekort aan Thyrax Duotab moeten veel patiënten nu helaas toch een ander medicijn gaan gebruiken.' (Bron: www.schildklier.nl/images/PDF/160113-thyrax-tekort-vragen-en-antwoorden.pdf)
Naar verluidt duurt het wel tot medio 2016 voordat het genoemde medicijn weer verkrijgbaar zal zijn. Sommige patiënten zijn in paniek geraakt, er schijnt al gehamsterd te worden en EenVandaag waarschuwde voor aanbod op de zwarte markt.
Tot welke vragen en conclusies leiden mij deze berichten? Tot de vraag, hoe het mogelijk is dat een productiebeslissing die grote gevolgen heeft voor de volksgezondheid, zelfstandig genomen kan worden door een particulier bedrijf. En tot de conclusie, dat de productie van geneesmiddelen niet alleen onder toezicht van de overheid dient te staan, maar door de overheid gecontroleerd en gewaarborgd moet worden.
Het is absurd, dat Aspen zonder goedkeuring van een Nederlandse of Europese minister van Volksgezondheid kon besluiten, ongeveer 350.000 Nederlandse gebruikers plotseling van hun vertrouwde geneesmiddel te beroven.

Overheid

We wilden toch een terugtrekkende overheid! Of niet?

Sommigen

Sommigen (!) willen een terugtrekkende overheid..., maar die klagen evengoed als er iets vastloopt. Democratie is eigenlijk niets voor domoren. Maar ja, niemand wil zo genoemd worden. En vaak is het onderscheid tussen wijs- en domheid niet zo gemakkelijk te maken. Deze keer wel.

Concurent mag meer medicijnen leveren

De standaardbehandeling van hypothyreoïdie bestaat uit levothyroxine. Tabletten levothyroxine (T4) zijn verkrijgbaar als Thyrax®, Euthyrox® en Eltroxin®. Levothyroxine zorgt in het bloed voor een constant niveau van schildklierhormoon.

Medicijnfabrikant Merck mag een miljoen verpakkingen Euthyrox leveren om te korten te voorkomen. Dat heeft de inspectie van de gezondheidszorg afgelopen woensdag laten weten.

Hebben we hier nu te maken met sensatiezucht van de media, onzorgvuldig handelen van een fabrikant of slecht bestuur, of is het alle drie het geval?

Overschakelen is het probleem

Inderdaad, onmiddellijk zijn er reddingsboeien tevoorschijn gehaald. Maar, zoals ik hierboven al schreef: Het wisselen naar een ander merk schildkliermedicijn kan zorgen voor gezondheidsklachten. Voorbeelden daarvan kwamen in EenVandaag al aan de orde.
Ondertussen zou je bijna zeggen dat de melding op DSE heeft geholpen, want vandaag kwam de NOS met het volgende bericht: VVD en SP willen actie tegen fabrikant schildkliermedicijn