registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie : December 2015 in Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

December 2015 was een zeer bijzondere maand. In de hele maand was het relatief warm.
Ik kan beter zeggen zeer warm want de maand leek meer op een voorjaarsmaand dan op de eerste wintermaand.
Vele decemberrecords sneuvelden, zowel de regionale als ook de landelijke.

Het maandgemiddelde is voor de regio Eindhoven uitgekomen op 9,5 graden. Normaal is ongeveer 3,6 graden dus daar zaten we flink boven.
Nooit in de historie is een decembermaand zo warm geweest. In december 1974 kwamen we op een gemiddelde uit van 7,2 graden. Dit record is dus na ruim 40 jaar gebroken.
Een gemiddelde van 9,5 graden is gelijk aan het gemiddelde van een normale aprilmaand!
Ook de gemiddelden van de maximale dagtemperaturen en de minimale nachttemperaturen lagen ongeveer 6 graden boven het langjarig gemiddelde. Het is dus zowel overdag als in de nacht veel te warm geweest.

In de 3 eeuwen dat we in Nederland temperatuurmetingen doen is het nog nooit zo warm geweest in december (KNMI).

Het was niet alleen de temperatuur die zo extreem hoog was maar ook de uren zon en de hoeveelheid neerslag waren uitzonderlijk. We hebben bijna 2 maal zoveel zon gehad als normaal en de hoeveelheid neerslag was ca. de helft van wat we normaal in december krijgen.

In mijn decembertabel op http://www.weerhistorie.nu/december/ laat ik al deze bijzonderheden zien. De tabel beslaat de gehele periode van 1949 tot 2015 en laat duidelijk zien hoe uitzonderlijk deze decembermaand is geweest.

> De hoogste temperatuur deze maand werd bereikt op 17 december toen het kwik steeg tot de uitzonderlijk hoge waarde van 16,2. Dit is de op een na hoogste decembertemperatuur die ooit in Eindhoven is gemeten.
> In de koudste nacht hadden we nog altijd een minimum van + 2,9 graden. Het is slechts een keer eerder voorgevallen dat de koudste decembernacht niet onder nul lag. Dat was in 1988 en toen lag dit minimum op +0,1 graad.
> Het regende deze maand ruim 62 uur en dat gaf een neerslaghoeveelheid van bijna 41 mm.
> De natste dag was dit keer 11 december. Het regende toen bijna 10 uur en dat gaf 8,2 mm.
> Sneeuw hebben we dit keer niet gehad.
> De maand december leverde ons de recordhoeveelheid van ruim 87 zonuren op.
> De meest zonnige dag was 30 december met 6,8 zonuren Dat is ongeveer 86% van wat maximaal mogelijk was op die dag.
> Op 23 dagen hebben we de zon gezien. Ook dat is een record. Het oude record was van december 2013 met 21 "zondagen".
> Volkomen zonloze dagen hadden we 8 in deze maand. Dat is wel eens eerder voorgevallen maar meestal leveren de "donkere dagen voor kerst" meer zonloze dagen. In 1985 en ook in 1988 hadden we in december 20 zonloze dagen.

Dit is voorlopig genoeg over de Eindhovense decembermaand. Ik ga aan het jaaroverzicht 2015 beginnen en ik verwacht ook daar weer hoge gemiddelden en veel records.

Gerrit