registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: Oktober 2015 in de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg


Na een te koude septembermaand is oktober ook een te koude maand geworden.
Dat is vrij uniek.
Steeds zitten we met de gemiddelde maandtemperaturen boven normaal en opeens is dat afgelopen. Zowel september als oktober scoren onder de normaaltemperatuur. Niets wijst er op dat dit structureel is, het is naar mijn mening heel goed mogelijk om in een opwarmend klimaat opeens een temperatuur dip tegen te komen. (Natuurlijke variaties)

Oktober 2015 is in de regio Eindhoven uitgekomen op een maandgemiddelde van 10,0 graden.
De norm ligt ongeveer op 10,8 dus we zijn wat warmte tekort gekomen. Vooral in de middelste decade waren de temperaturen erg laag. Op 13 en 14 oktober kwam de temperatuur niet boven de 5 graden uit en dat is toch wel erg koud voor een oktobermaand.
In de oktobertabel op http://www.weerhistorie.nu/oktober/ is te zien hoeveel warmte we tekort zijn gekomen.
Ik houd sinds kort ook de warmtesommen bij en voor deze maand is dat precies op nul uitgekomen. Dat is laag want vorig jaar zaten we in oktober nog op een warmtesom van 14 en in 2011 zelfs op 19.
In de nacht van 15 oktober hadden we de eerste nachtvorst van het seizoen. Meestal hebben we in oktober al te maken met nachtvorst dus dat is niets bijzonders.

Als ik over de temperatuur praat dan bedoel ik altijd de temperatuur op de voorgeschreven meethoogte van 1,50 meter. Geen temperaturen dus op "klomphoogte", 10 cm of aan de grond.
De hoogste temperatuur deze maand was 19,5 graden op 3 oktober dat houdt dus in dat we deze herfstmaand geen warme dagen hebben gehad.

De zon had wat mij betreft ook wel wat meer mogen schijnen. De zon scheen deze maand 115 uur en dat is gelijk aan de norm. We zijn echter verwend door steeds meer zonne-uren dan de normaal aangeeft. Nu dus eens een keertje niet.
Vooral tussen 13 oktober en 22 oktober was het erg somber en op sommige dagen, in deze periode, hadden we helemaal geen zon. Gelukkig kwam de zon in de laatste decade van de maand weer terug en kregen we een paar prachtige dagen.

Oktober 2015 was in onze regio ook een bijzonder droge maand.
Het regende alles bij elkaar 56 uur en dat leverde 36 mm op. Een neerslaghoeveelheid van 63 mm was normaal geweest.

In de Limburgse heuvels viel op 14 oktober de eerste sneeuw. Dat was voornamelijk natte sneeuw en dus werd er geen echte sneeuwlaag opgebouwd.
De aller-vroegste sneeuwval in ons land is van 13 oktober 1975, dus dat is maar een dag verschil
Op 13 oktober 1975 bleef de sneeuw hier en daar wel liggen. In Culemborg lag in de morgen al 2 cm. Waarschijnlijk zijn er meer plaatsen in het land waar de sneeuw bleef liggen maar helaas heb ik die plaatsen nog niet gevonden.
Ik houd vanaf nu ook de sneeuwlaagdikte bij. In mijn dagstatistieken op http://www.weerhistorie.nu/dagstatistieken/ vermeld ik vanaf nu tot half mei deze sneeuwdikten. Ik gebruik hiervoor de sneeuwmeldingen van de 325 KNMI-neerslagstations. Dat is een hele klus maar wel leuk om te doen.
De vroegste sneeuwlaag in Eindhoven, die ik tot nu toe heb gevonden, is van 4 november 1966.

Als laatste nog wat losse feitjes uit deze oktobermaand.

<> Het gemiddelde van alle dagmaxima kwam voor deze maand uit op 13,9 graden. Vorig jaar zaten we op 17,4 graden en in oktober 2005 zelfs op 18,7 graden.
<> Er waren in deze oktobermaand 3 dagen met langdurige (> 8 uur) neerslag. We moeten terug tot 1998 om een vergelijkbare oktobermaand te vinden.
<> We kregen deze maand geen enkele warme dag. Dat was wel heel erg weinig. Vorig jaar hadden we er 6 en in 2005 zelfs 13.
<> Die ene nachtvorst in deze maand stelde niet zoveel voor. Meestal hebben we in oktober 2 maal nachtvorst maar in 1997 en 2003 kwamen we op 8 echte nachtvorsten te staan.
<> De zon scheen deze maand 34,5% van wat maximaal mogelijk was geweest. Dat is geen slecht percentage want de 51,1% van oktober 2005 zullen we wel nooit meer benaderen. (Of wel?)
<> Op 18 van de 31 dagen zagen we de zon schijnen (>1 uur). Vorig jaar hadden we 26 van dit soort "zondagen" maar we hebben ook oktobermaanden gehad met 28 van dit soort zondagen.

Gerrit