registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Zal het ooit onthuld worden?

De grote vraag die gisteren bij de openbaarmaking van het rapport over vlucht MH17 onbeantwoord bleef was: wie heeft dit vliegtuig met bijna 300 passagiers en bemanningsleden op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten?
Hoewel in Nederland van regeringszijde al meteen na de ramp gezworen werd, dat hierover de onderste steen naar boven gehaald zou worden, was het meest gehoorde geluid gisteren dat dit waarschijnlijk nooit zal lukken, omdat geen van de mogelijk betrokken partijen voor zo'n grote misdaad en de nasleep daarvan verantwoordelijkheid zal willen nemen.
Ik deel dit pessimisme, maar acht toch de kans aanwezig, dat de waarheid ooit aan het licht zal komen. Er zijn namelijk ergens in Oost-Europa enkele mensen die rondlopen met een enorme belasting op hun geweten, omdat zij ofwel de opdracht gegeven hebben de rampraket op het vliegtuig af te schieten, of met eigen handen op de knop gedrukt hebben waardoor deze raket het drukbevlogen luchtruim boven Oost-Oekraïne in schoot en met fatale snelheid haar doel opzocht.
Ik acht het denkbaar en niet onwaarschijnlijk dat één of meer van deze mensen vroeg of laat zich van deze enorme gewetensdruk zal willen bevrijden en tegenover de wereld en de nabestaanden zijn schuld zal belijden. Wie bijvoorbeeld zal met het besef van schuld aan zo'n verschrikkelijke misdaad de drempel van de dood willen overgaan?

Internationaal misdrijf

Het zwijgen van regering en parlement heeft te maken met scheiding der machten. De wetgevende macht (parlement) noch de uitvoerende macht (regering) mogen zich mengen in een strafrechterlijk onderzoek. Hoewel het OM onder uitvoerende macht valt probeert men toch enige afstand te bewaren tot de minister en regering.

Bovendien is het nog een internationale kwestie en is er in het gebied nog steeds oorlog. Men moet dus ook om diplomatieke redenen zwijgen.

De zaak kan mijn inziens worden aangebracht bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het is strafbaar omdat er gern oorlog was aangekondigd en het betrof burgerluchtvaart, dus non-combattanten. Het Nederlands strafrecht (en die van enkele andere landen) maakt het wel mogelijk dat het Nederlandse OM gaat vervolgen. Als men de zaak ooit rondkrijgt, dan zal het zeker nog jarenlang aanslepen.

Misverstand

Ik ben blijkbaar niet duidelijk geweest. Mijn commentaar ging over het vinden van de daders, niet over het zwijgen van regering en parlement. De regering heeft trouwens, bij monde van premier Rutte, wel degelijk gesproken, i.c. over de onderste steen.