registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: Juni 2015, een redelijke eerste zomermaand.

/~gerrit16/images/roos.jpg

We hebben juni afgesloten en gaan puffend juli in. Sloten we juni af met een warme maar net geen tropische dag, inmiddels is het 1 juli en de temperatuur buiten is tropisch.
Juni gaat de boeken in als een relatief warme maand met veel zon en weinig regen.

De gemiddelde temperatuur is uitgekomen op 16,5 graden en dat is behoorlijk hoog. De norm voor Eindhoven is voor een juni-maand ca.15,9 graden dus daar zaten we flink boven. Dat komt omdat er in de maand een paar flinke temperatuur pieken zaten. Zo werd het op 5 juni al 33,5 graden,een dag later was het maximum 20,2 graden een flink verschil dus. We kunnen wat het temperatuurverloop betreft de maand dus ook wisselvallig noemen.

Droog was de maand zeker. Ondanks dat er op 5 juni al ruim 9 mm viel kwam het totaal van de maand op 27 mm uit. Normaal is ongeveer63 mm dus het was erg droog en omdat de verdamping op sommige dagen zeer groot was hebben we te maken, in de landbouw, met een flink watertekort.

Juni 2015 was in onze regio opnieuw een maand met heel veel zon. Het aantal zonuren bedroeg bijna 246 terwijl we eigenlijk maar "recht"hebben op 192 uur. Een overschot aan zonuren van 54 uur in een maand van 30 dagen mag rustig veel genoemd worden. Er is een voortdurende trend naar steeds meer zonuren. In mijn maandtabel op http://www.ganymedes.com/juni.htm is te zien hoe juni steeds zonniger wordt en als je de andere maanden bekijkt dan is die trend daar ook aanwezig.

Veel meer kan ik over deze juni-maand niet vertellen. Ik sluit af met het noemen van enkele opvallende weerfeitjes. Ik kijk alweer uit naar de maand juli die zo warm begint. Hoe gaat dat verder en blijft ook in juli de zonneschijn alsmaar toenemen?

> Op 5 juni hadden we, naast een mooie temperatuur, ook te maken met windstoten die opliepen tot 86 km/uur.
> De koudste nacht hadden we op 17 juni toen de temperatuur zakte tot 4,8 graden.
> Ondanks dat de maand warm afsloot is de hoogste temperatuur gemeten aan het begin v.d. maand (5 juni)
> De laatste dag van de maand was ook de zonnigste. De zon scheen op 30 juni ruim 15 uur en dat is 91% van wat theoretisch mogelijk is.
> Naast de warmste dag met 33,5 graden hadden we ook een koudste dag met een max.temperatuur niet hoger dan 15,6 graden. Eigenlijk was dat niet eens zo koud!
> Het regende deze maand iets meer dan 25 uur. Vorig jaar hadden we in juni ook al zo weinig regenuren. We moeten echter terug tot 2010 om een juni-maand te vinden met nog minder regenuren.
> Het regende op 12 dagen deze maand. Gemiddeld viel er echter maar weinig op zo'n regendag.
> Dagen met langdurige regen hadden we, evenals vorig jaar geen enkele.
> zoals beloofd zal ik tegenwoordig ook de warmtesommen vermelden. Juni 2015 had een warmtesom van 91,3 en dat lijkt me redelijk hoog.

Gerrit

Tabel

vanaf 1 augustus 2015 is de hierboven genoemde tabel te vinden op http://www.weerhistorie.nu/juni/