registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Exit ijssportcentrum: Een deal om van te dromen!

/~nieuws/pics/ijsbsmal.jpg

De ware reden om de ijsbaan haar functie te ontnemen liet zich lang niet doorgronden. Wel staat vast dat het handelen van de politieke machthebbers op dit moment niet is ingegeven door idealen. Evenmin liggen er feitelijke vaststellingen aan ten grondslag. Pijnlijk hoe pijnlijk grappig in de politiek een ideaal met twee letters minder een wereld van verschil maakt.

(Lettrer)spel
Door twee letters vallen alle puzzelstukjes op hun plek:

- de haast om de Sportvisie in een zo kort mogelijke periode door de raad te jassen;
- de kramp toen de Sportvisie toch twee weken te vroeg naar buiten kwam;
- de verbouwereerde Eindhovense Sportraad die niet geconsulteerd is, enkel geïnformeerd. ('Er
zijn gesprekken geweest' = de ESR is op de hoogte gebracht van een voldongen feit;
- het sluiten van het ijssportcentrum is de enige concreet geplande actie;
- de berisping van een ijsbaanmedewerker die alleen maar goedbedoelde reclame maakte voor behoud
van de hoogwaardige door onszelf betaalde ijssportaccommodatie;
- de ijsbaansluiting wordt niet los ter discussie gesteld maar als gevolg van een democratisch
proces, immers: “...de raad heeft 'ja' gezegd tegen de Sportvisie '15-'19”;
- de Fontys Sporthogeschool die zich in zwijgen hult en dat ook eist van haar medewerkers;
- de Fontys Sporthogeschool die het aantal studenten al ziet groeien als gevolg van de extra
beweginsonderwijs-uren in de Sportvisie;
- de PvdA-fractie die wel technische vragen stelt over de Visie maar geen enkele over de
ijsbaan;
- de wethouder die vasthoudt aan cijfermateriaal dat niet klopt en cijfermatige relaties die ook
door statistisci niet kunnen worden gereconstrueerd;
- de sportambtenaren raken eindelijk het minder sexy ijscomplex kwijt;
- het volledige college wel van alles zegt, maar collectief is teruggegaan naar de brabbel-fase;
- er telkens een BMX-man opduikt die in Veldhoven geen geld loskrijgt ondanks het 'enorme'
succes van zijn toenmalige indoor trainingscentrum.

Kortom: er zijn veel winnaars te vinden en is er maar eentje die verliest: de Eindhovenaar die graag eens of meer op het ijs staat.

Van droom naar werkelijkheid oftewel: hoe krijg ik het ijs weg?
Natuurlijk wil de SP meer buurtwerk, Groen-Links meer verantwoord energiegebruik, D66 aandacht voor onderwijs en de PvdA dat wat hen op het pluche houdt. En om die deal mogelijk te maken is er door de ongekozen machthebbers aan het Stadhuisplein iets moois gemaakt. Een plan waardoor iedereen happy is en Genneper Parken eindelijk omgetoverd kan worden in de droom die Guus Hulshof heeft: vervollediging van zíjn beeld van een sport- en recreatiepark en kunstijs maakte daar bij Hulshof nooit deel van uit. Guus Hulshof is oud-sectorhoofd van Sport en Beweging en groot initiator van het Pieter van den Hoogenband Zwemcentrum en zonder enige interesse voor ijssporten. Hij is eigenlijk nooit weggeweest bij de gemeente.

Hij schrijft ergens op het internet: "Er blijven echter altijd zaken die ik persoonlijk graag in de regio zou zien. Een sportmuseum, het nationaal dopingbureau, maar met name een Urban Sportcentrum gericht op BMX, skaten, beach volleybal, streetdance en vergelijkbare ‘extreme’ sporten. Het zijn slechts wat voorbeelden waar ik persoonlijk een doel in zie."

Urban sporters krijgen eigen sporthal
En zo zie je dat de ongebonden sporter uit de Sportvisie net zo goed een accommodatie nodig heeft als een basketballer of een hardrijder. Maar deze zijn 'entartet', hetgeen Duits is vooral gebruikt werd in vooroorlogs Duitsland. 'Entartete Kunst' was de verzamelnaam van kunst die niet aan de eisen van het regime voldeed. De stukken werden bespuugd en de makers te kakken gezet. Of een sport dat wel of niet is bepaalt de geldkraan van NOC-NSF. BMX-en is in ieder geval hip want we hebben een medaille-kandidaat. De rest moet u zelf maar bedenken...

Nieuw lidmaatschap
Zojuist heb ik daarom maar mijn oude crossfiets bij mijn moeder uit de schuur gehaald, een zelf bij elkaar gespaarde MX400. Loodzwaar met gouden spaakvelgen. Die wordt schijnbaar heel veel meer waard. En een oude rolplank heb ik ook nog wel. Net als elke dinsdagavond zal ik mijn zoontje brengen naar Area51 en ik zal eens informeren naar de lestijden voor oudere beginners. Misschien krijg ik wel groepskorting als we met 250.000 mensen ons in één keer aanmelden. Schaatsen met mijn kinderen zal ik na volgend jaar niet vaak meer doen. En al evenmin genieten van een oudje dat wél pirouetten draaien kan op de middenstip, hetgeen mij na veertig schaatsjaar nog steeds niet lukt.

Ik kan er niks aan doen maar ik zal zelf de druppel aan de neuzen missen van de hardrij-jeugd die op onmogelijke tijden de rondetijd probeert te perfectioneren. Elk college zou ik dit zéér kwalijk nemen, maar dat uiteindelijk een college met deze 'sociale' partijen over de rug van haar eigen kiezers deze deal sluit is schandelijk. Misschien nog wel triester dan de vraag aan de burgers om binnen 14 dagen met een uitgewerkt en cijfermatig onderbouwd plan te komen om de ijsbaan te redden.

A-morele schijnvertoning
Ik ben geen Don-Quichote. Dit proces heeft met eerlijkheid, openheid en democratie niets te maken. Een dag of tien heb ik me sufgestudeerd op de cijferbrij, gebeld, zitten peinzen, statistici gemaild om uitleg, mijn klanten in de kou laten staan, mijn kinderen hun schaarse tijd met pappa ontnomen en mijn partner veronachtzaamd. Het kan niet voorkomen dat Eindhoven opnieuw een loer zal worden gedraaid omdat sport en recreatie niet meer voor de burgers wordt georganiseerd maar voor de bühne.

/~nieuws/pics/bl-ijssportcentrumKapotVerkwanseld.jpg

Interessante links over dromen en decepties:

Hulshof legt het nog één keer uit

Hulshof legt uit dat het Pieter van den Hoogeband Zwemstadion er toch ook echt komt voor de recreatieve zwemmer

De minst wakkere krant van Nederland