registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Eindhovens Piramidespel: behendigheid of toch een gok?

Ik ben niet immer enthousiast over gemeentepolitiek, al heb ik diep respect voor eenieder die zich erin mengt en nog meer voor degene die zich inzetten voor de goede zaak. Ieder college van de afgelopen decennia heb ik vanaf de zijlijn een beetje gevolgd en soms heb ik mijn verbazing wel gehad en zelfs gedeeld. Zaken die ik moeilijk kon vatten waren de bouw van de Hovenring, De Naald (Led-ding bij het Evoluon) en het Pieterbad. Handenvol geld kostte elk van die initiatieven maar het zou Eindhoven helpen een wereldwijd bekend imago te verwerven.

Telkens weer vroeg ik me af of ik nu zo'n zuurpruim was en te zeer op de centen zat maar een politieke meerderheid gaf het antwoord... keer op keer verscheen 'het ding' in kwestie en iedereen leek blij. Erop terugkijkend moet ik concluderen dat voor veel meer mensen gold dat zij toch dezelfde bedenkingen hadden gehad als ik. Hoe kon dan toch elke keer weer zo'n geldverslindende cosmetische stadsingreep doorgang vinden? Door een recentelijke ontwikkeling begin ik het te snappen.

Eigenlijk is het heel eenvoudig: je stelt een verkiezingsprogramma op en neemt wat goedbekkende slogans erin op. Vervolgens word je met een beetje geluk verkozen en krijgt de stad wat ze verdient: design straatverlichting op de toerit naar de N2 bijvoorbeeld, u weet wel die lage straatlantaarns die zo hinderlijk in je ogen schijnen als je bij het Evoluon de stad in of uit rijdt. Maar ja, we zijn daarmee wel héél design!

Een ander voorbeeld: we gooien het op een deal met Fontys Sporthogeschool, stellen faciliteiten beschikbaar of bouwen links en rechts nog wat. Logisch: we zijn namelijk Eindhoven en Eindhoven is een 'Sportstad', althans dat stond waarschijnlijk in de programma's van de toenmalige coalitiepartijen.

De financiële gevolgen van bovenstaande stappen blijken pas later, maar dan is de wals al in beweging gebracht en heeft de burger het nakijken. Ook wanneer blijkt dat diezelfde Hovenring toch aanhoudend onderhouden moet worden (ziet u er wel eens geen werklieden op het fietsdek?) of dat ie bijkans van de tuien trilt. De kosten, ach...

Het Top-zwemparadijs van Pieter van den Hoogenband, waar overigens nauwelijks op top-niveau wordt gezwommen, heeft een onbeweegbare beweegbare vloer. De gebruikscijfers vallen jaar na jaar tegen, maar ach... we zijn Eindhoven de Gekste en dat mag wat kosten. Dat merken we wanneer we met ons gezinnetje een middagje willen gaan zwemmen in het aanpalende recreatiezwembad. Ik rijd er enkel heen met de wagen van mijn werk (G4S-Geldtransport) omdat ik me met dergelijke bedragen op zak niet veilig voel.

Telkens weer was ik te laat om door te hebben hoe spel gespeeld werd. Steeds dacht ik dat ik de discussie kon volgen en de uitkomst kon voorspellen op basis van de politieke agenda van de verschillende partijen en tóch... hup, daar kregen we weer iets waarvan de meerwaarde slechts beperkt bleek.

Tijden veranderen en met een behoorlijk links geöriënteerd college, vermoedde ik dat er een eind zou komen aan de té grote ondoordachte dadendrang. Maar tot mijn verbijstering moet ik toegeven dat het volgende kunstje alweer op het punt staat geflikt te worden. Ik probeer het uit te leggen. Men neme een drietal politieke partijen die bij elkaar opgeteld de meerderheid hebben in de Eindhovense raad. Men stelt gezamenlijk doelen op en één daarvan is, jawel: reductie van de sportbegroting van 12 naar 10 miljoen. Wie één en één bij elkaar op kan tellen, beseft dat in de Genneper Parken best iets te schrappen valt en zodoende komt men bij de afgeplatte ijspiramide aan de Antoon Coolenlaan uit.

Een beleidsmedewerker krijgt vervolgens een telraam in de handen geduwd en de opdracht om een dusdanige cijferbrij te creëren dat niemand er ook maar enigszins wijs uit kan, ook de verantwoordelijk sportwethouder hoeft niet uit te kunnen leggen hoe de cijfers zijn opgebouwd. Er is maar één missie: het moet er getalsmatig uitzien als een bodemloze put, desnoods door de kosten van alle 'Genneper Parken'-faciliteiten onder te brengen bij: 'IJssportcentrum Eindhoven'. Met dit cijferwerk als basis, heeft de coalitie vervolgens een sportvisie geformuleerd die er kortgezegd op neerkomt: ding dicht; bezuinigingsdoel bereikt. Bovendien zijn ijssporten toch niet hip.

Je zou het politieke behendigheid kunnen noemen. Je zou kunnen stellen dat het slim was van de verantwoordelijk wethouder, mevrouw Van Kaathoven (SP), dat ze de sportnotitie stilletjes als hamerstuk voorbij had willen laten komen in de raad. Maar zo'n strategie is eigenlijk ook meteen een gok. Een gok die minder goed uitpakt dan zij vooraf moet hebben gedacht want, toeval of niet, de sportnotitie kwam een week of twee te vroeg al in de openbaarheid. De opzet om even vlug de knoop door te hakken en de ijsbaan medio 2016 definitief te sluiten is hierdoor op de helling terecht gekomen. En dat is voor heel Eindhoven een goede zaak, want nu bestaat er alsnog een kans om voor de toekomst -ook voor de achterban van de SP- ijspret veilig te stellen voor Eindhoven en haar regio.

U moet weten dat ik geen voorstander ben van eindeloos geld pompen in een faciliteit zonder bodem, beweegbaar of niet, bevroren of niet... Nee, ik ben er voorstander van om op een gedegen wijze tot beslissingen te komen. Dat wil in dit geval zeggen dat de politiek verantwoordelijken onze ijsbaan van uitzonderlijke klasse een kans moeten geven. Een eerlijke kans om zichzelf te bedruipen omdat het gemeenschapsgeld anders / beter besteed kan worden. Welwillende Eindhovenaren zien goede kansen om met een andere opzet ijspret mogelijk te blijven maken. Die kans krijgt het ijssportcomplex niet terwijl dat het minste is wat alle Eindhovenaren in een sportieve en innovatieve stad van het bestuur mag verwachten.

Zelfs wie niets met ijssport of een ijsbaan heeft, moet zich daarnaast grote zorgen maken wanneer er met schijnberekeningen en aannames wordt aangestuurd op een snelle beslissing. Blijkbaar kan dit wijzen op misplaatste dadendrang met -in dit geval- de teloorgang van 15 verenigingen tot gevolg... en de verkoop van een heleboel tweedehands schaatsen.

Bob

PS: Ik zwijg nog maar even over de ondernemers en medewerkers die inpandig hun brood verdienen. Voor het ijsbaanpersoneel zal waarschijnlijk ander werk gevonden moeten worden, de gemeente is immers hun werkgever al is zelfs zo'n conclusie uit het cijfermateriaal niet te trekken...

sportvisie of sportblindheid

Bedankt voor je mooie blog. De sportvisie van de gemeente http://www.eindhoven.nl/web/file?uuid=1ac877f8-c741-4f05-ba48-d6d250be0934&owner=e4ce69a8-6570-4b06-9919-2009e2927cdd&contentid=80023 is een hol document, waarin wordt benadrukt dat teveel geld naar accomodaties gaat en te weinig naar dingen als urban sports, sportlabs, samen rennen met een app enzo. Maar rennen met een app kan ik zelf organiseren, maar zonder accomodaties blijft er niet veel anders meer over dan alleen maar wat rennen: een gemeente moet juist de accomodaties faciliteren, daarvoor betaal ik graag belasting. Net als dat de gemeente zorgt voor voldoende culturele voorzieningen: als dat geld extra kost: mij best. Wat lastiger vind ik het als burger om de enorme politiemacht bij een gemiddelde voetbalwedstrijd te moeten financieren...

Als fanatiek schaatser en lid van IJCE http://www.ijce.nl de eindhovense schaatsclub met 900 leden van 4 tot ver in de tachtig viel ik natuurlijk achterover van dit bericht van de sluiting. Ik kan het mijn dochter van 13 waar ik afgelopen winter ieder weekend mee op de baan stond voor trainingen en officiele langebaan wedstrijden niet uitleggen. En dat terwijl op die ijsbaan precies gebeurt wat het sportvisie document zo belangrijk vindt:
- jongeren in beweging (1400 schoolkinderen maken kennis met het ijs op de basisschoolprestatie ritten ieder jaar georganiseerd door IJCE en andere ijsclubs), de 200 jeugdleden van 4-18 zijn bloedfanatiek
- Sociale kant van sport: verbindingen ontstaan tussen jong en oud tijdens trainingen, wedstrijden, club toernooien, de jaarlijke marathons en SPI (zoveel mogelijk rondjes rijden in een uur).
- Senioren fit houden: Schaatsen is een sport die je tot op late leeftijd nog op hoog niveau kan beoefenen, en menige fitte 60-iger schaatst de jonkies eruit.
- volgens de sportvisie moeten we naar hippe en slimme sporten met technologie: geen rondje wordt bij ons gemist door onze mylaps chips tijdens de trainingen en op de jaarlijkse schaatsnacht Eindhoven (de enige toertocht op een kunstijsbaan) hoef je dus nooit je rondjes te tellen :-)

Schaatsen is in Nederland een cultureel erfgoed en al 40 jaar kunnen we in Eindhoven daaraan meedoen, talenten opleiden (bijzonder genoeg is in de sportvisie van de gemeente topsport niet belangrijk ?!) en de kinderen in het zuiden toch iets van die schaatsport aan den lijve laten ondervinden, ondanks het gebrek aan open water (en koude winters). Veel van de mensen uit andere delen van Nederland die hier in de high-tech komen werken prijzen zich gelukkig dat de stad zo'n goede ijsaccomodatie heeft... Als 5de stad van Nederland hoor je toch een ijsbaan te hebben? Zo blijven we als Eindhoven tenminste een beetje meedoen met grote randstedelijke gemeenten.

Wat kun je er tegen doen? als je dit leest in ieder geval de petitie tekenen en de facebook pagina liken:

http://www.petities24.com/redhetijssportcentrumeindhoven

https://www.facebook.com/pages/Behoud-ijssportcentrum-Eindhoven/1580032678905148

Martijn Willemsen
@MCWillemsen

Krullendraaiers, baantjestrekkers en binnenbeukers...

Martijn, dankjewel voor je reactie en toevoegingen. Iedereen die weleens vaker op de ijsbaan komt ziet dat het echt een thuishaven is voor velen en dat iedereen welkom is. Het is echt waar dat ouderen, jonkies, gezinnen en gehandicapten er hun thuis vinden. Er moet een weg zijn om dat ook in de toekomst goed mogelijk te blijven maken. Ik hoop dat jij met je 13-jarige telg nog lang mag genieten van de kunstkou! In Canada woont de oud-Nederlander Jan Loos die op zijn 85ste nog steeds ijshockeyt in de Huff-n-Puff competitie. Dat leverde hem een Guiness Book of Records vermelding op en mij en vele ijshockeyers met mij een gerust hart: net als de mensen die krullendraaiend de ijsvloer over zweven en de baantjestrekkers die dagelijks genieten van de heerlijke eigen tred op de 400-meter baan kunnen ook wij nog even vooruit met onze sport. Het is dat ik waarschijnlijk te oud ben om het te leren, maar anders zou Curling ook nog wel iets voor me zijn. Als je ervoor gaat zitten is het mooier dan darts!