registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Mogen mensensmokkelaars hun gang blijven gaan?

Snel en zeker worden de aantallen boortvluchtelingen die in de Middellandse Zee verdrinken groter. En keer op keer wordt er verontwaardiging uitgesproken over de gewetenloosheid van de mensensmokkelaars die voor enkele duizenden euro's een plaats aanbieden in overvolle half- of niet zeewaardige boten, die onderweg vaak de helft of meer van hun menselijke lading verliezen. Maar niets hoor ik tot dusverre over het arresteren en berechten van deze boeven, terwijl hun namen en 'werkplaatsen' toch bekend moeten zijn bij de vluchtelingen die de barre overtocht van Afrika naar Europa overleefd hebben. Andere criminelen worden - terecht natuurlijk - overal in en buiten Europa opgespoord, achtervolgd en voor het gerecht gebracht; de handige jongens die op de Libische kust hun gammele boten volstouwen en de zee op sturen, laat men schijnbaar met rust; zij kunnen met hun lugubere handel doorgaan. Zouden daar niet een paar helicopters met mariniers naar toe moeten?
Overigens heb ik ook moeite om de bootvluchtelingen te begrijpen. Zij nemen een onbegrijpelijk groot, haast suicidaal risico. Zij spelen feitelijk Russische roulette. Vreemd. Een leven in armoe aan gene zijde van de Middellandse Zee lijkt mij altijd nog beter dan de dood in haar golven.
Er moet bij hen ook anderszins sprake zijn van domheid, alsook van geneigdheid tot kuddegedrag en paniek; alleen een ongeleide, domme en panische menigte begeeft zich massaal naar één zijde van een schip, zodat het omslaat en honderden mensen in het water kiepert.