registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Je suis Charlie

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

We zijn in de afgelopen tijd allemaal in de ban geweest van de moorden in Parijs op de redactieleden van het satirische tijdschrift ‘Charlie Hebdo’ en de bezoekers van een Joodse supermarché en de reactie daarop vooral in Frankrijk maar ook in vele landen over de hele wereld.

/~ancientgolf/pics/101 charlie.jpg

Menigeen heeft zich verbaasd over de grenzeloze betrokkenheid van miljoenen Fransen die zich uitte in een nooit eerder vertoonde ‘Marche républicaine’ in de straten van alle steden van La République. Ik leg de nadruk op ‘République’ omdat daar naar mijn mening de belangrijkste verklaring ligt voor het opstaan van de Fransen tegen wat er zich heeft afgespeeld.
Natuurlijk demonstreerden miljoenen Fransen tegen deze moorden, natuurlijk zijn ze geschokt, net als wij allen, door wat er gebeurde op deze trieste 7de januari en de dag daarna. Maar voor het merendeel van de Fransen was de moordpartij een aanslag op alles waar de République voor staat: vrijheid, gelijkheid en broederschap in al zijn Franse facetten en vooral daarom gingen de miljoenen Fransen in alle steden van Frankrijk de straat op.

/~ancientgolf/pics/101 marche.jpg

Sinds de revolutie van zo’n 200 jaar geleden, toen de Fransen zich ontdeden van de macht van kerk en adel, is de République de drager geweest van waar in principe de Franse natie voor staat. Op de gedenkwaardige dagen in januari werd door de moordpartij op journalisten en joden meer dan ooit duidelijk dat de woorden ‘Liberté, Egalité & Fraternité’ nog steeds van onvervangbare waarde zijn voor ‘La République’.

/~ancientgolf/pics/101 je suis.jpg

La République is niet zomaar een woord voor een staatsvorm zonder koning, niet zomaar een andere vorm dan een koninkrijk. De president van dit land wordt nooit de president van Frankrijk genoemd, maar altijd ‘le président de la République’. De afsluiting van een toespraak is altijd: “Vive la République!” gevolgd door “Vive la France!”.

/~ancientgolf/pics/101 mairie.jpg

Ze vieren dan ook nog steeds vol overgave Quatorze Juillet, de dag van de revolutie. Daarom liepen de Fransen met hun tricolore, de bleu-blanc-rouge, en zongen zij de Marseillaise in de straten tijdens de Marche républicaine. Toch een heel bijzonder volk, die Fransen.
Jammer dat bij een dergelijke gelegenheid de politiek toch weer veel verziekt. Van de Marche werd het Front National van Marine Le Pen uitgesloten omdat ze volgens de socialistische regering niet staat voor de waarden van La République