registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Project Gedaref, onze eindhovense zusterstad in Sudan vraagt om meer gebruikte computers.

Een taxi standplaats in Sudan. Foto:gemeente Eindhoven.

Een taxi standplaats in Sudan. Foto:gemeente Eindhoven.
Begin dit jaar zijn op initiatief van DSE 30 gebruikte computers geschonken door TNO Eindhoven met de hulp van de ICT winkel en Paradigit in een container van de gemeente Eindhoven verzonden naar Gedaref in Sudan. Ben Waumans, onze DSE voorzitter schreef ons over de stand van zaken het volgende:

Beste allemaal,
Ik sprak gisteren met Agnes Ovington van de gemeente Eindhoven. Zij heeft de relatie met Gedaref onder haar beheer en was daar tot vorige week. Zij wist mij te vertellen dat de computers die wij met de hulp van velen naar Gedaref hebben verscheept daar goed zijn aangekomen. Gedaref Digital City Organisation wil op 20 plaatsen in de stad community centers opzetten waar onderwijs gegeven wordt op ICT gebied. Op dit moment zijn er een drietal centers deels opgezet en het loopt geweldig. Op die 3 centers hebben tot nu toe 3 groepen met in totaal 240 personen met succes de opleiding beeindigd. En het enthousiasme is erg groot.
Agnes Ovington, Ben Waumans en de gedaref delegatie in gesprek. Foto:Wim Hendriksen.

Agnes Ovington, Ben Waumans en de gedaref delegatie in gesprek. Foto:Wim Hendriksen.

Ze hebben eerst met professionele inzet een aantal docenten opgeleid. Dat zijn ook vrijwilligers. Die geven nu gedurende 5 weken 12 uur per week les in algemene ICT zaken, Word, Excel en Internet. Naast lessen worden ook oefeningen gegeven.
De studenten tonen een grote varieteit. Jonge mensen en 20/30 ers vormen het hoofd bestanddeel. Er zijn veel vrouwen bij en die scoren in het algemeen aanzienlijk beter dan de mannen.
Door sponsoring hebben ze gedaan gekregen dat ze redelijk aantrekkelijke voorzieningen hebben gekregen. Een kantoor met enkele werkruimten en een opleidings lokaal in het midden van de stad.
Dus dankzij ieders inzet lijken we een goede start te maken met ons project in Gedaref.

Iedereen daarvoor nogmaals mijn hartelijke dank.

Men wil nu verder gaan. Enerzijds wil men in de bestaande centra vervolg activiteiten starten. Anderzijd wil men ook al die andere centra gaan inrichten.
Ze hebben nog behoefte in totaal van zo een 250 a 300 systemen. Op korte termijn zouden ze graag zo een 75 a 100 machines hebben om verder uit te bouwen.
Mocht iemand suggesties daarvoor hebben dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groeten,

Ben Waumans
Voorzitter Digitale Stad Eindhoven

Gedaref (uit the times atlas of the world)

Gedaref (uit the times atlas of the world)