registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Point propre

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Wij allemaal produceren in ons dagelijks leven aardig wat afval. Dat afval moet weg: opgehoopt, verbrand of gerecycled. De Nederlandse overheid neemt dat voor haar rekening tegen een steeds hogere vergoeding. In Frankrijk zitten de kosten van de afvalverwerking gewoon in de belasting, dus geen aparte afvalheffing.
De Fransen, wij dus ook, moeten er ook zelf wat aan doen. Tuin- en keukenafval verwerk je zo mogelijk zelf tot compost of je steekt het tuinafval achter in de tuin in de fik, als de wind maar zo staat dat er niemand last van heeft.

Wekelijks komt de vuilniswagen langs. Ook bij ons aan het einde van de wereld. Je zet je afval in een zak bij de poort van je huis en het wordt mooi meegenomen. Geen voorschriften over omvang, soort vuilniszakken, etc. Alles is goed als het maar fatsoenlijk is verpakt.Het is wel verstandig om de vuilniszakken in een plastic ton te plaatsen omdat anders een langskomende vos of de vele katten geïnteresseerd kunnen zijn naar de inhoud.

/~ancientgolf/pics/bordellepp.jpg

Elk dorp heeft, een beetje afgezonderd van de huizen, een point propre ingericht. Zo'n point bestaat uit een aantal containers voor glas, papier/karton, plastic en voor blik/aluminium. Je rijdt eens per week met bakken vol lege flessen (niet te snel oordelen: plastic waterflessen!), papier en andersoortige verpakkingen naar het point propre en klaar is Kees. Ook in ons dorp doet zich regelmatig het euvel voor dat de containers niet vaak genoeg geleegd worden met als gevolg dat het af en toe een grote zooi is. Menige Fransman gooit het vuil op de grond bij de volle containers. Je neemt je vuil toch niet mee terug naar huis!?!

Heb je groter afval, zoals gesloopte heggen en bomen, puin van de nieuw ingerichte badkamer, karrenvrachten overtollig fruit, metaal of chemicaliën en zo, dan gaat dat achter in de auto of in de remorque (aanhangkarretje) naar de déchetterie (vuilstort). Net als in Nederland staan hier grote containers waar je je afval gesplitst in gooit. Het gebruik van de déchetterie kost niets onder de één kuub per dag. Daarboven betaal je een bepaald bedrag. Bij onze déchetterie, 6 kilometer hier vandaan, staat een jonge vrolijke vierkante meid het zaakje te regelen en te controleren. Ze weet van wanten. Dit hier, dat daar, tuinafval achter op de berg, elektronica apart, verfresten ook en geen asbest. En er hangen geen onduidelijke figuren rondom het afval om te zien of er iets van hun gading bij is.

www.ancientgolf.dse.nl

Wij hebben (hier en daar) diftar.. en daardoor points sales.

Veel Nederlandse gemeenten halen het vuilnis wekelijks aan huis op voor een min of meer gestandaardiseerd jaarlijks bedrag aan belasting, de zgn. afvalstoffenheffing.
Er zijn er echter ook die gedifferentieerde tarieven (diftar) voor de afvalstoffenheffing berekenen. De hoogte van die heffing wordt dan afhankelijk van het aantal keren dat men afvalcontainer laat legen. Hierdoor krijgt de burger zelf invloed op zijn kosten.
Het gevolg is wel dat sommige initiatiefrijke types hun troep wegwerpen in bossen en bermen en daarmee in onze buitengebieden diverse 'points sales' creëren. Hun motto: goedkoper, dus beter.
Als de tarieven van de 'milieustraat' trouwens te hoog gevonden worden, krijg je hetzelfde effect.