registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

EU verkiezingen – nabeschouwing

Samenvattend: EU sceptici winnen, maar niet genoeg. Alles blijft ongeveer zoals het was.

De verkiezingen hebben in verschillende landen een doorbraak laten zien voor de EU sceptische partijen. Met name in het verenigd koninkrijk en frankrijk. Zelfs in het politiek correcte duitsland heeft de AfD 7% gehaald en daarmee het EU parlement.

Daarnaast valt de lage opkomst elke keer opnieuw op. Nederland scoort 37%, wat tevens een indicatie is dat de legitimiteits vraag aan de orde is, nog los van de onduidelijke niet legitieme manier waarop we de EU ingerommeld zijn.

In nederland verandert er bijna niets. De PVV verliest niet veel, de EU kritische partijen blijven ongeveer hun aandeel houden. Het juichen van D66 naar aanleiding van de exit polls was voorbarig.

De geenstijl stemmentel actie was een succes, veel deelnemers en een bijna 100% goede voorspelling.

Helaas verandert het parlement niet relevant met de winst van EU sceptici. De tirannie van christendemocraten, socialisten en liberalen blijven een grote meerderheid houden.

Debet aan het waarschijnlijke onvermogen om 1 EU sceptische vuist te maken is dat de EU sceptische partijen niet goed onder een noemer vallen. Zo wil UKIP niet samenwerken met het Front National wat begrijpelijk is ondanks het andere geluid van Marine le Pen in vergelijking met haar voorganger.
Bovendien is EU sceptisch zijn niet perse gebonden aan 1 politieke stroming (links of rechts, bv Artikel50 is rechts-liberaal en SP is links-sociaal) of overtuiging zoals het liberalisme.

Het parlement zal wel roeriger worden. Farage zal met zijn directe stijl niet meer alleen staan. En dat is winst. Nu nog een bres slaan bij die kiezers die nog steeds niet doorhebben waarom er voornamelijk lijsten met concrete negatieve zaken (!) te benoemen zijn met betrekking tot de EU en er slechts vage, niet te staven, positieve verwachtingen worden uitgesproken ten gunste van de EU.

Zelfs het CPB bij monde van ex directeur Coen Teulings geeft nogmaals aan dat het euro voordeel er waarschijnlijk niet is, maar voor de vorm naar boven is afgerond naar 1 weekloon voor de burger om het EU verhaal te ondersteunen. Letterlijk: “De euro heeft ons amper economische voordelen gebracht. De berekening dat het ons een weeksalaris per jaar heeft opgeleverd moet je met een korrel zout nemen”, aldus Teulings, die zelfs erkende dat de schatting naar boven is afgerond.

Hopelijk wordt iedereen bij volgende verkiezingen wakker en kritischer zodat de EU drog-redeneringen allemaal ontkracht worden en de uitslag als zodanig zal worden aangepast.