registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Lelietjes-der-dalen op 1 mei

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Eén keer per jaar is ons dorp een beetje beroemd. Als je op 1 mei bijvoorbeeld in Parijs bent, is de kans groot dat een straatverkoopster op je afkomt met een bosje lelietjes-der-dalen, te koop voor 2 €. Op 1 mei geef je namelijk iemand die je na staat zo'n boeketje om hem of haar daarmee veel geluk en voorspoed toe te wensen, een oud gebruik in Frankrijk. Als je zo'n boeketje krijgt is het niet denkbeeldig dat het uit onze bossen komt. Ons dorp staat al meer dan 60 jaar bekend als belangrijke leverancier van deze ‘muguets’-tuiltjes.

/~ancientgolf/pics/31-1mai.jpg

Bijna de hele maand april zijn veel inwoners te vinden in de omliggende bossen om deze bloempjes te plukken. In de schuur of in de keuken worden deze plantjes tot boeketjes verwerkt, die je uiteindelijk op 1 mei in de straten van Parijs, Lyon, etc. kunt kopen.
Maar hoe komen die bloemstukjes in Parijs? De plukkers die de afgelopen weken in hun vrije tijd hun muguetjes hebben verwerkt komen op de afgesproken middag met hun lading naar het parkeerterrein bij het dorpscafé en langs de straten in het dorp. Met velen staan ze daar, met de achterklep van hun auto's open, zodat 'de vangst' goed zichtbaar is, te wachten op de opkopers.

/~ancientgolf/pics/31verkoop-muguets.jpg

Af en toe wordt er even een wijntje in het café gedronken. Vanaf 4 uur komen de opkopers. Dan kan het keuren, loven en bieden beginnen. Als de prijzen zijn afgesproken en de kistjes in de vrachtwagen(s) geladen, dan begint een avondlijke reis naar de bloemenhallen van Parijs. Hier begint de volgende reeks keuren, loven en bieden. Uiteindelijk komen de boeketjes in de handen van de straatverkopers die ze weer graag kwijt willen aan voetgangers en automobilisten.
Het is toch vertederend zoveel mensen rond te zien lopen met zo’n voorspoed brengend bosje lelietjes-der-dalen. Velen kunnen die voorspoed heel goed gebruiken.
Het spreekt vanzelf dat het 'muguet'-seizoen wordt afgesloten met een uitgebreide maaltijd in de salle des fêtes. Eenieder kan zich voor 20 €, exclusief wijn, bij de dorpelingen aansluiten (daar gaat dus je muguets-winst). Op de borden langs de weg staat het hele menu beschreven. Je moet wel weten wat de pot schaft voor die prijs.

www.ancientgolf.dse.nl

lelietjes der dalen - onkruid

Prachtig. Zelf ben ik geindoctrineerd door mijn vrouw om lelietjes der dalen onkruid te vinden. Ze zijn ook bijna niet uit te roeien. Dus onkruid. Natuurlijk.

Hmm, zet de deur open over vrouwen en eh, hoe maakbaar zij de wereld willen hebben. Ik sluit gelijk de deur ;-)

Toch mooi dat er een dorp is waar men waarde haalt uit 'onkruid' en zelfs een dorps-maaltijd. Smakelijk!